Τριετής απαγόρευση άσκησης επαγγέλματός σε ιρανή δικηγόρο

Gazzetta team
Τριετής απαγόρευση άσκησης επαγγέλματός σε ιρανή δικηγόρο
Η Ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι της απαγορεύθηκε να ασκεί το επάγγελμά της για τρία χρόνια, μια απόφαση που επισήμανε ότι θα αμφισβητήσει ενώπιον του δικηγορικού συλλόγου της Τεχεράνης.

Ένα διοικητικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για τον τομέα αυτό δραστηριότητας «έλαβε αυτήν την παράνομη απόφαση κατόπιν αιτήματος του ποινικού δικαστηρίου το οποίο εδρεύει στη φυλακή Εβίν», όπου ήταν έγκλειστη από το 2010 ως το 2013, βόρεια της Τεχεράνης, είπε η Σοτουντέχ.

«Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να επιβληθεί απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος και σε άλλους δικηγόρους στο μέλλον», συνέχισε η ίδια.

«Δεν έχω την πρόθεση να ασκήσω έφεση, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα στρεφόμουν εναντίον των συναδέλφων μου, αλλά πρόκειται να διαμαρτυρηθώ από την Τρίτη ενώπιον του δικηγορικού συλλόγου» στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τον περασμένο μήνα, ένα διοικητικό δικαστήριο είχε δώσει την άδεια στη Σοτουντέχ να αρχίσει να ασκεί ξανά το επάγγελμά της.

Η δικηγόρος είχε καταδικαστεί το 2011 σε έξι χρόνια κάθειρξη και της είχε επιβληθεί επίσης δεκαετής στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματός της για «ενέργειες εναντίον της εθνικής ασφαλείας και προπαγάνδα» εναντίον του καθεστώτος, δύο κατηγορίες που επικαλείται συχνά η ιρανική δικαιοσύνη για να καταδικάζει αντιφρονούντες.

Είχε επίσης καταδικαστεί διότι ανήκε στην οργάνωση Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ίδρυσε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί—η οποία αντιμετωπίζεται από το ιρανικό καθεστώς σαν μαύρο πρόβατο και ζει πλέον εξόριστη.

Αφού πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή, η Σοτουντέχ απελευθερώθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2013, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη ομιλία του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία αναλάμβανε συχνά στο παρελθόν την υπεράσπιση νέων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για αδικήματα που είχαν τελεστεί ενόσω ήταν ακόμη ανήλικοι, μετά το 2009 εκπροσώπησε πολλούς διακεκριμένους πολιτικούς διαφωνούντες και ακτιβιστές, ωσότου συνελήφθη.

Στην Σοτουντέχ, που έχει γεννηθεί το 1963, είχε απονεμηθεί το 2012 το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: newsbeast.gr