Διώξαμε τον Ματ Ντέιμον και η Τενερίφη έγινε Ελλάδα (pics)

Gazzetta team
Διώξαμε τον Ματ Ντέιμον και η Τενερίφη έγινε Ελλάδα (pics)
Πριν λίγο καιρό γράφαμε με χαρά ότι τα γυρίσματα της νέας ταινίας του «Bourne» του Πολ Γκρίνγκρας με τον Ματ Ντέιμον θα γίνουν στη χώρα μας. Τελικά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Και για ποιο λόγο δεν θα γίνουν εδώ τα γυρίσματα; Μα φυσικά, λόγο του αιώνιου προβλήματος αυτής της χώρας: την γραφειοκρατία.

Πολλοί παραγωγοί του Χόλιγουντ και άλλων μεγάλων στούντιο έχουν επιχειρήσει να γυρίσουν ταινία στην Ελλάδα, αλλά όταν είδαν πως είναι πιο εύκολο να φτάσουν στον Άρη, επέλεξαν άλλη χώρα για το σκηνικό της ταινίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί του Game of Thrones ήθελαν να κάνουν γυρίσματα στην Ικαρία για το Ντορν. Και αυτή η προσπάθεια ναυάγησε λόγω της γραφειοκρατίας.

Τελευταία και τρανταχτή περίπτωση η νέα ταινία της σειράς Jason Bourne, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Συγκεκριμένα, το σκηνικό ταινίας είναι η Αθήνα κατά την περίοδο της κρίσης. Όμως, αντί για την Αθήνα, οι παραγωγοί επέλεξαν την ισπανική πόλη Τενερίφη και τη Σάντα Κρους, καθώς τα εμπόδια ήταν τόσα που οι παραγωγοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους για άλλη χώρα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι η παραγωγή της ταινίας αποφάσισε να αλλάξει πόλη όχι εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά του γεγονότος πως δεν θα είχε επιστροφή φόρου, όπως συμβαίνει με τις κινηματογραφικές παραγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είχε ξεκινήσει τη σύνταξη τροπολογίας για το εν λόγω θέμα, αλλά δεν πρόλαβε να την καταθέσει εξαιτίας των πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα.