Κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο γραφείο Βαρουφάκη

Gazzetta team
Κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο γραφείο Βαρουφάκη
Ο πρωθυπουργός παίρνει την ευθύνη πάνω του - Στις 15:00 συνεδριάζει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών - Σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν τις 5 Ιουνίου

Σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη για το σκοπό αυτό.

Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν τις 5 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης, όπως τον περιέγραψε ο κ. Σακελλαρίδης, είναι να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει πάνω του πλέον όλο το διαπραγματευτικό πακέτο, παρακολουθώντας από κοντά τις επαφές με τους «Θεσμούς» και μη θέλοντας να συρθεί κι άλλο η διαπραγμάτευση.

Εκτιμά πως ό,τι είχε να γίνει έγινε και ό,τι να ειπωθεί ειπώθηκε. Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές, σχεδόν ολοκληρωμένες συγκλίσεις στα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Μία τελευταία συζήτηση θα γίνει μέχρι την Παρασκευή γύρω από τις συντάξεις, ώστε να ξεπεραστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις. Κατά τα άλλα φαίνεται ότι θα περιληφθεί στη συμφωνία η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού -σε δύο φάσεις-, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επιλέγεται η μέση οδός της αναστολής για μία διετία τουλάχιστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βασίζεται ιδιαιτέρως στην πολιτική βούληση τριών παραγόντων για να επιτευχθεί η συμφωνία: της Άνγκελας Μέρκελ, που έχει διαβεβαιώσει ότι συναινεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αποκηρύσσοντας τις ακρότητες του Β. Σόιμπλε, του Ζ. Κ. Γιούνκερ, που καταβάλλει παρασκηνιακά σοβαρές προσπάθειες για λύση και της αμερικανικής κυβέρνησης, που πιέζει για συμβιβασμό.

Πηγή protothema.gr