Τι δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Gazzetta team
Τι δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις για τις εκλογές
Η δεξαμενή των αναποφάσιστων το μεγάλο στοίχημα για τις 20 Σεπτεμβρίου

Σκληρή μάχη και πόλωση του πολιτικού σκηνικού για τις επόμενες 23 ημέρες μέχρι την προσφυγής στις κάλπες, στις εκλογές της 2ης Σεπτεμβρίου προμηνύουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η «ψαλίδα» από τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κλείσει σημαντικά και σε καμία περίπτωση να μην παραπέμπει στην ευρεία διαφορά των εκλογών του Ιανουαρίου. Το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει απολέσει σημαντικά ποσοστά, πληρώνοντας τη σκληρή συμφωνία του Αυγούστου καθώς και τη δυναμική της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας, ανάγοντας έτσι για τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της συσπείρωσης ως το μείζον πολιτικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν περαιτέρω κατακερματισμό της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, με την είσοδο οχτώ ή ακόμα και εννέα κομμάτων, γεγονός που καθιστά την αυτοδυναμία που επιζητά ο Αλέξης Τσίπρας εξαιρετικά δύσκολη.

Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από την μεγάλη εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων, στους οποίους στοχεύουν όλα τα κόμματα.

Οι πολίτες μέχρι στιγμής δίνουν σαφές το στίγμα τους υπέρ της παραμονής στο ευρώ πάση θυσία.

Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι

Μικρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Σε έρευνα της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», πρώτο κόμμα έρχονται πάντως οι αναποφάσιστοι με 25,5%.

Όσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5% - ενώ εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.

Οι πολίτες φαίνεται να προκρίνουν εκ νέου τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο κυβερνητικός εταίρος οι ερωτηθέντες απαντούν τους ΑΝΕΛ σε ποσοστό 13,9%, Το Ποτάμι σε ποσοστό 8,1%, τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 7,9%, κανένα σε ποσοστό 7,8%. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%.

Την ίδια ώρα η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», αλλά πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει εντός ευρώ ακόμα και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά. Ωστόσο παράλληλα το 51% συμφωνεί με την άποψη πως η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα αλλά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες.

Σχεδόν μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας με τους εταίρους, πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε για να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 48% απαντούν θετικά ενώ σε ποσοστό 45% διαφωνούν.

Ντέρμπι δίνει η Metron Analysis

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί μόλις μια μονάδα πίσω, με 21,2%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη με 3,8% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με 3,1%. Στο 1,7% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 10,1% και οι "δεν ξέρω δεν απαντώ" στο 1,1%.

Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 29%, η Νέα Δημοκρατία 27,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, Το Ποτάμι 6,7%, το ΚΚΕ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,4%, η Ένωση Κέντρου 4,9%, Λαϊκή Ενότητα 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ "βγάζει" 129 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία 75, η Χρυσή Αυγή 23, Το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κέντρου 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.

Κλείνει την «ψαλίδα» και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:

25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Στο 14,5% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

Πηγή newsbeast.gr