Νέο όχι από το ΚΑΣ στο Ελληνικό

Gazzetta team
Νέο όχι από το ΚΑΣ στο Ελληνικό
«Επί ποδός» από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, για να βρεθεί τρόπος ν' αρθεί το νέο -τρίτο κατά σειρά- αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), και άμεσο πλέον κίνδυνο να τιναχθεί η επένδυση στο «Ελληνικό» στον αέρα.

Κάτι, που θ' αποτελούσε κόλαφο για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την πρόσφατη «φιλοεπενδυτική» στροφή και την λόγω στήριξή του στην επιχειρηματικότητα.

Η χθεσινή αναβολή λήψης απόφασης από το ΚΑΣ (το οποίο, υπενθυμίζεται, συνεδρίασε μετά από μια πάλι διακοπείσα συνεδρίαση και μια αναβληθείσα...), ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού (είναι ex officio Πρόεδρος του ΚΑΣ) ότι η εκκρεμότητα θα τέλειωνε χθες οριστικά. Είναι ενδεικτικό, ότι η Γενική Γραμματέας κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάνη, είχε αργά προχθές συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι «το θέμα κλείνει αύριο...». Και είναι... η ίδια που ζήτησε χθες την αναβολή, τα μέλη του ΚΑΣ δεν συμφώνησαν και τελικά η αναβολή ήρθε μετά από ψηφοφορία 11-6.

Προετοίμαζαν... φιέστες!

Επίσης είναι χαρακτηριστική η σιγουριά για την επίσπευση της επένδυσης την οποία εξέπεμψε χθες σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποκλείοντας την οποιαδήποτε εμπλοκή και προεξοφλώντας την απρόσκοπτη επίσπευσή της!

Καλά πληροφορημένες πηγές, αποκάλυπταν μάλιστα ότι με ... δεδομένη την ευτυχή κατάληξη στο ΚΑΣ, ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματίσει την άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν οι τρόποι και τα επόμενα βήματα για να προχωρήση η επένδυση της Lamda στο Ελληνικό, κάτι βεβαίως που αναγκάζεται από τις εξελίξεις να αναβάλλει.

Μετά την αιφνίδια εμπλοκή, το Μέγαρο Μαξίμου με «διαρροή» του έδειξε την δυσαρέσκειά του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταγράψει και την «ευαισθησία» του έναντι όσων εσωκομματικά εκφράζουν αντιρρήσεις: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό» επισημαίνεται στην διαρροή. Είναι σαφές ότι με το τελευταίο αυτό τμήμα, η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της επιτάχυνσης της επένδυσης. Το ζητούμενο, όμως, είναι πως θα παρακάμψει τις «κωλυσιεργίες” τις οποίες και περίπου... ταυτοποιεί.

Χθες, εξ' άλλου, ο κι. Τσίπρας δέχθηκε στο γραφείο του την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου για να συζητήσουν θέμα της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα του προβλήματος της βραδύτητας των δικαστικών διαδικασιών. Και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την συνάντηση, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι πρωθυπουργός και ανώτατοι δικαστές εξέτασαν τις διάφορες προτάσεις που υπάρχουν αλλά συμφώνησαν άπαντες ότι «η δικαιοσύνης μπορεί να είναι αργή ακόμη στην χώρα μας, αλλά αυτό δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ισχύει και για τα ζητήματα που άπτονται επενδύσεων...». Ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πάντως, μίλησε για «εθιμοτυπική συνάντηση».

Δυσφορία και απογοήτευση στην Lamda

Και ενώ αναμένεται η κυβέρνηση «να κινήσει τα νήματα» για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση (επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ ορίσθηκε για την προσεχή Τρίτη), από στην επενδυτική εταιρία Lamda δεν έκρυβαν την δυσφορία και την απογοήτευσή τους, και στελέχη της έλεγαν ότι η όλη υπόθεση με τις άδειες και τις παρά-άδειες, είναι σαν να έχεις πάρει άδεια ανέγερσης πολυκατοικίας, και στην συνέχεια να σου ζητούν άδεια... για το κάθε δωμάτιο! Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι εκτός από την έγκριση του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης), που έχει κολλήσει στο ΚΑΣ και η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού, υπολείπονται αρκετά και κρίσιμα ακόμη ζητήματα να επιλυθούν οριστικά, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τής Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) και να εκδοθεί η εκκρεμούσα απόφαση του Δασαρχείου Πειραιώς για το εάν ολόκληρο ή τμήμα του Ελληνικού αποτελεί... δασική έκταση!

Τα... στρατόπεδα

Ενδεικτικό της διάστασης απόψεων που υπάρχει στο εσωκομματικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκεκριμένη (και όχι μόνο...) επένδυση, είναι το γεγονός ότι στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, μετείχε σε ρόλο... ακτιβιστή και ο τέως υπουργός Παιδεία Νίκος Φίλης, ενώ παρών ήταν επίσης και ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μ έρους της «Λαϊκής Ενότητας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».

Και πως διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα» μέσα στο ΚΑΣ; Η μία τάση των μελών του θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και η άλλη ομάδα ζητά να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.

Δηλαδή, η λύση να περάσει η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ως έχει και όπως έχει αποφασιστεί μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών φαίνεται να μην υφίσταται καν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο...

Κατά τα άλλα... ανάπτυξη!

Έτσι δια γράφεται το τοπίο στην χώρα μας, την ίδια ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμενε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ότι «η ανάπτυξη προχωρά και στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει το 2%!» και σχολίαζε «αυτά συμβαίνουν» στην παρατήρηση ότι εταιρίες με επενδύσεις στην Ελλάδα μετ εγκαθίστανται στο εξωτερικό (γάλα, παγωτά κ.λ.π.), και ζητώντας «να μην απομακρυνόμαστε από την μεγάλη εικόνα όπου τα στοιχεία είναι θετι8κά και ενθαρρυντικά...». Την ίδια ώρα που τα επίσημα στοιχεία αποκάλυπταν ότι η Ελλάδα έπεσε ακόμη 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με την παραγωγικότητα (από την 87η κατατάσσεται τώρα στην 81η...) και στον σχετικό πίνακα φιγουράρει... 12 θέσεις πίσω από την Αλβανία!

Πηγή: iefimerida.gr