Δύο γραμμές σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Gazzetta team
Δύο γραμμές σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα
Στην ήπια γραμμή με πολύ πιο εμφανή τρόπο κινείται ο έτερος ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος - Στο άλλο άκρο είναι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι όσο περνούν οι ημέρες ριζοσπαστικοποιείται ο κόσμος.

Καθώς η πίεση μέρα με την ημέρα αυξάνεται προς την κυβέρνηση, όσο γίνονται απτές και οι συνέπειες της τραπεζικής ασφυξίας δύο γραμμές τείνουν να καταγραφούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Η σκληρή γραμμή προβάλλει ότι κυβέρνηση και κόμμα θα επιμένουν ανυποχώρητα μέχρι το τέλος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με την ελπίδα ότι ένα καθαρό όχι θα ενισχύσει την κυβέρνηση στο νέο κύκλο διαπραγμάτευσης που εκτιμά ότι θα αρχίσει από την επόμενη Δευτέρα. Οι οπαδοί της πιο ήπιας γραμμής θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μείνει ανοικτή στον διάλογο και πέραν αυτού να επιδιώξει μία πρόταση από τους εταίρους, που θα επιτρέψει της επιτρέψει να επανέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ακόμη και να μεταβάλλει την στάση της στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το προχθεσινό tweet του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη σύμφωνα το οποίο αναρτήθηκε όταν διέρρευσε η κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής: «Η έκτακτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό και αποφυγή του Grexit. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος». Τελικά η πρωτοβουλία του κ. Τουσκ δεν συνεχίστηκε αν και το θέμα είναι πάντα ανοικτό. Πάντως χθες ο κ. Παπαδημούλης με νεότερη ανάρτηση αποδοκίμασε την συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζοντάς τον «Αρχιστράτηγο του ναι».

Στην ήπια γραμμή με πολύ πιο εμφανή τρόπο κινείται ο έτερος ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος, ο οποίος χθες δημοσιοποίησε παλαιότερη επιστολή που έχει στείλει στον πρωθυπουργό και τον προειδοποιούσε ότι η ρήξη θα μετατρέψει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος διέρρευσε μόνος του ότι στη συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πήρε θέση κατά της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος. Παρομοίως και δύο ακόμη υπουργοί που δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν τις επιφυλάξεις τους. Είναι όμως και πολλοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είναι σταθερά υπέρ της ευρωπαικής πορείας της χώρας και οι οποίοι στα πρώτα εικοσιτετράωρα στήριξαν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, θεωρώντας βέβαιο ότι θα υπάρξει μεσολαβητική συμβιβαστική κίνηση που θα επιτρέψει απεγκλωβισμό. Είναι βουλευτές που τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις και τουλάχιστον στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τροπή που τείνουν να πάρουν τα πράγματα.

Στο άλλο άκρο είναι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι όσο περνούν οι ημέρες ριζοσπαστικοποιείται ο κόσμος και ότι καθώς οι δανειστές δεν υποχωρούν ούτε κατ' ελάχιστον διαφαίνεται πλέον η προοπτική μίας άλλης πορείας της χώρας. Η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν κρύβει την εκτίμησή της ότι οι δανειστές παραμένουν στην αρχική του γραμμή να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και να καθυποτάξουν οριστικά την χώρα και τον λαό της και θα προτιμούσε τα πράγματα να πάρουν μία τέτοια τροπή που να οδηγήσει στην αποχώρηση από το ευρώ. Άλλωστε ο κ. Λαφαζάνης στις δημόσιες παρεμβάσεις του επαναλαμβάνει ότι η χώρα έχει εναλλακτικές δυνατότητες και δεν το κάνει μόνο για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής. Στην ίδια γραμμή κινούνται η ΔΕΑ και η ΚΟΑ. Άλλωστε το ότι οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα ψήφιζαν ένα νέο μνημόνιο και θα χανόταν η δεδηλωμένη ήταν και ένας από τους λόγους που βάρυνε ώστε να επιλέξει την προσφυγή στον λαό ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως οι δύο γραμμές αντανακλώνται και στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου με αποτέλεσμα ενίοτε να υπάρχουν διαφορετικές και αλληλοαναιρούμενες διαρροές. Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού καταγράφεται μία αμφιθυμία, από την μία πλευρά επιθυμούν να προκύψει απ' έξω μία πρωτοβουλία απεγκλωβισμού που θα τους επιτρέψει να κάνουν κινήσεις που θα άρουν την τραπεζική ασφυξία και από την άλλη διακηρύσσουν ότι το δημοψήφισμα θα γίνει σε κάθε περίπτωση. Οι χθεσινές επιστολές πάντως του πρωθυπουργού στους κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ να κάνουν κινήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σκληρή γραμμή, καθώς μέχρι την Κυριακή είναι πολλές οι μέρες.

Πηγή: protothema.gr