WSJ: Ας κάνει στην άκρη ο Τσίπρας αν δεν μπορεί

Gazzetta team
WSJ: Ας κάνει στην άκρη ο Τσίπρας αν δεν μπορεί
Ορισμένα ερωτήματα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέτει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε εκλογικούς ρυθμούς για τρίτη φορά σε οκτώ μήνες. Η προσφυγή στις κάλπες ήταν αναπόφευκτη μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, που προσδοκά ότι θα λάβει μια πιο διαχειρίσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γράφει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ορισμένα ερωτήματα για τον Αλέξη Τσίπρα», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιάννης Παλαιολόγος.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι προσπάθησαν σκληρά να φέρουν στους Έλληνες μια συμφωνία που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που είχαν υποσχεθεί τον Ιανουάριο. Τελικά, αποδέχτηκε μια συμφωνία που ομολογεί ότι είναι μακριά από τις υποσχέσεις του. Και δεν χάνει την ευκαιρία να σημειώνει την πεποίθησή του ότι η συμφωνία είναι μη βιώσιμη και θα βλάψει την ελληνική οικονομία.

Αυτό ήταν όμως το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, πουν είναι άλλη μία προεκλογική του υπόσχεση. Σήμερα, απευθύνεται και πάλι στους ψηφοφόρους για να επικυρώσουν ή να απορρίψουν την αλλαγή πλεύσης του.

Στο σημείο αυτό ο αρθρογράφος θέτει ορισμένα ερωτήματα, με πρώτο το «γιατί έπρεπε να συμβουλευτεί τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μόνο για να τους αγνοήσει στη συνέχεια. Και αυτό δεν είναι ασήμαντο, γιατί το δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls και βύθισε την οικονομία στην ύφεση».

«Και τώρα, έχοντας αποφασίσει ότι χρειάζεται εκλογές, γιατί ο κ. Τσίπρας προχωρά τόσο γρήγορα; Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα είχαν αποφασίσει να τον στηρίξουν μέσα στη Βουλή κι εκείνος να συνεχίσει να κυβερνά. Οι εκλογές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν για αργότερα και αφού πρώτα είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο review από τους πιστωτές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βιασύνη μπορεί να εξηγηθεί: όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα συμφωνούν ότι ο κ. Τσίπρας βιάζεται για να μην αισθανθούν οι Έλληνες τις επιπτώσεις των μέτρων.

Το πραγματικό ερώτημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι το με ποιον θα κάνει συνασπισμό ο κ. Τσίπρας. Λέει πως δεν θέλει να συνεργαστεί με τα «παλαιά κόμματα» και προτιμάει να συνεχίσει τη συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ. Μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο «αν» που έχει να κάνει με την προοπτική του Πάνου Καμμένου να μπει στη Βουλή.

«Αν ο Τσίπρας κερδίσει, θα πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να πιστεύει στο πρόγραμμα διάσωσης. Ανεξάρτητα του τι πιστεύει, το σημαντικό είναι το τι πράττει, πόσο πιστά εφαρμόζει τη συμφωνία. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία διάσωσης της Ελλάδας. Είτε θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της χώρας είτε σε μια αποχώρηση από την ευρωζώνη. Ποιο από τα δύο θα γίνει θα εξαρτηθεί από εκείνον. Αν δεν μπορεί να επωμιστεί την ευθύνη της εφαρμογής, ας κάνει στην άκρη για κάποιον άλλον που μπορεί», καταλήγει το δημοσίευμα.

wsj

Πηγή: newsbeast.gr