Παλμύρα: Το «μαργαριτάρι της ερήμου» στο έλεος των Τζιχαντιστών

Gazzetta team
Παλμύρα: Το «μαργαριτάρι της ερήμου» στο έλεος των Τζιχαντιστών
Παρά τις σημαντικές επιτυχίες των Τζιχαντιστών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εμφανίζεται αισιόδοξος - Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να στείλει όπλα στο Ιράκ.
Ύστερα από την κατάληψη της Παλμύρας, αυτής της ιστορικής πόλης με τα παγκοσμίου φήμης αρχαία μνημεία, το Ισλαμικό Κράτος κατέχει περίπου το 50 τοις εκατό του συριακού εδάφους και έχει τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων της χώρας με το Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο από τους 200.000 κατοίκους της πόλης έχουν τραπεί σε φυγή, ενώ την Πέμπτη, φωτογραφίες που δημοσίευσαν Τζιχαντιστές στο διαδίκτυο τους έδειχναν να ποζάρουν πότε ανάμεσα στις αρχαιότητες της πόλης και πότε ανάμεσα στα νεκρά θύματά τους.

Στη Συρία, δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ αλ Ασάντ δηλώνουν αποφασισμένες να προστατέψουν τις περιοχές φυσικού αερίου που βρίσκονται βόρεια της Παλμύρας και τροφοδοτούν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε εχτές η τρομοκρατική οργάνωση μέσω διαδικτύου, τα τελευταία κυβερνητικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί από την πόλη, που είναι γνωστή ως «μαργαριτάρι της ερήμου», ενώ οι Τζιχαντιστές έχουν καταλάβει και την αεροπορική βάση που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι μαχητές κατέλαβαν την Πέμπτη και την φυλακή Ταδμούρ, απελευθερώνοντας δεκάδες ομοϊδεάτες τους που φωτογραφήθηκαν να πανηγυρίζουν στους δρόμους της πόλης.

Η δεύτερη στρατηγική επιτυχία των Τζιχαντιστών μέσα σε πέντε μέρες, μετά από την κατάληψη της πόλης Ραμάντι στο Ιράκ, έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων και έχει εντείνει την ανησυχία στη δύση αναφορικά με την προέλαση του ΙΚ. Μάλιστα, έχουν εκφραστεί φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα επιχειρήσουν τώρα να επεκταθούν προς το δυτικό τμήμα της χώρας, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του συριακού πληθυσμού.

Η στρατηγική που ακολουθεί μέχρι τώρα ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής την Αμερική για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους μόνο με αεροπορικές επιδρομές δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές επιτυχίες των Τζιχαντιστών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εμφανίζεται αισιόδοξος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν έχει χαθεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν νομίζω ότι χάνουμε τη μάχη κατά της οργάνωσης», είπε ο Ομπάμα και χαρακτήρισε την πτώση του Ραμάντι «εμπόδιο τακτικής».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις σουνιτικές περιοχές θα υπάρξει ενίσχυση των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ, καλώντας φυλές Σουνιτών να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός (του Ιράκ) Αμπάντι είναι ειλικρινής και θα συνεχίσω να δίνω εντολή στον στρατό μας να παρέχει στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας όλη την βοήθεια που χρειάζονται ώστε να διασφαλίσουν την χώρα τους και θα παρέχω διπλωματική και οικονομική βοήθεια που είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση της χώρας», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χτες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να στείλει όπλα στο Ιράκ, για να βοηθήσει στη μάχη της χώρας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του Ιράκ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να αμυνθεί και να διώξει από τα εδάφη του τους Τζιχαντιστές και άλλου είδους τρομοκράτες», είπε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ, πριν από τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Πούτιν και του Ιρακινού πρωθυπουργού αλ Αμπάντι την Πέμπτη.

Πηγή: protothema.gr