ΗΠΑ: Αύξηση 4,2% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2014

Gazzetta team
ΗΠΑ: Αύξηση 4,2% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2014
Έναντι εκτιμήσεων για 3,9%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειώσει συρρίκνωση 2,1%

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το β' τρίμηνο, παίρνοντας ώθηση από τα μεγαλύτερα κέρδη, που έχουν καταγραφεί στον τομέα των επενδύσεων, τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που προκαλεί ευνοϊκές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2014.

Συγκεκριμένα, κατά 4,2% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, η οποία αναθεώρησε την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη 4%. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε σημειώσει συρρίκνωση 2,1%. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Βloomberg, προέβλεπαν άνοδο 3,9%.

Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε νέες υποδομές, μηχανολογικό εξοπλισμό και ενέργειας έρευνας και ανάπτυξης αυξήθηκαν περισσότερο από την αρχική εκτίμηση το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Την ίδια στιγμή, τα επιχειρηματικά αποθέματα έδωσαν μικρότερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εμφάνισαν υψηλότερα κέρδη το προηγούμενο τρίμηνο στα 1,840 τρισ. δολ. σε προσαρμοσμένη βάση. Παράλληλα, αύξησαν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα κατά 9,4% και σε εξοπλισμό κατά 10,7%. Οπως αναφέρει η Forex, έρευνα του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου δείχνει ότι η εταιρική κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων σημείωσε άνοδο 6% χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα.

Πηγή: protothema.gr