Η θλιμμένη νύφη από γάμο ανηλίκων στο Μπαγκλαντές (pics)

Gazzetta team
Η θλιμμένη νύφη από γάμο ανηλίκων στο Μπαγκλαντές (pics)
Η ημέρα του γάμου είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή κάθε γυναίκας. Αυτό όμως δεν ισχύει και στο Μπαγκλαντές, όπου οι καταναγκαστικοί γάμοι ανηλίκων είναι καθημερινό φαινόμενο.

Την ημέρα του γάμου της, η 15χρονη Νασοίν Αχτέρπ φαινόταν «μελαγχολική», σύμφωνα με τη φωτογράφο Αλισον Τζόις η οποία απαθανάτισε το γάμο της με τον 32χρονο Μοχάμεντ Χασαμούρ Ραχμάν, την περασμένη εβδομάδα στο Μανικάντζ του Μπαγκλαντές.

«Είναι παράδοση για τη νύφη να φαίνεται ντροπαλή και συνεσταλμένη κατά τη διάρκεια του γάμου» ανέφερε η Τζόις στην Washington Post ωστόσο πρόσθεσε: «παρατήρησα όμως ότι την διακατείχε μία σιωπηλή θλίψη, ο φόβος και η αβεβαιότητα, ακόμη και όταν ήταν στο δωμάτιό της με τις φίλες της πριν από την τελετή ή στο σαλόνι με την αδελφή της (η οποία επίσης παντρεύτηκε περίπου στην ίδια ηλικία). Ηταν σιωπηλή και απόμακρη»

Παρά το γεγονός ότι ο γάμος της Αχτερ θεωρείται παράνομος στο Μπαγκλαντές, οι νόμοι ενάντια στους γάμους ανηλίκων σπάνια εφαρμόζονται. Και παρά τα όσα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπόσχονται και το γεγονός ότι ακτιβιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πρακτική παραμένει δημοφιλής στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η χώρα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό γάμου ανηλίκων στον κόσμο, με 29% των κοριτσιών του Μπαγκλαντές να έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 15, και 65% πριν από την ηλικία των 18 ετών.

«Οι γάμοι παιδιών σε όλο τον κόσμο συνδέονται με πολλές βλαβερές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την υγεία κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας», αναφέρει η έκθεση. «Τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι τα κορίτσια από τις φτωχότερες οικογένειες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παντρευτούν πριν από τα 18»

Η φτώχεια, η παράδοση, η σεξουαλική παρενόχληση στα ανύπαντρα κορίτσια και η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση συμβάλουν στο να πείσουν τους γονείς ότι κάνουν ότι θεωρούν καλύτερο για τις κόρες τους, δηλαδή να τις παντρέψουν, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις Instagram, η Τζόις έγραψε ότι η Νασοίν Αχτέρ ήταν «η πιο θλιμμένη νύφη που είχε δει ποτέ» ενώ πρόσθεσε ότι της έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η οικογένεια της Αχτέρ δεν ήταν φτωχή: «Ηταν έκπληξη για μένα το γεγονός ότι η Νασοίν προέρχεται από μια πολύ πλούσια οικογένεια. Μία από τις αιτίες που οδηγούν στο γάμο ανηλίκων είναι η φτώχεια, αλλά ο πατέρας της είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας με πολλά διόροφα σπίτια. Περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν προσκληθεί στο γάμο, και έσφαξαν εκατοντάδες κοτόπουλα και μια ντουζίνα μεγάλες αγελάδες να ταΐσουν τους καλεσμένους»


Πηγή: iefimerida.gr