Τσίπρας: Πάμε μαζί για το χρέος – Μεϊμαράκης: Μας καλέσατε; (vid)

Gazzetta team
Τσίπρας: Πάμε μαζί για το χρέος – Μεϊμαράκης: Μας καλέσατε; (vid)
Μετωπική σύγκρουση για τη βιωσιμότητα και τη διευθέτηση του χρέους σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, καθώς ο κ. Τσίπρας ζήτησε να σχολιάσει την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη πρωτύτερα.

«Διαπίστωσα ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε εξαιρετική προεκλογική ομιλία.. Οι εκλογές έγιναν 20 Σεπτεμβρίου, ο λαός απεφάνθη και χάσατε με 7,5%... Είσαστε σε προεκλογική περίοδο, και αυτό σας αναγκάζει να έχετε προεκλογική ρητορική, όμως ο τόπος έχει ανάγκη από όραμα και αποφάσεις, όχι ρητορείες» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν αμέσως μετά μια δύσκολη συμφωνία, με το λαό να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με τη συμφωνία ψηφισμένη και από σας, και δεν μπορείτε να λέτε για μετάλλαξη.»

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είπε πως τίποτε δεν άλλαξε, αλλά και ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. «Για κακή σας τύχη η ομιλία ήρθε μετά την ομιλία του Ολάντ... Με ποιον είστε λοιπόν; Εμείς έχουμε πάρει θέση για τον τόπο και την κοινωνία, ανοίξαμε ρωγμές για το χρέος και αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε είτε το θελήσετε είτε όχι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε «έχετε άγχος για την εκλογή της ΝΔ... Όποιος και αν είναι πρόεδρος θα έχει συγκροτημένη άποψη σε όλα τα ζητήματα. Εγώ δεν κατέβηκα σε εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με τον Λαφαζάνη, κι εσείς πάντα θα μιλάτε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Εγώ δεν αναμείχθηκα στα εσωκομματικά σας. Λυπάμαι που πέσατε τόσο χαμηλά.»

Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε «κομμένο το καλαμπούρι και το παραμύθι, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος σας είπα, δεν ακούτε αυτά που λέω. Το χρέος διογκώθηκε στο 170% ΑΕΠ αυτό είναι δικό σας έργο... 90 δισεκ. φέσι, επομένως αυτός ο εκνευρισμός δεν χρειάζεται . Τα βρήκατε με τον Ολάντ και ξεχάσατε τον Ολαντρέου. Πάτε αρνητικά, και σας λέμε ‘όχι’ στην ψήφο εμπιστοσύνης.»

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός δήλωσε «δεν υπάρχει καμία διάθεση ανάμειξης στα εσωκομματικά της ΝΔ, έκανα πολιτική παρέμβαση για ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το χρέος. Αυτό που θέλω να επισημάνω ότι αυτό που χρειάζεται είναι εποικοδομητική συμβολή, όχι στείρα και αδιέξοδη κριτική από την αντιπολίτευση. Όσον αφορά το θέμα του χρέους ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν δύο στρατηγικές, η μια με τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, με λιτότητα που καταστρέφει κάθε αναπτυξιακή προοπτική, η άλλη με μικρότερα πλεονάσματα για τη βιωσιμότητα». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε τη συμβολή της ΝΔ για να φύγει αυτός ο βραχνάς από τη χώρα και την εθνική οικονομία.

«Επιβεβαιώνετε την αύξηση του χρέους και έχετε μπερδέψει τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αύξηση του ΑΕΠ. Μόνο με αύξηση του ΑΕΠ είναι βιώσιμο το χρέος, με ύφεση δεν γίνεται τίποτε όσο και να κοπεί... Τόσα έχουμε πληρώσει για φροντιστήρια δεν το ξέρετε;» παρατήρησε ειρωνικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, υπάρχει κρυφή ατζέντα. Πρέπει να δούμε το χρέος με την ύφεση. Λέτε ‘πάμε μαζί’ μας καλέσατε;» κατέληξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Δείτε τις εκατέρωθεν παρεμβάσεις στο video που ακολουθεί:

Πηγή: skai.gr