Κολομβία: Aπελευθερώνει ομήρους η FARC

Gazzetta team
Κολομβία: Aπελευθερώνει ομήρους η FARC
Πέντε αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού, που βρίσκονται στα χέρια των ανδρών της οργάνωσης, θα αφεθούν ελεύθεροι είπε ο πρόεδρος της χώρας, Μανουέλ Σάντος, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το μέρος και τον τρόπο που θα απελευθερωθούν

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να απελευθερωθούν οι πέντε αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού, που βρίσκονται στα χέρια των ανδρών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Σάντος ανέφερε πως η FARC έδωσε στις αρχές τις συντεταγμένες της περιοχής όπου οι αιχμάλωτοι θα αφεθούν ελεύθεροι και πρόσθεσε ότι θα δώσει εντολή να διεξαχθεί η επιχείρηση για την παραλαβή τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Σάντος δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αιχμαλώτων, πού θα γίνει η επιχείρηση ή εάν οι αιχμάλωτοι των ανταρτών θα απελευθερωθούν όλοι ταυτόχρονα.

Την περασμένη Κυριακή, η FARC είχε αιχμαλωτίσει τον στρατηγό Ρούμπεν Ντάριο Αλσάτε και δύο πρόσωπα τα οποία κινούνταν μαζί του στην περιοχή Τσόκο, κοντά στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό. Μία εβδομάδα νωρίτερα, δύο στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες στο διοικητικό διαμέρισμα Αράουκα.

Μετά την ένταση που διήρκεσε αρκετές ημέρες, η FARC δεσμεύθηκε ότι θα απελευθερώσει τους πέντε αιχμαλώτους ώστε να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διακόπηκαν με εντολή του προέδρου Σάντος.

«Οι συντεταγμένες παρελήφθησαν. Δίνω οδηγίες για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Σάντος στο μήνυμά του, πιθανόν αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη αναστολή των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας στην περιοχή όπου θα γίνει η απελευθέρωση, ώστε οι αντάρτες να κινηθούν με ασφάλεια.

Η αναστολή των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονται στην Αβάνα της Κούβας σηματοδοτεί την πιο σοβαρή κρίση στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη στην Κολομβία, έπειτα από δύο χρόνια εντατικών συνομιλιών που είχαν αποτέλεσμα να υπάρξει συμφωνία στα τρία από τα πέντε κεντρικά ζητήματα που είχαν τεθεί.

Ο στρατηγός Αλσάτε είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας που έχει αιχμαλωτίσει ποτέ η FARC.

Πηγή protothema.gr