Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει

Gazzetta team
Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει
«Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας».

«Διαπραγματεύομαστε σε όλα τα επίπεδα για την επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια και σύνεση», είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αντώνης Σαμαράς: διαπραγματεύομαστε σε όλα τα επίπεδα για την επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια και σύνεση μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας

«Είμαστε στο τέλος της αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντωνης Σαμαράς μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα: «Η Ελλαδα βρίσκεται σε συζήτηση για την επομενη μέρα, για το πως θα προχωρήσει με ασφάλεια και με σύναιση σε μια έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία και με μια πορεία αναπτυξιακή από εδώ και στο εξής. Αυτή η προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η μετάβαση στην επόμενη μέρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια.”.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι συζητήσεις γίνονται συνεχώς και ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είδε τους κ.κ. Ντράγκι και τους προεδρους και πρωθυπουργούς της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας. Συνέχισε εξηγώντας; “Όταν λεω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ασφαλεια και με σύναιση,εννοώ ότι η Ευρώπη δεν εχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, το γεγονός αυτό είναι δυσάρεστο.

Ότι Ρωσία και Βραζιλία δεν εχουν την αυξηση που περιμέναμε και αυτό είναι δυσάρεστο.Υπαρχει μια αναπτυξιακή δυσανεξία..Όσο η παγκόσμια ανασφάλεια κυριαρχεί σε αυτές τις προοπτικές , η Ελλάδα εχει ανάγκη μιας αίσθησης ασφάλειας στη μετά μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τίποτα που θα μας αφήσει πίσω, θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και ασφάλεια,. Ολα αυτά είναι στο πλαίσιο συζήτησης η οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει”.

Αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό πλαίσιο που συζητήθηκε: “Δεν θα λέει η ΕΕ μόνο σε κάποιες χωρες μειώστε τα ελλείματα αλλά και σε άλλες όπως η Γερμανία να αυξήσετε τη ζήτηση. Ειναι δηλαδή και για αύξηση ζήτησης. Η ευρωπαική ανακαμψη απειλείται από διάφορα πολιτικα γεγονότα που διαμορφώνουν παράγοντες εξωγενείς, όπως η κρίση στην ουκρανία , στην Συρία, η Ρωσία, ακόμη και η απειλή του έμπολα”. Σημείωσε δε ότι χαιρετίστηκε η απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 300 δις για περίοδο 15-17 σύμφωνα με το σχέδιο του νέου προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι “όσο πιο ενωμένοι είμαστε σε αυτή την προσπάθεια να βγούμε από το τούνελ τώρα που το φως είναι ξεκάθαρο, τώρα που είναι βεβαιη η εξέλιξη και οι αριθμοί έχουν επαληθεύσει τις προβλεψεις μας είναι πολύ σημαντικό και ασφαλες για την Ελλαδα να υπήρχε μια συναίνεση, ελάχιστη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντί αυτού βλέπω απόλυτη άρνηση και πρεπει να αποκρυπτογραφούμε την κάθε άποψη της συνιστώσας. Αυτό δεν επιτρέπει να υπάρχει η εικόνα ως μια ενωμένη γροθιά Ας μην το κάνει αφου δεν θέλει,. Εγώ ειμαι αποφασισμένος να το κάνω. Καλώ τους παντες στη διαδικασία συναίνεσης. Από εκεί και περα όπως στρώσεις θα κοιμηθείς”.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το θέμα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής και ότι η Ευρώπη θα είναι πρώτη στην γραμμή προστασίας του περιβάλλοντος καθώς αποφάσισε την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 20130. Επίσης αποφασίστηκε η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην Ελλάδα θα επενδύσουμε δεκάδες εκατομμύρια σε θεματα ενεργειας.. Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στη ενεργειακή ασφάλεια ευρώπης και στην ενεργειακή διασύνδεση στην οποία η χώρα μας με την συμμετοχή της σε αγωγούς όπως ο ΤΑΠ παίζει σημαντικό ρόλο.

Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο λέγοντας ότι “παρουσίασα τις θεσεις του Αναστασιάδη που ήταν και δικές μου θέσεις, για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχει μια σημαντική απόφαση , η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Η απόφαση υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη της Ένωσης. Δυναμώνει η απόφαση αυτή τη στρατηγική μας”.

Στο θέμα της Ουκρανίας ο κ. Σαμαράς είπε ότι “εξέφρασα την ανησυχία της χώρας μου για τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην Ελλάδα και τις απώλειες που υπέστησαν οι Ελληνες της Ουκρανίας”.

Τέλος αναφέρθηκε στον Έμπολα λέγοντας ότι έγινε μεγάλη συζήτηση και πρόσθεσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα της ΕΕ για καλύτερο συντονισμό για να διακοπεί η διάδωση του ιού. Αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδα δράσης στην ΕΕ με συντονιστή τον κυπριο επίτροπο”.

Πηγή: protothema.gr