«Στριμωγμένη» η κυβέρνηση παλεύει με το χρόνο για συμφωνία

Gazzetta team
«Στριμωγμένη» η κυβέρνηση παλεύει με το χρόνο για συμφωνία
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με τα σημάδια προόδου -αλλά και τις δυσκολίες- να παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων και την Αθήνα να «καίγεται» για μία συμφωνία με τους εταίρους το συντομότερο δυνατό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και όσο δεν υπάρχει απελευθέρωση των δόσεων, η κυβέρνηση μαζεύει μέχρι και το τελευταίο ευρώ και επιδίδεται σε ένα διαρκές σαφάρι σε κάθε είδους οργανισμούς, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Οι φάκελοι των μεταρρυθμίσεων στο…μικροσκόπιο του brussels group
Στο Παρίσι, όπου και έχει στρατοπεδεύσει η «Ομάδα των Βρυξελλών» οι συζητήσεις είναι πυρετώδεις και οι εκπρόσωποι των δανειστών σκανάρουν το πολυσέλιδο κείμενο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στο επίκεντρο μπαίνουν μια σειρά από θέματα, όπως: τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα φορολογικά, με την κυβέρνηση να παραμένει αμετακίνητη στις βασικές «κόκκινες γραμμές» της, δίχως αυτό να σημαίνει ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με προειλημμένες αποφάσεις.

Συντάξεις -κλειστά επαγγέλματα στο «μενού»
Έως αργά χθες βράδυ, κύκλοι της κυβέρνησης προϊδέαζαν πως στη σημερινή ατζέντα του Brussels Group αναμένεται μεταξύ άλλων να τεθούν θέματα που αφορούν σε συντάξεις και κλειστά επαγγέλματα, ενώ επιβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την περικοπή «πρόωρων σκανδαλωδών συντάξεων».

Ακόμη, πρόοδος έχει καταγραφεί στο σκέλος του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,2%-1,5% για το 2015-2016), ενώ για τα φορολογικά διατυπώνονται ενστάσεις.

«Η διαπραγμάτευση είναι ένα διαρκές μπρα ντε φερ και ο χρόνος πλέον μετράει ανάποδα για μας» σημειώνουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαφορές με τους πιστωτές είναι καθαρά πολιτικές. Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και οι συνθήκες δείχνουν εξαιρετικά πιεστικές, επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αμετακίνητος στα τέσσερα σημεία διαφωνίας τα οποία και αφορούν στα εξής:

  • εργασιακά(ομαδικές απολύσεις)
  • αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ
  • η φιλοσοφία που θα διέπει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • αλλαγές στο ασφαλιστικό

Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου
Στην αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του euroworking group δεν αποκλείεται να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής, εάν επιβεβαιωθεί η πρόοδος των συνομιλιών από την επιτάχυνση των ρυθμών στις διαπραγματεύσεις.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος,με το τακτικό eurogroup της 11ης Μαΐου να είναι η πιο καθοριστική συνεδρίαση για συμφωνία, αφού την επομένη η Αθήνα καλείται να πληρώσει μία ακόμη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Πρέσινγκ από Ευρώπη-ΗΠΑ
Τέλος, Ευρώπη και ΗΠΑ διαμηνύουν ότι ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει μεταρρυθμίσεις.
Την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας για να αποφευχθεί τυχόν έξοδος της χώρας από το ευρώ υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειαζόμαστε ή ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάμε», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της έχουν αποκτήσει κάποια δυναμική, αλλά απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν.«Υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε», δήλωσε ο Τόμσεν στη γερμανική Handelsblatt.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα