Εύθραυστες ισορροπίες σε Ευρώπη & ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
Εύθραυστες ισορροπίες σε Ευρώπη & ΣΥΡΙΖΑ
Με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι ευρωπαίοι εταίροι, τα μηνύματα που στέλνουν -με μοχλό τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας- αλλά και την ένταση που κυριάρχησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο δεκαήμερο, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πορευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα έχοντας μπροστά του 120 κρίσιμες μέρες.

Στη Βουλή 4 νομοσχέδια

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαιώνουν πως από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση τεσσάρων νομοσχεδίων, κίνηση που θα λειτουργήσει δίχως καμία αμφιβολία εκτονωτικά στο εσωτερικό πεδίο διασκεδάζοντας ταυτόχρονα τις όποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδικότερα,εντός της ημέρας κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και στις διατάξεις αυτές θα βρίσκεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ενώ θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

Το δεύτερο νομοθέτημα, είναι η γνωστή και ως ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αναμένεται να ανακουφίσει 3,7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε έως 5.000 ευρώ ενισχύοντας δραστικά τα δημόσια έσοδα.

Ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι το τρίτο νομοσχέδιο στη σειρά που θα κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή. Η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες η αντικειμενική αξία των οποίων δεν θα ξεπερνά τις 300.000€.

Τέλος, την Πέμπτη κατατίθεται το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ μετά το "μαύρο" της 11ης Ιουνίου του 2013.

Το μπρα ντε φερ με τους Ευρωπαίους

Πάντως, οι σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών μοιάζουν να κινούνται σε τεντωμένο σκοινί. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θεωρούνται-από την ελληνική πλευρά-συμβατές με τη συμφωνία (καθώς δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος) δεν παύει μα ερμηνεύονται ως «μονομερείς ενέργειες» από την άλλη πλευρά υπό την έννοια ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους οι θεσμοί.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε συνέντευξή του, χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία "ατυχή επιλογή", συνδέοντας τέτοιου είδους επιλογές με το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες Μαρτίου και Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραπέμπουν εκ νέου σε ένα δύσκολο μπρα ντε φερ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαδραματίζει για άλλη μια φορά ρόλο-κλειδί, δεδομένων των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών.

Ο Σόιμπλε συνεχίζει να απειλεί

Απαντώντας σε ερώτηση στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD εάν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τις πληρωμές της Ελλάδας στην ΕΚΤ αποτελούν απειλή ή ακόμη και εκβιασμό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι έχει υπογράψει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και έγκαιρα. Γνωρίζει - πρέπει να το γνωρίζει, διότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομίας, άρα τα ξέρει όλα αυτά - ότι την στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να ευθύνομαι για αυτό».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο κουρέματος ή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «αποφασιστικό είναι το τι έχουμε συμφωνήσει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Εξηγεί μάλιστα ότι δεν έχει ευθύνη μόνο για τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα αλλά πρώτα από όλα για τους ψηφοφόρους στην Γερμανία. «Και έχουμε καθαρές συμφωνίες και στη βάση αυτών των συμφωνιών λάβαμε πχ. την απόφαση της Παρασκευής. Εάν την ίδια στιγμή λες ότι όλα αυτά που είπαμε δεν τα εννοούσαμε έτσι τότε αυτό δεν είναι συμπεριφορά με σεβασμό προς εμάς. Αλλά δεν είμαστε ευαίσθητοι και δεν ακούμε όσα λέγονται στην Ελλάδα, αλλά επιμένουμε ότι θα τηρηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί. Και εδώ πραγματικά θα προειδοποιούσα όσους έχουν την περιέργεια», σημειώνει και διαβεβαιώνει ότι το καλοκαίρι, «αν οι προϋποθέσεις έχουν τηρηθεί, τότε μπορεί να γίνει η εκταμίευση, αν αυτό δεν είναι έτσι, δεν θα γίνει η εκταμίευση» για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των υπευθύνων στην Αθήνα».

Ερωτώμενος εάν θα έβλεπε ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Ναι, αλλά ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, άρα δεν χρειάζεται εγώ να σπάω το κεφάλι μου».

Βαρουφάκης: Θα στύψουμε την πέτρα και θα πληρώσουμε το ΔΝΤ

Προτεραιότητα στην αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στο πρακτορείο Assοciated Press, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν τα χρέη προς το ΔΝΤ, ωστόσο για τα χρέη προς την ΕΚΤ είπε ότι τελούν υπό συζήτηση.

«Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα. Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε».

Για τα χρέη προς την ΕΚΤ είπε πως ανήκουν σε άλλη κατηγορία. «Θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς», τόνισε.
Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αποπληρωμών προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, και σχεδόν 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Αλλά αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας και δυσκολεύεται με τις προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους της, αναφέρει το πρακτορείο.

Η εσωτερική σύγκρουση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Στην πρώτη «εσωτερική σύγκρουση» μετά την ανάληψη διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε σχεδόν διχασμός κατά την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πέρασε τις απόψεις του, με μεγάλη πλειοψηφία από το ανώτατο όργανο, όρισε τον γραμματέα που ήθελε ο οποίος πήρε πάνω από το 50% των ψήφων. Ωστόσο, η παρέα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έδειξε τα δόντια της στην ηγετική ομάδα.

Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του γραμματέα, ο υποδειχθείς από τον Αλέξη Τσίπρα, Τάσος Κορωνάκης εξελέγη λαμβάνοντας 102 ψήφους. Ωστόσο ο Λαφαζάνης «κατέβασε» ανθυποψήφιο, τον Αλέκο Καλύβη ο οποίος πήρε 64 ψήφους. Αν αθροίσει κανείς και τα 32 λευκά ψηφοδέλτια, που συνιστούν αντίθεση στον εκλεκτό της ηγεσίας, είναι προφανές ότι οι δυνάμεις είναι σχεδόν στα «ίσια».

Επιπλέον, η Αριστερή Πλατφόρμα, «κατέβασε» πρόταση-τροπολογία ενάντια στο πακέτο της συμφωνίας και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη η οποία ανέφερε: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup».

Ενώ επέκριναν την λειτουργία του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως οι πιο κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος.


Πηγή: iefimerida.gr