Οι διάλογοι Βαρουφάκη-Σαπέν-Τσακαλώτου στο Παρίσι (vid)

Gazzetta team
Οι διάλογοι Βαρουφάκη-Σαπέν-Τσακαλώτου στο Παρίσι (vid)
Το παρασκήνιο της συνάντησης και τα «κουτσομπολιά» του Όσμπορν για τα αγγλικά του υπουργού Οικονομικών.
Ελαφρά μειδιάματα και αθώα πειράγματα για τα αδέξια «αγγλογαλικά» που ακούστηκαν στις κατ’ιδίαν συζητήσεις πριν πιάσουν δουλειά οι μεταφραστές, κυριάρχησαν στα «προκαταρκτικά» της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Στην είσοδο του γραφείου του, ο κύριος Σαπέν υποδέχθηκε τον κύριο Βαρουφάκη ο οποίος, προσερχόμενος, του έσφιξε το χέρι με το γνώριμο «άνετο στυλ» που έχει επιδείξει σε όλες τις περιπτώσεις αυτές ως τώρα, δηλαδή χωρίς να βγάλει στιγμή το αριστερό χέρι από το τσεπάκι του δερμάτινου μπουφάν που φορούσε.

Καθώς ο κύριος Σαπέν πήγαινε να προχωρήσει για να μπει στο γραφείο μετά τη χειραψία, ο κύριος Βαρουφάκης τον κάλεσε να σταματήσει και να χαιρετήσει και τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον συνόδευε ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Ο κύριος Σαπέν δεν έσπευσε τότε να σφίξει απλώς το χέρι, αλλά έπιασε το κασκώλ που φορούσε ακόμα τυλιγμένο στον λαιμό ο κύριος Τσακαλώτος και τον ρώτησε με νόημα «κάνει λίγο κρύο, έ;». «Πάντα κάνει κρύο στη Γαλλία» είπε ο κύριος Τσακαλώτος, προκαλώντας γέλιο στην ομήγυρη.

Πριν μπουν στο γραφείο του κυρίου Σαπέν στήθηκαν για μια φωτογραφία μπροστά στις κάμερες. Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπου είχαν τοποθετηθεί και ελληνικά σημαιάκια ως ένδειξη αβροφροσύνης από τους οικοδεσπότες, ο διάλογος ήταν απολαυστικός. Ο κύριος Βαρουφάκης φαίνεται να ζήτησε συγγνώμη που δεν μιλούσε γαλλικά.






- «Εμείς πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη. Τα αγγλικά σας είναι απολύτως κατανοητά» είπε ο κύριος Σαπέν, με την γνωστή γαλλική προφορά του.

Και συμπλήρωσε:

- «Το πρώτο πράγμα που μου είπε για εσάς ο κύριος Όσμπορν (σσ: ο βρετανός υπουργός Οικονομικών) ήταν ότι τα αγγλικά σας είναι εξαιρετικά».

- «Ο κύριος από εδώ μιλάει ακόμη καλύτερα αγγλικά» απάντησε ο κύριος Βαρουφάκης, δείχνοντας τον κύριο Τσακαλώτο δίπλα του. «Είναι ουσιαστικά άγγλος» συμπλήρωσε.

- «Όντως είστε;» αναρωτήθηκε φωναχτά ο κύριος Σαπέν.

- «Όχι αλλά έζησα πολύ καιρό στην Αγγγλία» απάντησε ο κύριος Τσακαλώτος.

- «Φαίνεται» είπε γελώντας ο κ.Σαπέν. «Και εσείς;» ρώτησε στρεφόμενος στον κύριο Βαρουφάκη.

- «Έζησα στην Αγγλία για 10-11 χρόνια, 12 χρόνια στην Αυστραλία και έτσι έμαθα τη γλώσσα» απάντησε.

- «Δεν έχετε αμερικάνικη προφορά» σχολίασε ο κ.Σαπέν.

- «Όχι δεν έχω καμία προφορά. Νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνομαι τους τόνους της φωνής, οπότε δεν «πιάνω» προφορές» απάντησε ο κύριος Βαρουφάκης, στα τελευταία λόγια μπροστά στις κάμερες και πριν κλείσουν οι πόρτες για να ξεκινήσει η συζήτηση των δύο πλευρών.

Πηγή: protothema.gr