Αναζητούνται τρόποι «νομιμοποίησης» του Grexit

Gazzetta team
Αναζητούνται τρόποι «νομιμοποίησης» του Grexit
Νομικοί σύμβουλοι της Ευρωζώνης φαίνεται ότι «ξεψαχνίζουν» τους νόμους, προκειμένου να δουν εάν υπάρχει τρόπος, ώστε ένα Grexit να καλυφθεί και νομικά σύμφωνα με τους FT.

Ο κ. Σπίγκελ διευκρινίζει ότι η παραπάνω κίνηση δεν γίνεται γιατί υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη αλλά γιατί έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πολύ σύντομα η χώρα θα «τεθεί στην αναμονή και δεν θα υπάρχει τρόπος να της δοθούν κεφάλαια τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικό της νόμισμα - πέραν του ότι δεν θα έχει πρόσβαση στον ESM -, θα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που προορίζονται ακόμη και για χώρες εκτός ευρώ, όπως για παράδειγμα Ουγγαρία και Ρουμανία.

Η κοινή αντίληψη είναι – τονίζει ο κ. Σπίγκελ – ότι επειδή δεν υπάρχει τρόπος να φύγει μία χώρα από την Ευρωζώνη, η μόνη διέξοδος είναι το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε., βάσει της οποίας μία χώρα μπορεί να ζητήσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα,κάτι το οποίο σαφώς δεν πρόκειται να γίνει, με δεδομένο ότι οι πολίτες της χώρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να πάψουν να είναι μέλος της ενωμένης Ευρώπης.

Όμως οι νομικοί της Ε.Ε. εξετάζουν περισσότερο το Άρθρο 7 της Συνθήκης, το οποίο υιοθετήθηκε όταν στην κυβέρνηση της Αυστρίας συμμετείχε και το εθνικιστικό Freedom Party.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Άρθρο η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να τονίσει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και σε περίπτωση που όλες οι άλλες χώρες συμφωνήσουν, αυτό το κράτος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με «άρση συγκεκριμένων δικαιωμάτων».

Τελικώς το να τυπώνεις δικό σου χρήμα αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Πηγή: newmoney.gr