Συνεχίζει την σύγκρουση με το μνημόνιο και δανειστές

Gazzetta team
Συνεχίζει την σύγκρουση με το μνημόνιο και δανειστές
Ο πρωθυπουργός θέτει μεν ως προτεραιότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθορά, αλλά θέτει ως στόχο της διακυβέρνησης «το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό».

Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησε η εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, παρότι υποτίθεται ότι ισχύει η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στο Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης, συνοδευόμενη από ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής.

Η εμφαντικά ετεροβαρής συμφωνία, που επιτρέπει στους δανειστές να μην συνεχίσουν την ομαλή καταβολή των δόσεων, ώστε να μπορεί η Αθήνα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις, το μπαράζ προσβλητικών δηλώσεων κατά της χώρας από σειρά παραγόντων, αλλά και η σφοδρή εσωκομματική αντίδραση στο νέο πλαίσιο, έχουν κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να επανεξετάσει την τακτική του.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συμφωνία, στην αποδοχή της οποίας σύρθηκε για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να λειτουργήσει, έτσι όπως την εφαρμόζουν οι εταίροι.

Η προειδοποίηση της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί να του πληρώσει τη δόση του Μαρτίου, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της προσπάθειας να επανατοποθετήσει τη σχέση της με τους δανειστές, για τους οποίους θεωρεί ότι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους για τον χειρισμό των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Άλλωστε ακόμη κι αν βρεθούν τα χρήματα για τη δόση του Μαρτίου, το πρόβλημα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης θα παραμείνει.

Ταυτόχρονα και για να μην χάσει τα ερείσματά της στο εσωτερικό – καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας (αλλά και οι υπουργοί) στέλνουν μηνύματα περί «τέλους του μνημονίου» και διαβεβαιώνουν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα εφαρμοστούν – στον κατάλληλο χρόνο και με τρόπο, αλλά θα εφαρμοστούν.

Μαζί με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός στέλνει κι άλλο ένα: Ότι θα αξιοποιήσει το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας και θα συνεχίσει να αναζητά συμμαχίες και στηρίγματα.
Τα όσα έγραψε ο κ. Τσίπρας, στο ημερολόγιό του χθες βράδυ είναι ενδεικτικά. Θέτει μεν ως προτεραιότητα της κυβέρνηση να προχωρήσει στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά θέτει ως στόχο της διακυβέρνησης «το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό».

Και προσθέτει με νόημα: «Να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατειά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα», αλλά και «να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να μην φέρει στη Βουλή τη νέα συμφωνία, πιθανόν για να μην εγκριθούν με τεράστια πλειοψηφία μάλιστα, πολιτικές οι οποίες επιβλήθηκαν στη χώρα με εκβιαστικό τρόπο και δεν επιθυμεί ουσιαστικά να τις εφαρμόσει, ιδίως εάν στο μεταξύ οι δανειστές συνεχίζουν την τακτική της ασφυξίας προς την ελληνική οικονομία.

Πηγή: protothema.gr