Σχεδόν 100 σπίτια ημερησίως κατάσχονται στην Ισπανία!

Gazzetta team
Σχεδόν 100 σπίτια ημερησίως κατάσχονται στην Ισπανία!
Η τελευταία δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου και κατέγραψε πλήρη ανατροπή των δεδομένων στην πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος. Ηταν η δημοσκόπηση που ανέδειξε για πρώτη φορά πρώτη πολιτική δύναμη της Ισπανίας τους Podemos και μάλιστα με διαφορά από την κυβερνώσα κεντροδεξιά του Λαϊκού Κόμματος που άγγιζε τις εφτά μονάδες (27,7% - 20,9%).

Για όλα στη ζωή υπάρχει κάποιος λόγος και όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Ισπανία η ραγδαία άνοδος της Αριστεράς οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας. Λιτότητα που απεικονίζεται με απόλυτα αντιπροσωπευτικό τρόπο στο πολύ μεγάλο νούμερο κατασχέσεων σπιτιών που καταγράφηκε το 2014. Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας (INE) οι πρώτες κατοικίες που κατασχέθηκαν την περασμένη χρόνια ανήλθαν σχεδόν σε 35.000 (για την ακρίβεια 34.680), ήτοι 95 την ημέρα, αριθμός που δείχνει μια ετήσια αύξηση κατά 7,4%!

Οι ένοικοι αυτών των κατοικιών δεν μπορούσαν πλέον να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, όμως αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να παραδώσουν τα κλειδιά τους στην τράπεζα για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ή να φύγουν πριν από την άφιξη των δικαστικών κλητήρων.

Αν ληφθούν υπόψη οι δευτερεύουσες κατοικίες, τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα, οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2014, φθάνοντας τις 119.442.

Η Ισπανία δέχθηκε διπλό χτύπημα το 2008 από την οικονομική κρίση και το σκάσιμο της φούσκας της αγοράς ακινήτων: σχεδόν ένας στους τέσσερις (23,7%) που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας είναι άνεργοι, οι εξώσεις ιδιοκτητών που δεν μπορούν πια να αποπληρώνουν τα δάνειά τους προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια αγανάκτηση στην κοινή γνώμη.

Την αγανάκτηση ενισχύει το γεγονός ότι ο ισπανικός τραπεζικός τομέας αποτέλεσε το 2012 αντικείμενο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης ύψους 41,3 δισ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνει ακόμη τα δημόσια οικονομικά και τους ισπανούς φορολογουμένους.

Όλα αυτά συνθέτουν μία δυσχερή κατάσταση για την κεντροδεξιά του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος θα χρειαστεί κάτι δραστικό για να ανατρέψει τα ισχύοντα δεδομένα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Πηγή: koolnews.gr