Λάιτσακ: Η ζώνη του Σένγκεν έχει γίνει θρύψαλα

Gazzetta team
Λάιτσακ: Η ζώνη του Σένγκεν έχει γίνει θρύψαλα
Η ζώνη του Σένγκεν, της ελεύθερης διακίνησης των προσώπων, έχει «γίνει θρύψαλα» εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

«Επομένως, η (ζώνη) Σένγκεν έχει γίνει θρύψαλα. Οι μετανάστες διέρχονται απόλυτα ελεύθερα από τις χώρες που είναι υπεύθυνες για την φύλαξη των συνόρων» κατήγγειλε ο Λάιτσακ.

«Κανονικά, είναι δύσκολο το να χορηγηθεί μια θεώρηση εισόδου για τη Σένγκεν, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς κανέναν έλεγχο. Επομένως, έχουμε αυτή τη (ζώνη) Σένγκεν ή όχι;» επισήμανε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μπρατισλάβα.

Η αριστερή κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο προτείνει όχι μόνο την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συνόρων εντός της ζώνης Σένγκεν αλλά επίσης να υπάρξει ένας προβληματισμός σχετικά με τα αίτια της μετανάστευσης.

«Αρνούμαι να θεωρείται η Σλοβακία μια χώρα στερημένη από την έννοια της αλληλεγγύης» επέμεινε ο Λάιτσακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η σλοβακική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει σε προσωπικό, σε υλικά και σε οικονομικά μέσα προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ έκανε σήμερα λόγο για «εκατομμύρια ευρώ» που θα μπορούσαν να διοχετευτούν κυρίως στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, διαμέσου της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.

Πηγή: newsbeast.gr