Συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα: Κράτησε μισή ώρα

Gazzetta team
Συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Τσίπρα: Κράτησε μισή ώρα
Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αλλά δεν θα ζήσουμε και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα» είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Eurogroup και πρόσθεσε «Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».

Επισήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ετοιμότητα για να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας, παράλληλα τη στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το τελεσίγραφο που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα της συνάντησης. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πριν από λίγο ότι κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή για διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική.

Πηγή: iefimerida.gr