«Πονοκέφαλος» για την Αθήνα το αποτέλεσμα στη Γερμανία

Gazzetta team
«Πονοκέφαλος» για την Αθήνα το αποτέλεσμα στη Γερμανία
Με μεγάλο νικητή των εκλογών το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) και μεγάλο χαμένο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), η Αθήνα μόνο με ικανοποίηση δεν μπορεί να βλέπει τη μάχη των ισορροπιών στο πολιτικό πεδίο της ΕΕ.

«Συγχαρητήρια στην Άνγκελα Μέρκελ για την νίκη της στις Γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από ποτέ. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την καγκελάριο της Γερμανίας που παρά την πρωτιά του κόμματός της εμφανίζεται με ισχυρές απώλειες προς την άκρα δεξιά.

«Δυστυχώς για τη Δημοκρατία, κέρδισε η άκρα Δεξιά» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε αρνητικά σημάδια τον υπερτριπλασιασμό της δύναμης της άκρας Δεξιάς και τη μεγάλη άνοδο των Φιλελευθέρων. Υπογράμμισε δε, ότι, είναι «μαύρη μέρα όχι μόνο για τη Γερμανία που ξαναμπαίνει η άκρα δεξιά για πρώτη φορά μετά το 45 (στη Βουλή) και (είναι) μια μαύρη μέρα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα που έχει υποφέρει πάρα πολλά από τον ναζισμό. Ποντάρισαν στον φόβο και την ανασφάλεια συνδυάζοντας το προσφυγικό - μεταναστευτικό με την τρομοκρατία και κέρδισαν προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης. Γεγονός πάντως είναι πως το ποσοστό αύξησής του ακροδεξιού κόμματος αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης των Χριστιανοδημοκρατών (περίπου 8%) σε πανγερμανικό επίπεδο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πλέον τις εξελίξεις τόσο στο κόμμα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας το οποίο καταγράφει το χαμηλότερο μεταπολεμικό ποσοστό του όσο και στο Die Linke που δεν κατάφερε να παραμείνει τρίτο κόμμα. Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς παραμένει όμως σταθερή δύναμη και θα μπορούσε να αποτελέσει στο Κοινοβούλιο μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση με το SPD, εάν βέβαια αυτό κάνει στροφή προς τις παραδοσιακές του πολιτικές αξίες, όπως υπαινίχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς που πάντως παίρνει τον τίτλο του μεγάλου χαμένου των γερμανικών εκλογών. Τα μηνύματα της εκλογικής ήττας των σοσιαλδημοκρατών βάζουν πλέον σε σκέψεις το σύνολο της ευρωομάδας και των συμμάχων της που αναμένεται να μετρήσει τις απώλειες αλλά και να καταλογίσει ευθύνες για τον «μεγάλο συνασπισμό». «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση» ήταν το μήνυμα της αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Πηγή: reader.gr