Βαρουφάκης: Στόχος μου τώρα να εκδημοκρατίσω την Ευρώπη!

Gazzetta team
Βαρουφάκης: Στόχος μου τώρα να εκδημοκρατίσω την Ευρώπη!
Μια νομισματική ένωση είναι όπως όταν εισέβαλλε ο Ναπολέοντας στη Ρωσία: Στην αρχή επέλαση και μετά αίμα στο χιόνι, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο της πόλης.
Στον επόμενο στόχο του, που είναι να... εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε διάλεξη που παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρώην υπουργός επέστρεψε για λίγο στην πόλη όπου έζησε και δίδαξε για κάποια χρόνια και όπως μεταδίδει η εφημερίδα Sydney Morning Herald, έδωσε την διάλεξή του σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Το να δημιουργήσεις μια νομισματική ένωση είναι «κάπως σαν να εισβάλλεις στη Ρωσία», είπε στο ακροατήριο σχολιάζοντας τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Στην αρχή η πρόοδος είναι δραματική. Όπως τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Μέγα Ναπολέοντα εισέβαλαν στη Ρωσία, κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις γης χωρίς σπουδαία αντίσταση. Όμως τότε, ο βαρύς χειμώνας έρχεται. Οι Κοζάκοι και οι Ρώσοι αντάρτες αρχίζουν να ανατινάζουν τα στρατεύματά σου και τελικά καταλήγεις να έχεις αίμα στο χιόνι», είπε σε μια πολύ γλαφυρή μεταφορά.

Ο κύριος Βαρουφάκης επέμεινε πάντως στη θέση του, πως από την στιγμή που μπαίνεις στο κοινό νόμισμα, δεν υπάρχει διέξοδος, καθώς το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο. Αυτό που χρειαζόμαστε, τονίζει, είναι μια πιο δημοκρατική Ευρώπη - «κι αυτό είναι το επόμενο project του», σημειώνει η εφημερίδα της Αυστραλίας.

«Ο λόγος που η Ευρώπη παραπαίει είναι εξαιτίας της δημοκρατικής της ήττας. Αν δεν υπερβούμε αυτή την ήττα η Ευρώπη θα μαραθεί και θα πεθάνει. Τότε ολόκληρος ο κόσμος θα βρεθεί σε αναταραχή», τόνισε κατά τη διάλεξή του και συνέχισε εξηγώντας ακριβώς αυτό το σχέδιό του, να «εκδημοκρατίσει την Ευρώπη»: «Μαζί με μερικούς συναδέλφους, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική κίνηση που θα είναι πανευρωπαϊκή, διασυνοριακή και η οποία θα επιχειρήσει να διευθετήσει τα κοινά προβλήματα που έχουμε».