Σγουρός στο gazzetta: «Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε 153 εκατ. για αθλητικά έργα»

Σγουρός στο gazzetta: «Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε 153 εκατ. για αθλητικά έργα»
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μιλάει στο gazzetta.gr για το γήπεδο της ΑΕΚ, για τα 7 εκατ. για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και για τα έργα που έγιναν και θα γίνουν στην Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός «μονομαχεί» με τη Ρένα Δούρου την ερχόμενη Κυριακή για τη νίκη στις εκλογές της Περιφέρειας και λίγο πριν προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη, μιλάει στο gazzetta.gr για όσα έκανε, για όσα σκοπεύει να κάνει, αλλά και για την αντίπαλο του.

Κύριε Σγουρέ δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη παρά με το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Τι έχει γίνει με αυτό; Σας κατηγορούν ότι για λόγους ψηφοθηρικούς προχωρήσατε στην κίνηση να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής το συγκεκριμένο έργο. Τί απαντάτε;

Όσοι μιλούν για ψηφοθηρία μάλλον δεν παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια και στην αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Πριν από 4 χρόνια με είχαν επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας και εκπρόσωποι της ΠΑΕ και από τότε είχα δεσμευτεί ότι, όταν έρθει η ώρα και είναι όλα έτοιμα για να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ σύμφωνα με τη νομιμότητα, θα βοηθήσουμε.

Και γιατί το είπαμε αυτό; Γιατί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τα αθλητικά έργα, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας δεν έχει μαντήλι να κλάψει.

Εμείς λοιπόν ως Περιφέρεια Αττικής με το πλεόνασμα μας, που με κόπο δημιουργήσαμε τόσα χρόνια λόγω της χρηστής διαχείρισης, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε στο βαθμό που μπορούμε, ώστε να γίνουν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για τα νέα παιδιά και τους αθλητικούς συλλόγους. Διαθέσαμε 153 εκατομμύρια Ευρώ για αθλητικά έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί.

Ποια είναι αυτά τα έργα, τα οποία ενδεχομένως κάποιοι να μην τα γνωρίζουν;

Κάποια από αυτά τα έργα είναι: ο νέος χλοοτάπητας στο δημοτικό γήπεδο του Μοσχάτου, αντίστοιχα ο χλοοτάπητας στο γήπεδο του Ρουφ που πληροί τις προδιαγραφές της FIFA, το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Δήμο Αργυρούπολης και πολλά άλλα.

Επίσης, βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και άλλα μεγάλα αθλητικά έργα, όπως είμαι το Κλειστό Γυμναστήριο στο Δήμο Αγίων Αναργύρων (προϋπολογισμός 9,87 εκ. ευρώ), το Κλειστό Γυμναστήριο στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου (προϋπολογισμός 9,95 εκ. ευρώ) καθώς και το Κολυμβητήριο στο Περιστέρι (προϋπολογισμός 4,1 εκ. Ευρώ).

Επίσης, προχωράμε το έργο του Κλειστού Γυμναστηρίου 3.500 θέσεων στη Νέα Σμύρνη (προϋπολογισμός 17,5 εκ), αθλητικές εγκαταστάσεις στο Δήμο Κηφισιάς (προϋπολογισμός 10,9 εκ ευρώ) και αθλητικά έργα στο νησί της Ύδρας.

Και με το γήπεδο της ΑΕΚ τι έχει γίνει ακριβώς;

Σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, εμείς τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής που σημαίνει ότι έχει δεσμευτεί το κονδύλι των 20 εκατομμυρίων Ευρώ να διατεθεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έρθουν ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες που να τηρούν στο ακέραιο τη νομιμότητα και να σέβονται το περιβάλλον.

Η ΑΕΚ, η ιστορική αυτή ομάδα, πρέπει επιτέλους να γυρίσει σπίτι της. Το συγκεκριμένο έργο όμως δεν είναι μόνο αθλητικό, είναι κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό. Ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε επισκεφθεί τη Νέα Φιλαδέλφεια ότι τόσο η περιοχή κοντά στο γήπεδο όσο και οι όμοροι Δήμοι έχουν δεχθεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Τα καταστήματα που κάποτε υπήρχαν έχουν κλείσει και σχεδόν έχει μηδενιστεί η εμπορική κίνηση. Με την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ η κατάσταση αυτή θα αλλάξει τελείως, αφού η εμπορική κίνηση θα τονωθεί από τους επισκέπτες και τους φιλάθλους και θα δουλέψουν και πάλι τα καταστήματα.

Θα υπάρχει και ενίσχυση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού;

Δεν είναι μόνο το γήπεδο της ΑΕΚ καθώς αντίστοιχα έχουμε δεσμεύσει το ποσό των 7 εκατομμυρίων Ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Μάλιστα σε συνδυασμό με την πρόταση που έχουμε καταθέσει να αγοράσει η Περιφέρεια Αττικής τα Προσφυγικά και να τα αξιοποιήσει για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις αλλά και την ανάπλαση της Πανεπιστημίου που χρηματοδοτούμε, αναμένεται όλο αυτό το έργο να αλλάξει κατά πολύ τόσο την εικόνα τόσο της Λ. Αλεξάνδρας αλλά και ολόκληρου του κέντρου της Αθήνας.

Άρα ουσιαστικά η Περιφέρεια Αττικής για άλλη μια φορά ήρθε να υποκαταστήσει το κεντρικό Κράτος που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοια αθλητικά έργα. Εάν κάποιοι μας εγκαλούν για αυτό ε… τότε τι να πω! Έχουν μάλλον αντικαταστήσει τη λογική με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε να αφήσουμε τα αθλητικά έργα που αφορούν τους νέους στην τύχη τους και το μαρασμό;

Ας περάσουμε τώρα στα καθαρά πολιτικά θέματα. Διεκδικείτε την Περιφέρεια Αττικής μην έχοντας κάποιο κομματικό χρίσμα όπως υποστηρίζετε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι χωρίς κομματική στήριξη θα μπορέσετε να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας;

Η κατάργηση της κομματικής σημαίας δεν είναι κάτι νέο για εμάς. Εγώ τί έχω πει και επιμένω όλα αυτά τα χρόνια; Ότι πρέπει τα κόμματα να ξεφύγουν επιτέλους από αυτήν την παλαιοκομματική αντίληψη και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μην έχουν κομματικό χαρακτήρα. Πολιτικό θα έχουν πάντα, κομματικό όμως δεν θα έπρεπε να έχουν. Δεν θα έπρεπε να δίνεται ούτε χρίσμα, ούτε στήριξη. Οι πολίτες για τη συγκεκριμένη δουλειά του Περιφερειάρχη Αττικής μπορούν να κρίνουν τα προγράμματα και τα πρόσωπα. Η Περιφέρεια έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αυτές πρέπει να εκτελέσει.

Η πίστη μου για την επανεκλογή μου πηγάζει από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους πολίτες. Το 2010 δεσμεύτηκα για συγκεκριμένα πράγματα, για αυτά τα πράγματα δούλεψα σκληρά και τήρησα όλες μου τις δεσμεύσεις. Δούλεψα για τους πολίτες και δεν τους δούλεψα. Πιθανόν και με λάθη και με καθυστερήσεις ενδεχομένως σε κάποια θέματα, κανένας όμως δεν έχει το αλάθητο. Όμως εγώ μπορώ με αυτό το έργο να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητήσω να με εμπιστευτούν και πάλι.

Φοβάστε την υποψηφιότητα της κυρίας Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως σας κατηγορούν ;

Λόγω της ενασχόλησής μου χρόνια τώρα με τον αθλητισμό για εμένα η λέξη φόβος δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνον οι λέξεις νίκη, σκληρή δουλειά, διαφάνεια και προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής. Άλλωστε, η κ. Δούρου έχει αποκαλυφθεί στα μάτια των πολιτών. Πέρα από την κομματική εντολή που πρέπει να διεκπεραιώσει, δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για τα προβλήματα της Περιφέρειας κι αυτό οι πολίτες θα το αξιολογήσουν. Θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν.

Το περίφημο πλεόνασμα της Περιφέρειας κάποιοι λένε ότι είναι «έλλειμμα από έργα». Πώς είναι δυνατόν να μην βρέθηκαν κάποιες κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις που να χρηματοδοτηθούν με αυτά τα χρήματα;

Αυτοί που μιλούν για «έλλειμμα έργων» έχουν έλλειμμα λογικής και πλεόνασμα άγνοιας.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει πλεόνασμα της τάξης των 313 εκ. € που όπως προείπαμε είναι κωδικοποιημένο στο σύνολό του σε έργα και δράσεις που θα γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Τελεία και παύλα. Δεν είναι ούτε μπεζαχτάς που φυλάμε κάτω από το στρώμα, ούτε οφείλεται σε λογιστικές αλχημείες. Είναι απόδειξη χρηστής διαχείρισης και νοικοκυροσύνης και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που χτίσαμε με κόπο, προ κρίσης, όταν όλοι σκόρπιζαν το δημόσιο χρήμα δεξιά και αριστερά σε γιορτές και πανηγύρια. Πιστέψτε με, ο εύκολος δρόμος, θα ήταν να είχαμε … χρεοκοπήσει.

Όσον αφορά σε κοινωνικές δράσεις: Αν μου λέτε ότι θα έπρεπε να δώσουμε επιδόματα, σας λέω ότι αυτό είναι παράνομο και δεν πρόκειται να παρανομήσω. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε και κάναμε, ήταν κοινωνική πολιτική με έργα που ανακουφίζουν τις πολίτες. Και το καταφέραμε. Σήμερα που μιλάμε η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που εκτελείται στη χώρα και περιλαμβάνει 1.000 μικρά και μεγάλα έργα που δημιουργούν 100.000 θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις πραγματικής, υγιούς ανάπτυξης, ενώ περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την επιστροφή του ΦΠΑ.

Η αντιμετώπιση τις κρίσης δεν έρχεται ούτε με λαϊκισμούς ούτε με ανεύθυνες παροχολογίες, αλλά με έργα και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα.

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας σας και τί θεωρείτε ότι δεν έγινε και χρειάζεται ακόμα δουλειά;

Η δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής που απουσίαζαν από το Λεκανοπέδιο και που κανείς επί δεκαετίες δεν τολμούσε να αγγίξει θεωρώ ότι αποτελεί το σπουδαιότερο έργο μας. Για παράδειγμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των βόθρων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, οι όποιοι κάθε μήνα επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο κόστος. Συνολικά, 40.000 βόθροι θα καταργηθούν με την ολοκλήρωση του ΚΕΛ Κρωπίας. Επίσης, το ΚΕΛ θα συμβάλει στον περιορισμό των ευρωπαϊκών προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα μας.

Επίσης, μέσα από την κατασκευή των 65 βρεφονηπιακών σταθμών συμβάλαμε στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, διευκολύνοντας τους γονείς και την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας. Παράλληλα, υλοποιήσαμε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 230 εκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, εκμεταλλευτήκαμε τους κοινοτικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι για τα Προγράμματα Απασχόλησης. Μπόρεσαν έτσι να απασχοληθούν και να μην είναι άνεργοι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Είχαμε άλλες δυνατότητες; ΟΧΙ δυστυχώς. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό ή δεν ξέρει ή εσκεμμένα λαϊκίζει.

Έχει γίνει λοιπόν μια σπουδαία δουλειά. Πρέπει να γίνουν πολλά όμως ακόμη. Οι σημαντικές αυτές υποδομές που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν. Τα εργοστάσια για την επεξεργασία των σκουπιδιών πρέπει να ολοκληρωθούν. Το κύτταρο της Φυλής τελειώνει και η Αττική κινδυνεύει να μετατραπεί σε Νάπολι. Όσοι μιλούν για ένα νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα.

Αφού μιλήσατε για υποδομές, όπως αναφέρει ο Τύπος, ο καιρός περνάει και αποτελεσματική αντιμετώπιση φαίνεται να μην υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε το συγκεκριμένο ζήτημα;

Από 1/1/2012 εκ του νόμου, Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, του υπεύθυνου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής. Δηλαδή μόλις δύο χρόνια και κάτι. Παρόλα αυτά, ήδη είναι σε εξέλιξη 4 διαγωνισμοί για τα εργοστάσια μέσω ΣΔΙΤ. Οι διαγωνισμοί για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Γραμματικό, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Για την Κερατέα είμαστε στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Για την περιοχή της Φυλής, είμαστε στο στάδιο της έγκρισης της Πρόσκλησης σε Ανταγωνιστικό Διάλογο, και τέλος στα Λιόσια, επίκειται η έγκριση της Πρόσκλησης σε Ανταγωνιστικό Διάλογο. Προχωρήσαμε δηλαδή μέσα σε μόλις δυο χρόνια όσα οι κυβερνήσεις δεν έκαναν μέσα σε 30 χρόνια.

Ποια είναι τα πρώτα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την επόμενη της επανεκλογής σας;

Συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς το έργο μας, που ακόμη εξελίσσεται, έχουμε παράλληλα διαμορφώσει το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας, το οποίο εξειδικεύεται σε τρεις άξονες:

1) Να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας που έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Θα το πετύχουμε με συγκεκριμένες δράσεις, πλήρως κοστολογημένες και με εξασφαλισμένους πόρους.

2) Η μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα έχουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά, να ασκήσουμε άμεσα κοινωνική πολιτική, αφού έχουμε εξασφαλίσει 300 εκ. ευρώ. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τα έργα κοινωνικών υποδομών σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

3) Η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ανάγκη η Αττική για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Υποδομές που για 30 χρόνια δεν είχαν γίνει, εμείς τις ξεκινήσαμε και την επόμενη πενταετία θα ολοκληρωθούν, είτε το πιστεύουν κάποιοι είτε όχι.

Τελικά κύριε Σγουρέ οι αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους θα επηρεάσουν το κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή; Ψηφίζουμε για τα κόμματα και το μνημόνιο ή για την αυτοδιοίκηση;

Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει τη βαθιά μου πεποίθηση ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα πρέπει να γίνουν στίβος κομματικής διαμάχης. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε όλοι καλά ότι, δυστυχώς, τα κόμματα θα κάνουν τις δικές τους ερμηνείες και, συνεπώς, θα επηρεαστεί το πολιτικό κλίμα. Εγώ επιμένω και περιμένω να κριθώ για το έργο μου και το πρόγραμμα του συνδυασμού μου. Οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο.