Βαρουφάκης στο BBC: Θα συζητήσουμε με τους δανειστές

Gazzetta team
Βαρουφάκης στο BBC: Θα συζητήσουμε με τους δανειστές
Σε μία συνέντευξη, στην οποία υπήρξε ένταση με τη δημοσιογράφο, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε στο BBC ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους δανειστές, αλλά όχι να συνεχίσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, ενώ δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις και για την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Μιλώντας στην εκπομπή Newsnight, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι είχε μία καρποφόρα συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και αντέδρασε έντονα στην αναφορά της δημοσιογράφου περί ασαφούς προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας της ότι ασαφές ήταν το ρεπορτάζ του BBC από τη συνάντηση, ενώ συμπλήρωσε ότι ίσως έπρεπε να μιλήσει στα αγγλικά στη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να αποφευχθεί το μπέρδεμα.

Διαμαρτυρόμενος για το... ανεμοδαρμένο όπως είπε μπαλκόνι στο οποίο βρισκόταν για να γίνει η σύνδεση με φόντο την ελληνική βουλή, αλλά κυρίως για το ρεπορτάζ του BBC για τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης το χαρακτήρισε το πιο ανακριβές που έχει ακούσει. «Δεν είπα ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε με την Τρόικα», τόνισε και πρόσθεσε: «Είπα ότι είμαστε πρόθυμοι ότι να μπούμε σε παραγωγική διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να συνεχίσουμε ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα που δεν έχει απτά οφέλη εδώ και πέντε χρόνια».

Οταν η δημοσιογράφος του BBC του ζήτησε να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό, εφόσον ο ίδιος αποκάλεσε σαθρό το θεσμό της Τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ίσως θα έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ στα αγγλικά, προκειμένου «να μη χαθείτε στη μετάφραση» και πρόσθεσε: «Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ και αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι θέλουμε πολύ να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές μας. Η τρόικα, που αναφέρετε έχει δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα είναι η τρόικα των θεσμών- με την οποία είμαστε βέβαια διατεθειμένοι να συζητήσουμε- οι εκπρόσωποι της οποίας έρχονται στην Ελλάδα και δεν καταλαβαίνουν την αποτυχία του προγράμματος».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα δεχθεί τα χρήματα της τελευταίας δόσης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα. «Υποθέστε ότι ένας φίλος σας λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, λόγω μείωσης στο εισόδημά του και είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα και να τραβάει χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Θα τον συμβουλεύατε να συνεχίσει να το κάνει;». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας, τα τελευταία 5 χρόνια, το οποίοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλυσαν.

Στην επιμονή της δημοσιογράφου στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Βαρουφάκης της απάντησε ότι δεν πρόκειται για τελεσίγραφο, ούτε για το ποιος θα κάνει πρώτος πίσω. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κρίση στην ευρωζώνη και από αυτή ωφελούνται οι αντιευρωπαϊστές και οι φασιστές. Θέλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτό. Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει μια λογική συζήτηση με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους είναι «μερικές εβδομάδες για να ετοιμάσουμε μερικές πολύ λογικές προτάσεις, που έχουν ένα στόχο. Να μειώσουν το κόστος αυτής της κρίσης για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη, όχι μόνο για τους Ελληνες».

Στην αναφορά της δημοσιογράφου στην εκροή καταθέσεων και την πτώση των τραπεζικών μετοχών, ο κ. Βαρουφάκης της απάντησε ότι αυτό είναι μεν πρόβλημα, αλλά όχι το βασικό, καθώς πρόκειται για το «σύμπτωμα» της ασθένειας που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε τον ισχυρισμό της δημοσιογράφου ότι πρόθεση της κυβέρνησης να αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας «Οχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά θέλουμε να τις εμβαθύνουμε. Η χώρα τις χρειάζεται απελπισμένα και δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι προσωπικά και ως υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πλήρως την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, αλλά σημείωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που κυρίως έγιναν τα τελευταία χρόνια έμοιαζαν με ξεπούλημα και τα χρήματα που ήρθαν έπεσαν στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους.

Η ένταση με τη δημοσιογράφο προκλήθηκε και όταν εκείνη αναφέρθηκε σε ασάφειες του κυβερνητικού προγράμματος, με τον κ. Βαρουφάκη να της απαντά ότι ασαφές είναι το ρεπορτάζ του BBC και σε επίμονη ερώτησή της για το αν εμπιστεύεται τη Γερμανία και θέλει να συνεργαστεί με τη χώρα της αποκρίθηκε: «Ναι την εμπιστεύομαι. Αν δεν με διακόπτατε συνεχώς αγενώς, θα σας είχα πει ότι είχα γράψει ένα άρθρο στην Handelsblatt, περιγράφοντας το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Γερμανία ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του κ. Βαρουφάκη, όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν εμπιστεύεται τους κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αναφορά σε πρόσφατη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε πει ότι οι Εβραίοι πλήρωσαν λιγότερους φόρους.

«Η άγρια ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός πως ο λαός δεν μας έδωσε πλειοψηφία. Σαν υπεύθυνο κόμμα έπρεπε να πάρουμε μία γρήγορη απόφαση αν έπρεπε να πάμε σε νέες εκλογές τη στιγμή που είναι τόσο στενά τα χρονικά περιθώρια. Κάναμε κυβέρνηση γρήγορα και πιστεύω ότι οι εταίροι μας στην Ευρώπη είναι ανακουφισμένοι που έχει η χώρα λειτουργική κυβέρνηση», απάντησε.

Σε επίμονη ερώτηση για το αν δηλαδή υιοθετεί τις απόψεις των κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Βαρουφάκης της απάντησε με νόημα: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετεί ό,τι λέει ο Νικ Κλεγκ; Ετσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».

Πηγή: iefimerida.gr