Tσίπρας: Λιγότερα συνθήματα, πιο πολλή δουλειά

Gazzetta team
Tσίπρας: Λιγότερα συνθήματα, πιο πολλή δουλειά
Τις μηχανές μπρος βάζει η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, και αυτό ακριβώς θα σηματοδοτήσει και η σημερινή εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης η συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δεύτερη ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «επέκτειναν τη σύμβαση χωρίς την επέκταση του προγράμματος της λιτότηατς που τη συνόδευε αποκλειστικά. Αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρά όταν υπάρχει πολιτική βούληση, να υπερβαίνει αδιέξοφα και να βρίσκει εναλλακτικούς δρόμους από τη λιτότητα».

«Η χώρα βγαίνει πιο δυνατή και πιο περήφανη σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι βρήκε την ισοτιμία και την αξιοπρέπειά της απέναντι στους εταίρους. Παράλληλα πέτυχε τους βασικούς πρώτους στόχους της διαπραγμάτευσης.

«Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα διαπραγματεύτουμε την ουσία της δανειακής σύμβασης για να θέσουμε επι τάπητος την απομείωση του χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν να αποσύρουν την επιμονή για ανέφικτα πλεονάσματα που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας. Επιβεβαιώσαν ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος και τον τρόπο αποπληρωμής του. Όσο και αν αυτό ταλαιπωρεί την αντιπολίτευση, τα μνημόνια τελείωσαν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη σαρρωτική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που συνοδεύει την παράταση και όχι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι σαρρωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Κάποιοι θα ήθελαν να έχουν αποτύχει και να είχαμε πέσει στα βράχια, να είχαμε δεχθεί στα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρρει στο ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου. Ας το ξεχάσουν. Γιατί τα μνημόνια τα τελείωσε ο ελληνικός λαός.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι η αποδέσμευση από την ασφυκτική επιτροπεία.

Κατανόω την πολιτική απογοήτευση των κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου. Είναι λογικό γιατί αποδείξαμε έμπρακτα ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς.

Δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς.

Αντίπαλος μας στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση της κοινωνίας θα είναι ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που μεγάλωσε τα τελευταία τρία χρόνια.

Από την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνουμε τις ακόλουθες πρωτοβουλίες για να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις προς τον λαό σε συνθήεκς δημοσιονομικής ισορροπίας.

Το πρώτο, τη Δευτέρα το πρωί, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι πρώτιστο καθήκον απέναντι στην κοινωνία. Προτείνω να είναι το πρώτο για συμβολικούς λόγους. Θα προβλέπει την παροχή ρεύματος και σίτισης σε νοικοκυριά που τα στερούνται. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασσης για 30.000 ανθρώπους με επιδότηση ανά άτομο και περιορισμό των εξώσεων.

Για να ανακουφιστούν 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν έως 5.000 ευρώ και από την άλλη να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία αλλά και η άρση του διακρούς αυτοφώρου για χρέη ώς 50.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρια και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.

Την επόμενη Πέμπτη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ «ώστε να αντικαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή για τη δημοκρατία». Σκοπός η ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σε βάση δημοκρατίας χωρίς να δημιουργηθεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τροφοδοτεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για καλή νομοθέτηση. Δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός για όσους νομίμως εργάζονται στον υπάρχοντα φορέα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα για να λύνει πρακτικά προβλήματα και να προωθεί μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ρύθμιση για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ ενώ προχωρά και η τεχνική προετοιμασία για την κάρτα του πολίτη με πληροφορίες για συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τους κάλεσε όλους να συνεργαστούν με τον Νίκο Βούτση για να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση των οργανισμών όλων των υπουργείων. Αυτή θα είναι η σημαντικότερη παρέμβασή μας.

Κόμβο και σύμβολο για τη νέα διακυβέρνηση χαρακτήρισε την ανάκληση άδειας στις Σκουριές λέγοντας ότι κρίθηκε επιβεβλημένη για να ελεγχθεί αν εφαρμόσττηκαν οι κείμενες διατάξεις. Σκοπός μας να προστατεύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ενώ για τις αντιδράσεις που υπήρξαν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου αλλά και να αναβαθμίσει το περιβάλλον και να διαφυλάξει την φυσική μας κληρονομιά και γι΄αυτό αυτά τα τρία βρίσκονται πάνω από όποια επιχειρηματικά συμφέροντα όσο μεγάλα κι αν είναι όσες διασυνδέσεις κι αν έχουν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια προκειμένου να ελεγχθούν οι ευθύνες όλων των παραγόντων που μας οδήγησαν στον αναγκαστικό δανεισμό με ευθύνη, εντιμότητα και χωρίς ρεβανσισμό γιατί ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία.

Κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν σκληρά με λιγότερα συνθήματα και πολύ δουλειά.





Σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση τουλάχιστον πέντε νομοσχεδίων για:

- την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

- τη διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,

- την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

- την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας

- την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Κατά πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις αλλαγές στη ΝΕΡΙΤ αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, 5 Μαρτίου.

Παράλληλα, θα κατατεθεί και η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στα Μνημόνια.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα μετά και τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών που απαιτούνταν ώστε να επικυρωθεί η καταρχήν συμφωνία του EWG της 20 Φεβρουαρίου, έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης.
Οι εταίροι μας ενέκριναν επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, στην βάση του αιτήματος που είχαμε καταθέσει με την επιστολή μας.
Δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος της λιτότητας δηλαδή, που μέχρι χθες τη συνόδευε αποκλειστικά.
Αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση.
Μπορεί να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά άλλους δρόμους για την ανάπτυξη.
Να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.
Η χώρα βγαίνει από αυτή τη δύσκολη και σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης, πιο δυνατή και πιο περήφανη.
Βγαίνει από αυτή τη διαδικασία έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπειά αλλά και την ισοτιμία της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.
Και ταυτόχρονα έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχαμε θέσει για αυτό τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης.
Καταφέραμε να καταλήξουμε με τους εταίρους σε μια συμφωνία - γέφυρα τετράμηνης διάρκειας ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια και χωρίς εκβιασμούς την ίδια την ουσία της δανειακής σύμβασης, θέτοντας επί τάπητος το αίτημα μας για απομείωση του ελληνικού χρέους.
Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της δανειακής σύμβασης που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε, αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που την συνόδευαν.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ταμπού:
Ότι τα Μνημόνια, οι πολιτικές δηλαδή που ασκήθηκαν επί μια πενταετία στη χώρα, δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες.
Ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεταν ήταν απολύτως αδύνατον να επιτευχθούν.
Έτσι δέχθηκαν τελικά να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή και ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας.
Επιβεβαίωσαν επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, για το ελληνικό χρέος και τους όρους αποπληρωμής του.
Τα Μνημόνια επομένως τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο.
Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι η υποχρέωση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μεταρρυθμίσεων, όμως, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς.
Τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Και φυσικά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αυτό είναι το μίγμα πολιτικής που συνοδεύει την παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων,
οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,
η φορολογική εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών,
η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μαζικές απολύσεις.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει.
Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια.
Σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία.
Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη.
Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε.
Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.
Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία.
Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή.
Κατανοώ τη πολιτική απογοήτευση ορισμένων κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου.
Απογοήτευση που μετατρέπεται σε οργή και πανικό, σε αποδιοργάνωση και σύγχυση.
Είναι λογικό.
Διότι αποδείξαμε έμπρακτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος.
Ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική τόσο για μας εδώ όσο και για την Ευρώπη συνολικά.
Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς και η μεγάλη ήττα για την πολιτική ελίτ και την ολιγαρχία.

Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι η ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση.
Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μάχη και την πραγματικά μεγάλη πρόκληση:
Να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και έναν λαό εξοντωμένο.
Αυτό είναι το μεγάλο μας χρέος.
Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη.
Και αντίπαλος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνο οι ακραία συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαικής πολιτικής ελίτ, αλλά και ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα και ρύθμιση τη ρύθμιση την τελευταία πενταετία.
Τόσο στον κρατικό μηχανισμό με τις διάφορες αυτονομημένες υπηρεσίες και υπαλλήλους,
όσο και στην οικονομία με τα εγκατεστημένα οικονομικά συμφέροντα που πνίγουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να υλοποιήσει με προσεκτικά και μελετημένα βήματα τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.
Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτουμε η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.
Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μην λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολειό του.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Επίσης προκειμένου να πετύχουμε ένα διπλό στόχο:
Την άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής.
Με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους.
Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ’ τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ.
Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.
Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.
Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Επίσης την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία.
Και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου.
Με το νομοσχέδιο αυτό:
Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Αυτές είναι οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Αλλά το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί καθώς έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.
Το να κυβερνάς όμως δεν είναι μόνο να νομοθετείς.
Η κυβέρνηση σε κάθε πεδίο και σε κάθε τομέα θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να λύνει καθημερινά τα πρακτικά προβλήματα και να προωθεί διαρκείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών και θα εξορθολογίζουν την δημόσια διοίκηση.
Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας : Καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας καλέσω όλους και όλες να εργαστούν από κοινού με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το δυνατόν συντομότερα.
Ίσως αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παρεμβάσεις μας και θα μας δώσει την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αναμορφώσουμε ριζικά το τοπίο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα και πελατειακές δεσμεύσεις.

Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε ένα θέμα που αποτελεί για μας κόμβο και σύμβολο για τους νέους όρους διακυβέρνησης, για τις νέες αρχές που καθορίζουν την πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου:
H κυβέρνησή μας, διά του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν.
Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.
Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι’ αυτή μας την απόφαση θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση:
Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.
Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
Γι’ αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν.
Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα.

Κλείνοντας αυτή την εισήγηση επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικά και σε ένα τελευταίο θέμα.
Σε μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που αναλαμβάνουμε :
Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια:
Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.
Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη.
Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε.
Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές σας καλώ από αύριο να εργαστείτε σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Σας καλώ να για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά.
Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.
Σας ευχαριστώ
Και καλή σας δύναμη».