Ο χειρότερος Αύγουστος 4 ετών για τις ευρωαγορές

Gazzetta team
Ο χειρότερος Αύγουστος 4 ετών για τις ευρωαγορές
Ισχυρές απώλειες, οι οποίες κυμάνθηκαν από 8% έως και άνω του 9% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες, με την κινεζική επίδραση να αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα λόγο για τον οποίο η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με τον χειρότερο Αύγουστο της τελευταίας 5ετίας.

Η κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με την ανησυχία ότι η αποδυνάμωση δεν ήταν μόνο χρηματιστηριακή αλλά θα επεκταθεί και στην κινεζική οικονομία – μία οικονομία στήριγμα για την εξαγωγική δραστηριότητα των περισσότερων χωρών του κόσμου – ήταν αρκετή για να πανικοβάλει τους επενδυτές σε αρκετές συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα αυτή της 24ης Αυγούστου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μία ακόμη «Μαύρη Δευτέρα» των αγορών.

Παράλληλα η ισχυρή υποχώρηση αρκετών εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου συμπαρέσυρε στο διάβα της και τον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος είναι δεικτοβαρής σε αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης.

Σανίδα σωτηρίας για τις ευρωπαϊκές αγορές ορισμένες συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες εάν απουσίαζαν θα οδηγούσαν τους δείκτες σε ακόμη πιο αρνητική εικόνα.

Απώλειες 8,6% για τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600 για το σύνολο του Αυγούστου. Ισχυρότερες οι πιέσεις για τον DAX 30 με μηνιαία πτώση που ξεπέρασε το 9%, ενώ κατά 5,4% χαμηλότερα κινήθηκε ο βρετανικός FTSE 100. Πτώση 8,8% για τον γαλλικό CAC 40.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι αγορές της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 6,7%, τον ισπανικό IBEX 35 να αποδυναμώνεται κατά 8,6% και τον πορτογαλικό PSI 20 να κινείται κατά 7,9% χαμηλότερα.

Πηγή: newmoney.gr