Με χρόνιο πρόβλημα υγείας ένας στους δύο Έλληνες

Gazzetta team
Με χρόνιο πρόβλημα υγείας ένας στους δύο Έλληνες
Η κρίση έστρεψε τους Έλληνες στην ιδιωτική ασφάλεια και στην... ενδελεχή μελέτη των πολιτικών υγείας. Μέσα στην τελευταία διετία ο αριθμός των Ελλήνων που αναζήτησαν «ομπρέλα» ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης, κυρίως για περίθαλψη, σχεδόν διπλασιάστηκε -από το 23,8% στο 38,7%.


Παράλληλα, όμως οι Έλληνες έπεσαν με τα... μούτρα στη μελέτη των πολιτικών υγείας που εφαρμόζονται ή πιθανολογείται ότι θα εφαρμοστούν στη χώρα μας αφού έξι στους δέκα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις ακολουθούμενες πολιτικές υγείας και μόλις το 17,4% τις κρίνει ως θετικές.

Πρόκειται για ορισμένα από τα ευρήματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας που εκπόνησε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου «Health World» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν υγιείς


Οι Έλληνες αξιολογούν ως πολύ καλή την υγεία τους: το 72,9% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «πολύ καλή» και «καλή» την υγεία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων το 2012, έτος κατά το οποίο διεξήχθη η ίδια έρευνα, ήταν 76%.

Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας (ποσοστό 50,2%, με το αντίστοιχο ποσοστό των χρονίως πασχόντων πριν από δύο έτη να είναι 47,9%). Η πλειοψηφία των χρονίων ασθενών δηλώνει ότι δεν έχει δυσκολευτεί εξαιτίας της ασθένειας στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών (76,7%), αλλά υπάρχει και ποσοστό 7% που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη δηλώνοντας ότι έχει αλλάξει ακόμη και καθημερινές συνήθειες εξαιτίας της πάθησής του.

Το 93,7% των χρονίως πασχόντων έχει ασφαλιστική κάλυψη. Από το ποσοστό του
5, 9% των ασθενών που δεν έχουν ασφάλιση, η πλειοψηφία εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει λόγω ανεργίας ή επειδή έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, δηλαδή δεν πληρώνουν εισφορές.

Σημαντικό ποσοστό που φτάνει στο 38,7% του δείγματος έχει ιδιωτική ασφάλιση, πλήρη ή με μερικές παροχές. Το 60,8% αρκείται στην κάλυψη των δημόσιων ασφαλιστικών φορέων.

Ωστόσο, το 2012 το ποσοστό των Ελλήνων που διέθετε πλήρη ή μερική ιδιωτική ασφάλεια έφτανε μόλις το 23,8% -στοιχείο που δείχνει ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κάθε άλλο παρά ενίσχυσε το αίσθημα ασφάλειας του πληθυσμού πριν από μια διετία και αντιθέτως έστρεψε… μαζικά τους Έλληνες στις ιδιωτικές ασφάλειες.

Πώς χρησιμοποιούν οι Έλληνες τις υπηρεσίες υγείας


Τακτικά επισκέπτονται οι Έλληνες τις μονάδες υγείας όπως φαίνεται από το μέσο όρο των 3,26 επισκέψεων κατά το τελευταίο εξάμηνο. Ανά ηλικία ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων αυξομειώνεται από 2,96 έως 3,61 με το χαμηλότερο αριθμό επισκέψεων να γίνονται από την πιο παραγωγική ομάδα του πληθυσμού, εκείνη της γκάμας 35- 54. Αντίθετα, όπως είναι αναμενόμενο τις συχνότερες επισκέψεις κάνουν τα άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων.

Οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται σε ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους και μη με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υψηλό ποσοστό, 70,8%, απαντά θετικά στο ερώτημα εάν έχει υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις το τελευταίο εξάμηνο. Το 27,6% δηλώνει πως έκανε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους και το 43,2 για παρακολούθηση ή διάγνωση.

Σε ποσοστό 86,2% οι ερωτηθέντες διενήργησαν τις εξετάσεις σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με παραπεμπτικό ή πληρώνοντας τοις μετρητοίς, και μόνο το 9,1% απευθύνθηκε σε εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου. Ποσοστό 11% χρειάστηκε και νοσηλεία σε νοσοκομείο – το 7,6% πήγε σε δημόσιο και το 3,7% σε ιδιωτικό.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σύμφωνα με την έρευνα για το πρώτο εξάμηνο του έτους 265,15 ευρώ. Άλλα 103 ευρώ καταβλήθηκαν για φάρμακα κατ’ άτομο, 75 ευρώ για οδοντιατρικές εργασίες, 62 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και 23 ευρώ για ιατρικές συσκευές -ποσά που καταβλήθηκαν ανεξάρτητα από την κάλυψη του ταμείου για τον κάθε ασφαλισμένο. Σε ό,τι αφορά το κόστος των εξετάσεων και των ιατρικών επισκέψεων οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά.

ΠΕΔΥ και Έλληνας ασθενής


Ερωτηθέντες για το αν έχουν χρησιμοποιούν λιγότερο ή περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας στο ΠΕΔΥ, σε σχέση με το ΙΚΑ και το ΕΟΠΥΥ, τέσσερις στους δέκα λένε ότι έχει μειωθεί η χρήση των υπηρεσιών, το 47,6% αναφέρει ότι η χρήση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συχνότητα ενώ ποσοστό 8,5% δηλώνει μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών του ΠΕΔΥ.

Όσοι μείωσαν την πρόσβαση τους σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας το αποδίδουν στη μεγάλη αναμονή για ραντεβού ή στις οικονομικές δυσκολίες.

Ένας στους τρεις, ωστόσο, εξ όσων στερήθηκαν την πρόσβαση σε μονάδα υγείας το τελευταίο εξάμηνο αναφέρει ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ κρίνεται θετική από το 19% του δείγματος. Το 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κληθέντες να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες από διάφορους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους, οι ερωτηθέντες δίνουν εύσημα στους ιδιώτες της υγείας, όπως ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, νοσοκομεία, ενώ στα Τάρταρα ρίχνει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης τους αντίστοιχους δημόσιους φορείς.

ΠΗΓΗ: protothema.gr