WSJ: Πώς θα ήταν η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα

Gazzetta team
WSJ: Πώς θα ήταν η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα
Πολλοί συζητούν πλέον, σε όλο τον κόσμο, για μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τι θα σήμαινε όμως αυτό για την ίδια τη νομισματική ένωση;

Η Wall Street Journal επιχείρησε να βρει την απάντηση, εντοπίζοντας το πώς θα άλλαζαν συγκεκριμένοι δείκτες που αφορούν την ευρωζώνη, όπως εκείνοι για τον πληθυσμό, το ελαιόλαδο, τη θρησκεία ή τους γάμους.

Πληθυσμός
Θα υπήρχαν 3,2% λιγότεροι άνθρωποι, αλλά θα ήταν νεότεροι κατά μέσο όρο. H μέση ηλικία στην ευρωζώνη είναι 39,6 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα 42,3 χρόνια.

Οικονομία
Η ευρωζώνη θα έχανε μόνο το 1,8% της οικονομικής παραγωγής της. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μάλιστα θα αυξάνονταν κατά 1,5%.

Χρέος
Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος στη νομισματική ένωση θα μειωνόταν κατά 3,4%, αλλά το ιδιωτικό χρέος θα μειωνόταν κατά μόλις 0,9%.

Αμυνα
Η Ελλάδα είναι έβδομη, ανάμεσα στις 19 χώρες της ευρωζώνης σε κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες. Χωρίς αυτή, η ετήσια αμυντική δαπάνη κατά κεφαλήν θα ήταν κατά 0,4% υψηλότερη το 2014.

Ελαιόλαδο
Η ευρωζώνη θα έχανε 24,5% της παραγωγής ελαιολάδου.

Θρησκεία
Η ευρωζώνη θα έχανε το 84% των Ορθόδοξων Χριστιανών που έχει.

Γάμος
Η ευρωζώνη θα είναι κατά 4,1% λιγότερους γάμους, αλλά μόλις κατά 2% λιγότερα διαζύγια.

Ακτογραμμή
Κατά 4,6% θα ήταν μικρότερη ευρωζώνη με μία αποχώρηση της Ελλάδας, αλλά θα είχε κατά 31,3% μικρότερη ακτογραμμή, κυρίως επειδή η Ελλάδα έχει περίπου 2.000 νησιά.

Υψόμετρο
Το μέσο υψόμετρο θα μειωνόταν κατά 157 μέτρα. Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας είναι ο Ολυμπος.

Καπνιστές
Η ευρωζώνη θα είχε κατά 4,8% λιγότερους καπνιστές. Μόνο η Αυστρία έχει υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στα άτομα από 15 ετών και πάνω.

Πηγή: iefimerida.gr