Λάρι Φινκ: Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock «δείχνει» Grexit

Gazzetta team
Λάρι Φινκ: Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock «δείχνει» Grexit
Ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού που συνέδεσε το όνομά του με την Ελλάδα εκτιμά ότι η έξοδος της χώρας μας από το κοινό νόμισμα θα ήταν καλή για την ευρωζώνη.

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα τάσσεται ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, κ. Λάρι Φινκ, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος της ευρωζώνης.

«Θα ήταν καλό για την ευρωζώνη να φύγει η Ελλάδα» λέει στο Fox Business Network και προχωρά, εξηγώντας το γιατί: «Η Ελλάδα δεν είναι συστημικό πρόβλημα. Το 2012 ήταν συστημικό πρόβλημα, αλλά τα τελευταία 2,5 χρόνια ο ιδιωτικός τομέας πούλησε το ελληνικό χρέος [...] το οποίο βρίσκεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και στην ίδια την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού προσθέτει: «Έχω μεγαλύτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα ευκολότεροι όροι και η Τρόικα να συνθηκολογήσει και να δώσουν πιο εύκολους και χαλαρούς όρους».

Όπως σημειώνει, «αυτό θα ήταν πολύ πιο συστημικό, καθώς στη συνέχεια υπάρχουν κόμματα όπως το αριστερό Podemos στην Ισπανία, τα οποία ζητούν χαλάρωση στην πληρωμή του χρέους και μετά η Πορτογαλία ίσως να ζητήσει χαλάρωση και μετά όλη η χρηματοοικονομική δομή στην Ευρώπη θα αρχίσει να καταρρέει».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει ένα ράλι στο ευρώ, καθώς η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος» εκτιμά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το καλύτερο σενάριο «θα ήταν η Ελλάδα να υποχωρήσει και να κάνει τις πληρωμές».

«Δεν θα ήθελα να δω τους Ευρωπαίους να υποχωρούν στους όρους τους προς την Ελλάδα» αναφέρει ακόμη ο επικεφαλής της BlackRock, σημειώνοντας ότι οι όροι συμφωνήθηκαν από το ελληνικό κράτος και, σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να έρχεται ένα νέο κόμμα και να αμφισβητεί τις προηγούμενες συμφωνίες.

Πηγή: protothema.gr