Αυξάνει τα αποθέματά της σε αέριο η ανατολική Ευρώπη

Gazzetta team
Αυξάνει τα αποθέματά της σε αέριο η ανατολική Ευρώπη
Κατά τις τελευταίες ημέρες, τρεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δύο εκ των οποίων τροφοδοτούν με αέριο την Ουκρανία, διαπίστωσαν σημαντικές πτώσεις στις συμφωνημένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σε αύξηση των αποθεμάτων τους σε φυσικό αέριο προχωρούν αρκετές χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, αφότου τις τελευταίες ημέρες τρεις χώρες κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις στις συμφωνημένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που εγείρει εκ νέου φόβους για ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών εξαγωγών το χειμώνα λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Στο 100% της χωρητικότητάς τους βρίσκονται οι υπόγειες αποθήκες αερίου σε Τσεχία και Πολωνία, ενώ την ίδια στιγμή η Σλοβακία αναμένεται να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους εντός των επόμενων ημερών, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες αερίου των εν λόγω χωρών.

Σημειώνεται πως τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβακία, δύο από τις τρεις χώρες που υπέστησαν μείωση των ρωσικών παραδόσεων αερίου, παρέχουν αέριο στην Ουκρανία μέσω αντίστροφων ροών.

Την ίδια στιγμή, η Σερβία, της οποίας η μοναδική αποθήκη αερίου έχει χωρητικότητα μόλις 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενδέχεται να ζητήσει από την Ουγγαρία να αποθηκεύσει για λογαριασμό της έως και 200 εκατ. κ.μ., όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεκσάνταρ Άντιτς.

Στις βαλτικές χώρες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας δήλωσε το Σάββατο πως η χώρα του έχει επαρκή αποθέματα έως το άνοιγμα του νέου τερματικού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο.

Η Λετονία έχει αποθέματα που την καλύπτουν για πάνω από ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται καν στο μάξιμουμ της χωρητικότητάς της, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Η Εστονία έχει αποθέματα που καλύπτουν την κατανάλωση μόλις λίγων ημερών. Το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 9% την ενεργειακών πηγών της χώρας, όμως χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του 58% της πρωτεύουσας Ταλίν.

Σημειώνεται ωστόσο πως, παρά τη συγκέντρωση αποθεμάτων, παραμένει αμφίβολο εάν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καλύψουν πλήρως τυχόν απώλεια των ρωσικών εξαγωγών, σε περίπτωση πραγματικής κρίσης. Παράλληλα, πολλές χώρες είναι σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο.

Ετοιμάζεται η Ευρώπη

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήλθε στη γνώση του skai.gr, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε ως τις 3 Δεκεμβρίου να μπορούν να καλύψουν μέχρι και τη μέγιστη ζήτηση φυσικού αερίου, ακόμα και σε ενδεχόμενο προβλημάτων στο μεγαλύτερο στοιχείο υποδομών, όπως το δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά αερίου.

Παράλληλα, το Συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των κρατών-μελών, με βάση τη ροή αερίου ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Μεσομακροπρόθεσμα, οι Βρυξέλλες συστήνουν επίσης την ανάπτυξη σημείων υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την αξιοποίηση του «Νότιου Διαδρόμου» για την εισαγωγή ενέργειας και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πηγών υδρογονανθράκων.

Όλα αυτά τα σενάρια συνδέονται με προτάσεις της Ελλάδας, τη γεωγραφική της θέση και τις έρευνες σε Κατάκολο, Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο.

Η ουκρανική διάσταση

Στις αρχές Αυγούστου, η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τη μεταφορά αερίου από ρωσικούς κολοσσούς, όπως η Gazprom, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Το εν λόγω μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όμως μπορεί να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να διαπραγματευτούν νέες συμβάσεις, τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Σημαντικό μέρος του αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη εξάγεται από τη Ρωσία και μεταφέρεται μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Πηγή: skai.gr