Τουρκικά πυρά και βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία

Gazzetta team
Τουρκικά πυρά και βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία
Σε διπλό... ταμπλό το παίζει η Τουρκία ανοίγοντας πυρ κατά μεθοριακών χωριών υπό τον κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία αλλά και βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών.

Σε διπλό... ταμπλό το παίζει η Τουρκία ανοίγοντας πυρ κατά μεθοριακών χωριών υπό τον κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία αλλά και βομβαρδίζοντας θέσεις των τζιχαντιστών στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ την ώρα που ο ξένος Τύπος κάνει λόγο για ένα καυτό καλοκαίρι πολέμου.

Κι όλα αυτά την ώρα που αύριο συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν υφίσταται απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα από τρομοκράτες.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις επιχειρήσεις στο διπλό μέτωπο με PKK και τζιχαντιστές με την ηγεσία της να αρνείται ότι στοχεύει θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής "YPG" , της πιο οργανωμένης και αποτελεσματικής δύναμης κρούσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή "YPG" απειλή για τη χώρα λόγω των σχέσεών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία καταγγέλλει ότι τουρκικά άρματα μάχης έπληξαν το χωριό Τιλ Φιντίρ, στοχεύοντας κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι επλήγησαν θέσεις των Αράβων συμμάχων των Κούρδων, κοντά στη μεθόριο με τη Τουρκία.

Τραυματίστηκαν τέσσερα μέλη της συμμαχικής δύναμης των Κούρδων και αρκετοί χωρικοί, σύμφωνα με την κουρδική πολιτοφυλακή "YPG".

"Aντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις.

Καλούμε τους Τούρκους ηγέτες να θέσουν τέρμα σε αυτή την επίθεση και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες. Λέμε στον τουρκικό στρατό να σταματήσει να πυροβολεί τους μαχητές μας και τις θέσεις τους", αναφέρουν οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής "YPG" σε ανακοίνωσή τους. Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, πρόκειται για την πιο σοβαρή επέμβαση της Τουρκίας στις ζώνες που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο στη συριακή σύγκρουση.

Στο μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε ότι , η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στοχεύει στην εξουδετέρωση άμεσων απειλών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και συνεχίζει να πλήττει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το PKK στο Ιράκ.

Πρόσθεσε επίσης ότι εξετάζονται οι ισχυρισμοί ότι ο τουρκικός στρατός έπληξε θέσεις που κρατούν δυνάμεις εκτός του Ισλαμικού Κράτους. Από την πλευρά του, πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο, τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο και κατά αυτονομιστών του PKK μπορεί να... αλλάξουν το παιχνίδι.

Πηγή: protothema.gr