Η έλλειψη αστυνομικών προκαλεί προβλήματα στη Σαντορίνη

Gazzetta team
Η έλλειψη αστυνομικών προκαλεί προβλήματα στη Σαντορίνη
Από την παραβίαση μέχρι και τη φυγή, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης κατέγραψε τα πάντα. Λίγο πριν από τις τέσσερις τα ξημερώματα της 18ης Ιουλίου, σε κεντρικό σημείο στα Φηρά, ένας νεαρός παριστάνει ότι διαβάζει τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην τζαμαρία τουριστικού πρακτορείου.

Οταν αραιώνουν οι περαστικοί πίσω του, σπάει την κλειδαριά, προσπερνάει κάποια γραφεία και επιλέγει να ανοίξει συγκεκριμένα συρτάρια. Ξέρει ότι υπάρχουν κάμερες στραμμένες πάνω του. Με το ένα χέρι κρατάει την κουκούλα του χαμηλά, κρύβοντας το πρόσωπό του. Με το άλλο ψαχουλεύει νευρικά για μετρητά γεμίζοντας την τσάντα που κρέμεται σταυρωτά πάνω του. Αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα διάρρηξης στο νησί μέσα στην ίδια νύχτα.

«Πέρυσι υπήρχε αστυνομική παρουσία στην πλατεία. Φέτος όμως δεν έχουμε. Ούτε καν τα νέα παιδιά που έφερναν για δόκιμους», λέει στην «Κ» η σύζυγος του ιδιοκτήτη. Λίγα μέτρα μακρύτερα, στο άλλο τουριστικό πρακτορείο που διαρρήχθηκε το ίδιο βράδυ, ο υπεύθυνος υπολογίζει ότι η ζημιά ξεπερνά τις 8.000 ευρώ. Μπορεί να του έκλεψαν περίπου 4.000 ευρώ σε μετρητά, οι δράστες όμως κατέστρεψαν στο δικό του κατάστημα τις κάμερες, το σύστημα καταγραφής, τον συναγερμό και τη τζαμαρία, επιβαρύνοντας την επιχείρηση και με το κόστος αποκατάστασης της φθοράς.

«Ο ρόλος μας δυστυχώς είναι διακοσμητικός, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες του νησιού», λέει στην «Κ» αστυνομικός που υπηρετεί στη Σαντορίνη και μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας. Η δύναμη του αστυνομικού τμήματος αριθμεί φέτος 45 ανθρώπους, ενώ πέρυσι το προσωπικό ήταν διπλάσιο. Τουλάχιστον οι μισοί απασχολούνται στο διεθνές αεροδρόμιο και δύο αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων καθηκόντων, το ανακριτικό έργο στις υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, δουλεύοντας έως και 15 ώρες την ημέρα. Οσοι περισσεύουν μοιράζονται στις μεταγωγές και στα τροχαία ατυχήματα. Σε κάθε αστυνομικό πλέον αντιστοιχούν τέσσερα ρεπό τον μήνα – τα οποία μπορεί και να μη δοθούν λόγω φόρτου εργασίας. Οι ελλείψεις αφήνουν ακόμα και κεντρικά σημεία του νησιού ακάλυπτα, ενώ καταστηματάρχες στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. «Υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχει περάσει περιπολικό εδώ και τρεις εβδομάδες», λέει αστυνομικός.

Ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νίκος Ζώρζος σημειώνει ότι ανέκαθεν το νησί αντιμετώπιζε προβλήματα ελλιπούς αστυνόμευσης. Τονίζει ωστόσο ότι ειδικά φέτος τα κενά έχουν διογκωθεί. Ανά τακτά διαστήματα ζητάει ενισχύσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Ο πληθυσμός μας με τους τουρίστες και τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων ξεπερνάει τις 100.000 ανθρώπους και δεν επαρκεί ο αριθμός των αστυνομικών», αναφέρει. «Τον τελευταίο μήνα είχαμε πέντε διαρρήξεις σε κεντρικά σημεία, ενώ δεν αντιμετωπίζονται οι τροχαίες παραβάσεις και δεν λύνονται και άλλα αστικού τύπου προβλήματα, όπως η παράνομη στάθμευση».

Βαρύτητα στο αεροδρόμιο

Ο περσινός άγονος διαγωνισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη στελέχωση του αερολιμένα Σαντορίνης με υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας ανάγκασε την ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίσει να καλύπτει πόστα (όπως τον έλεγχο των χειραποσκευών, του φορτίου και του ταχυδρομείου) που σε άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας δεν της αναλογούν. Παράλληλα, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου σχεδόν καθημερινά συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στη Δυτική Ευρώπη. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποίησαν 13 συλλήψεις σε πέντε περιστατικά. Το έργο τους –και η σπατάλη της δύναμης– δεν τελειώνει εκεί, καθώς πρέπει να συνοδεύσουν τους συλληφθέντες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου. Χθες, τρεις αστυνομικοί της Σαντορίνης συμμετείχαν σε αντίστοιχη μεταγωγή. Οπως εξηγεί αστυνομικός, οι απαιτήσεις είναι τόσο πολλές αλλά οι δυνατότητες τόσο περιορισμένες, που παρότι δίνουν προτεραιότητα στο αεροδρόμιο, αναγκάζονται να υποστελεχώσουν τις βάρδιές τους εκεί.

Παράλληλα, έξι αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τέσσερις υπηρετούσαν μόνιμα στο νησί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Επειτα από έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., φέρονται να μη σχημάτιζαν δικογραφίες κατά μεταναστών που εντοπίζονταν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στο αεροδρόμιο.

Σταδιακά, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και σήμερα, η Σαντορίνη δέχθηκε 25 αποσπασμένους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως δεν αποδείχθηκαν αρκετοί. Φέτος το νησί δεν ενισχύθηκε με δόκιμους από τις σχολές αστυφυλάκων και το προσωπικό της Αστυνομίας μειώθηκε στο μισό της περσινής χρονιάς. Η Σαντορίνη δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον την παράνομη στάθμευση. Από τους τέσσερις υπαλλήλους που την απάρτιζαν, ο ένας έχει αποσπαστεί στην Αστυνομία και δεν επιθυμεί να επανέλθει και άλλοι δύο δεν θέλουν να επιστρέψουν στο πόστο τους. «Είναι όλοι δυσαρεστημένοι», λέει αστυνομικός του νησιού για τους συναδέλφους του. «Εχουμε πει μεταξύ μας όμως ότι πρέπει να αποδεχθούμε την κατάσταση».

Πηγή: kathimerini.gr