7 συλλήψεις και 2 νεκροί, μετά από επτάωρη πολιορκία στο Παρίσι

Gazzetta team
7 συλλήψεις και 2 νεκροί, μετά από επτάωρη πολιορκία στο Παρίσι
Για περίπου οκτώ ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενί, με στόχο τη σύλληψη υπόπτων για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν ταμπουρωθεί σε διαμέρισμα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, και στην οποία πήραν μέρος πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες, συνελήφθησαν επτά άτομα, ενώ νεκροί, κατά πληροφορίες, είναι δύο από τους υπόπτους.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στόχος της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης στο Παρίσι ήταν η σύλληψη του εγκεφάλου του μακελειού της Παρασκευής Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ και του Νο 1 καταζητούμενου στον κόσμο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε πάρει μέρος στις επιθέσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Αγνωστος, όμως, παραμένει και ο αριθμός των ατόμων που είχαν ταμπουρωθεί στο διαμέρισμα του Παρισιού γύρω από το οποίο στήθηκε η επιχείρηση.

Καθόλη τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έπεφταν πυροβολισμοί, ενώ ακούγονταν και εκρήξεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αστυνομική επιχείρηση έγινε ως εξής: Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έστειλαν αρχικά τον σκύλο της αστυνομίας να διαπιστώσει αν υπήρχαν εκρηκτικά στο κτίριο. Οι ύποπτοι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ και σκότωσαν τον σκύλο, ενώ λίγο αργότερα μία από τις υπόπτους ενεργοποίησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε και ανατινάχθηκε. Επίσης, ένας από τους ταμπουρωμένους έπεσε νεκρός από πυρά, κατά πληροφορίες ελεύθερου σκοπευτή.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης υπήρχαν και τραυματίες αστυνομικοί (πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες).

Live όλες οι εξελίξεις

12:16 Το γαλλικό Συμβούλιο της μουσουλμανικής πίστης (CFCM) ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει σε περίπου 2.500 τζαμιά στη Γαλλία ένα «επίσημο κείμενο» που θα καταδικάζει «αδιαμφισβήτητα» οποιαδήποτε «μορφή βίας ή τρομοκρατίας. για το κήρυγμα της επόμενης Παρασκευής.

12:08 Σύμφωνα με το France 2 TV, οι γαλλικές αρχές πήραν δείγματα DNA απο τους συλληφθένες. Η επιχείρηση στο Σεν Ντενί ξεκίνησε, μετά από πληροφορίες των αρχών ότι σχεδιάζονταν επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Παρισιού το Λα Ντιφάνς.

12:01 Πυροσβέστες απομακρύνουν έναν τραυματισμένο αστυνομικό

12:03 Το BFMTV κάνει λόγο για 7 συλλήψεις

11:50 Το σημείο της μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας στο Σεν Ντενί. Κάτω δεξιά στο χάρτη, με κόκκινο χρώμα, φαίνεται τα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου.

11:47 15 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες απομακρύνθηκαν από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας του Σεν Ντενί όπου έχουν ταμπουρωθεί οι τρομοκράτες. Ολοι τους έχουν μεταφερθεί σε ένα κοντινό συμβουλευτικό κέντρο.

11:38 Οι αστυνομικοί συνέλαβαν άλλον ένα ύποπτο. Τον κατέβασαν από το κτίριο με χειροπέδες. Αγνωστο αν υπάρχει και άλλο άτομο ταμπουρωμένο μέσα στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί. Σε κλοιό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων παραμένει το κτίριο.

11:35 Μία περαστική τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Σεν Ντενί, αλλά δεν σκοτώθηκε, δήλωσε αστυνομική πηγή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του L' Express.

11:27 Η γαλλική αστυνομία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν 2 νεκροί τρομοκράτες (ή μία είναι η γυναίκα-καμικάζι που ανατινάχθηκε).

11:26 Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για νεκρό πολίτη

11:19 Η σχεδόν δίωρη παύση των πυρών οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την ανατίναξη της γυναίκας, υποχώρησε το πάτωμα του διαμερίσματος με αποτέλεσμα η γαλλική αστυνομία να φοβηθεί για κατάρρευση ολόκληρου του κτιρίου.

11:19 O Μάικο, ήταν ο σκύλος της αστυνομίας που μπήκε πρώτος στο διαμέρισμα των τρομοκρατών και σκοτώθηκε από τα πυρά

11:18 Ο δήμαρχος του Σεν Ντενίς θέλησε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις προέρχονται από την αστυνομική επιχείρηση και δεν πρόκειται για μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση. Τα σχολεία και τα μαγαζιά στο Σεν Ντενί, γύρω από την περίφημη βασιλική του όπου έχουν γίνει οι κηδείες όλων των βασιλιάδων της Γαλλίας από τον 10ο έως τον 18ο αιώνα, παραμένουν κλειστά.

11:14 Στο χάρτη φαίνεται πόσο κοντά στο «Σταντ ντε Φρανς» βρίσκεται το διαμέρισμα, στο οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση τα ξημερώματα

11:11 Le Monde: Δεν βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες ο εγκέφαλος του μακελειού Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούν

11:08 Η αστυνομία επιβεβαιώνει πως οι τραυματίες αστυνομικοί είναι πέντε

11:07 Μετά από αρκετή ώρα ησυχίας στη γειτονιά όπου είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση, ακούστηκαν εκ νέου πυροβολισμοί

11:00 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα ακόμη άτομο παραμένει ταμπουρωμένο στο διαμέρισμα του Σεν Ντενίς. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν οι δύο καταζητούμενοι, ο εγκέφαλος του μακελειού και ο όγδοος δράστης που διέφευγε, ωστόσο δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν όντως βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα, αν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες ή τους νεκρούς.

10:59 Τεταμένη ξανά η ατμόσφαιρα στο Σεν Ντενίς. Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο δημαρχείο, φαίνονταν σαν να έψαχναν για κάτι.

10:52 Νεκρός αστυνομικός σκύλος από τα πυρά των τρομοκρατών -Τον έστειλαν οι γαλλικές αρχές για να ανιχνεύσει αν υπάρχουν εκρηκτικά στο διαμέρισμα

10:51 Τelegraph: Οταν η αστυνομία προσπάθησε να κάνει ντου στο διαμέρισμα οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ. Η γυναίκα καμικάζι ανατινάχτηκε. Ασαφές αν έχουν σκοτωθεί δύο ή τρεις από τους υπόπτους. Ενας από τους τρεις που συνελήφθησαν ήταν τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφριά. Κανένας από όσους βρίσκονταν στο διαμέρισμα, και τώρα είναι νεκροί ή έχουν συλληφθεί δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Αγνωστο αν ανάμεσά τους βρίσκεται και ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ.

10:42 Σοκ: Το διαμέρισμα στο οποίο έχουν ταμπουρωθεί οι τρομοκράτες βρίσκεται πάνω από σχολείο

10:41 Εκκληση της γαλλικής αστυνομίας στα ΜΜΕ να μεταδίδουν όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες για την αστυνομική επιχείρηση γιατί τις μαθαίνουν οι τρομοκράτες από την τηλεόραση και προετοιμάζονται

10:30 Φόβοι ότι το κτίριο που βρισκόταν το διαμέρισμα ήταν παγιδευμένο

10:29 Ο δημοσιογράφος Michael Horowitz μεταδίδει ότι ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ συνελήφθη

10:29 Το ΤF1 μετέδωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε

10:18 Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του εισαγγελέα του Παρισιού, υπάρχουν τρεις συλλήψεις εντός διαμερίσματος, δύο συλλήψεις εκτός αυτού, εκ των οποίων ο ένας είναι άντρας και μία γυναίκα ενώ επιβεβαιώνεται ότι μία γυναίκα ανατινάχθηκε φορώντας γιλέκο με εκρηκτικά.

10:15 Ο εισαγγελέας του Παρισιού κάνει λόγο για 3 συλλήψεις, δύο νεκροί τρομοκράτες, ίσως και ένας ακόμη

10:14 To Εurope 1 μεταδίδει ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα από μια αδέσποτη σφαίρα

10:13 Εδώ και μια ώρα δεν έχει ακουστεί κανένας πυροβολισμός ή εκρηξη

09:27 Η αστυνομία επιβεβαίωσε δύο συλλήψεις, σύμφωνα με το AFP

09:26 Ο Ολάντ βρίσκεται μαζί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών στο Ελιζέ και παρακολουθούν τις εξελίξεις

09:22 ΑFP: Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους η γυναίκα καμικάζι που ανατινάχτηκε, τρεις συλλήψεις, υπάρχουν και αστυνομικοί τραυματίες. Ατομο που συμμετέχει στην επιχείρηση λέει ότι η αστυνομία έμεινε έκπληκτη από τον αριθμό των ατόμων που ήταν ταμπουρωμένοι στο διαμέρισμα με τους υπόπτους

09:14 Σύμφωνα με το AFP υπάρχουν και δυο συλλήψεις

09:59 Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χένρι Σάμουελ, οι γαλλικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δύο ύποπτοι για τρομοκρατία είναι νεκροί, ο ένας από πυροβολισμούς και μια γυναίκα αφού ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένη. Ενας τρίτος ύποπτος παραμένει στο διαμέρισμα.

08:57 Η Le Monde μεταδίδει ότι υπάρχουν δύο νεκροί, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για τρίτο. Η αστυνομική επιχείρηση πλησιάζει στο τέλος της

08:56 Η Telegraph μεταδίδει ότι μια γυναίκα τρομοκράτης ανατινάχτηκε

08:56 Tρία φορτηγά που μετέφεραν 100 Γάλλους στρατιώτες έφτασαν πριν από λίγο στο Σεντ Ντενί, όπως ακριβώς έγινε και στο Μπατακλάν το βράδυ της Παρασκευής

08:44 Η Telegraph μεταδίδει ότι ακούστηκαν 5 με 6 εκρήξεις γύρω στις 07:30 και ότι δύο ύποποτοι ως τρομοκράτες είναι νεκροί. Ακόμη αναφέρει ότι ένας περαστικός και δύο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

08:41 Κλειστά σήμερα τα σχολεία στο Σεντ Ντενί

08:40 Πληροφορίες για τρεις τραυματίες αστυνομικούς

08:30 Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις ώρες που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

08:28 Ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις

08:13 15.000 στρατιώτες σε πλήρη ανάπτυξη στο κέντρο του Παρισιού

08:12 Πληροφορίες για τουλάχιστον έναν νεκρό, άγνωστη η ταυτότητά του

08:11 Είναι ακόμη άγνωστο αν η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση είχε σαν αποτέλεσμα να συλληφθούν οι τρεις άνδρες ή να τραυματιστούν ή αν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη

08:10 Το ΒMFTV μεταδίδει ακόμη ότι μαζί με τον Αμπαούντ ταμπουρωμένοι στο διαμέρισμα είναι ο Νούμερο 1 καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ένας άγνωστος έννατος εισβολέας

08:06 Το AFP μεταδίδει ότι στόχος της αστυνομικής επιχείρησης είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελ Χαμίντ Αμπαούντ

08:01 Η επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας είναι ακόμη σε εξέλιξη

07:40 Πληροφορίες ότι τρεις άνδρες συνελλήφθησαν και ότι δύο άνδρες των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με πηγές από τη γαλλική αστυνομία.

07:35 Ζητήθηκε από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν στο δημαρχείο

Αναλυτικά τι συμβαίνει στο Σεν Ντενίς

H ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας και συγκεκριμένα στις 4:25 τοπική ώρα, στη οδό La Republique στο κέντρο του Σεν Ντενί στο βόρειο Παρίσι, πέντε ημέρες μετά το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν συγκλίνουσες πηγές. Το σημείο στο οποίο γίνεται η αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το Σταντ ντε Φρανς όπου έγινε μία από τις αιματηρές επιθέσεις των τζιχαντιστών την Παρασκευή και είχαν σαν αποτέλσμα 129 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Associated Press οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ η ίδια πηγή αναφέρει ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα (για τουλάχιστον 90 λεπτά) αλλά και εκρήξεις, κάτι που επιβεβαίωσε και η αντιδήμαρχος Stephane Peu μιλώντας στην τηλεόραση i-Télé. Παράλληλα, αφού παρακάλεσε και αυτή με τη σειρά της τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, διευκρίνισε και αυτή ότι πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση και όχι για μια νέα επίθεση. Ατομα που τη στιγμή της επιχείρησης έτυχε να βρίσκονταν στο δρόμο βρήκαν καταφύγιο στο δημαρχείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV πρόσθεσε ότι ορισμένοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Στην περιοχή ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων, ενώ η γαλλική τηλεόραση δείχνει εικόνες από σημείο.

Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε παράλληλα ότι από πριν από την αυγή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας που γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, ενώ την ίδια ώρα πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η επιχείρηση αυτή συνδέεται με το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές για τη σύλληψη καταζητούμενων για τις επιθέσεις της Παρασκευής που διαφεύγουν.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας επενέβη, με την υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων επέμβασης της Raid, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Djamel Mazi, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο γράφει στο Twitter, ότι δύο με τρεις άνδρες έχουν οχυρωθεί σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Σεν Ντενί. Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε φαίνεται η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης και ενός ελικοπτέρου.


Πηγή: iefimerida.gr