Λιβύη: Μαχητικά βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Ζιντάν

Gazzetta team
Λιβύη: Μαχητικά βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Ζιντάν
Καταστράφηκαν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι ο διάδρομος προσαπογειώσεων.

Δύο πολεμικά αεροσκάφη ανεξακρίβωτης εθνικής ταυτότητας βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, καταστρέφοντας τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι τον διάδρομο προσαπογειώσεων, δήλωσε ένας αξιωματούχος στην πόλη, οι αρχές της οποίας πρόσκεινται στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.



«Δύο πολεμικά αεροσκάφη MiG στοχοθέτησαν το διάδρομο, αλλά αστόχησαν. Βομβάρδισαν όμως το σύστημα φωτισμού, κάτι που θα μας αναγκάσει να αναστείλουμε όλες τις πτήσεις μετά το ηλιοβασίλεμα», είπε ο Ομάρα Ματούγκ, ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας στη Ζιντάν, χωρίς να αναφέρει ποιος ευθύνεται για τον βομβαρδισμό. «Το αεροδρόμιο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά» συμπλήρωσε.

Η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος εξ αιτίας της σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων οι οποίες μάχονται για τον έλεγχο της χώρας, τέσσερα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν κλιμακωθεί παρότι τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα φέρει τη σταθερότητα στη Λιβύη.

Χθες ισλαμιστές μαχητές, επιτέθηκαν σε δύο πετρελαιοπηγές και τις κατέλαβαν, εκδιώκοντας τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι είχαν ήδη απομακρυνθεί νωρίτερα από τις πετρελαιοπηγές Μπάχι και Μαμπρούκ.

Ο Αλί αλ Χάσι, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, είπε ότι οι δύο πετρελαιοπηγές καταστράφηκαν μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων. Ο ίδιος είπε ότι μάχες συνεχίζονται σε μια ακόμη πετρελαιοπηγή την Αλ Ντάχρα. «Θα κινηθούμε για να ανακαταλάβουμε τα κοιτάσματα πετρελαίου» είπε ο ίδιος.

Οι δυο τερματικοί λιμένες Ες Σίντρα και Ρας Λανούφ από όπου μεταφέρεται το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, έκλεισαν τον Δεκέμβριο λόγω της σύγκρουσης. Η Λιβύη παράγει σήμερα περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε πριν από την ανατροπή του Καντάφι.

Πηγή: protothema.gr