Όταν ένας πυροσβέστης παλεύει με την ψυχική διαταραχή

Gazzetta team
Όταν ένας πυροσβέστης παλεύει με την ψυχική διαταραχή
«Για εννέα ολόκληρους μήνες ένας πρώην πυροσβέστης στην Μεγάλη Βρετανία είχε στο μυαλό του την εικόνα ενός μικρού κοριτσιού, που το είδε να πεθαίνει». Γράφει για το reader.gr η Ευγενία Κουντούρη.

Έλεγε πως όπου πήγαινε, ότι κι αν έκανε, με την άκρη του ματιού του έβλεπε το κοριτσάκι να υποκύπτει στα εγκαύματα που του προκάλεσε η πυρκαγιά. Μια πυρκαγιά που εκείνος και οι συνάδελφοι του είχαν αναλάβει να σβήσουν.

Το περίεργο της υπόθεσης; Ο Ρότζερ, όπως ονομάζεται ο πρώην πυροσβέστης συνέχιζε να πηγαίνει στη δουλειά, κάθε πρωί για μήνες, χωρίς να σκεφτεί το κοριτσάκι. Η εικόνα ήρθε για να μείνει και ξεκίνησε να τον βασανίσει, όταν πια είχε πάρει σύνταξη από την πυροσβεστική.

Ο 55χρονος αρχικά αποφάσισε να μην πει τίποτα σε κανέναν. Θεώρησε πως ίσως κάποιοι τον θεωρούσαν τρελό. Συνέχισε να το κρατά μέσα του, μέχρι που ένα βράδυ πήγε σε μία παμπ και μετά από δυο – τρία ποτηράκια ξεκίνησε να βλέπει γύρω του όλα τα πρόσωπα των θυμάτων από τις φωτιές που είχε κλιθεί να αντιμετωπίσει. Ξέσπασε σε κλάματα και ακολούθησε μία κρίση πανικού. Δεν μπορούσε πλέον να κρύβεται άλλο. Ήταν δεδομένο πως χρειάζονταν επαγγελματική βοήθεια.

Οι ειδικοί συμπέραναν πως ο ο Ρότζερ υπέφερε από μετατραυματική ψυχική διαταραχή, η οποία έφερνε τις κρίσεις πανικού και το στρες. Δεν είναι όμως ο μοναδικός πυροσβέστης που υποφέρει από την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια. Τουναντίον. Στην Βρετανία είναι περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες που ζήτησαν βοήθεια τα τελευταία πέντε χρόνια κι άλλοι τόσοι που προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Αποτυγχάνοντας ως επί το πλείστον.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής δύναμης που αντιμετώπισε την μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο, στον Πύργο Γκρένφελ, πριν από λίγο καιρό, ανακοίνωσε πως βλέπει επίσης ψυχολόγο. Κάλεσε μάλιστα όποιον πυροσβέστη αντιμετωπίζει προβλήματα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του κάτι τόσο τραγικό.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο «Mind» (ιατρικό περιοδικό που ειδικεύεται στην ψυχολογία), έδειξε πως το 27% των ανθρώπων που εργάζονται στην Άμεση βοήθεια έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει, λόγω στρες, τουλάχιστον μία φορά.

Στην Μεγάλη Βρετανία λοιπόν, αποφάσισαν πως οι πυροσβέστες που έχουν ανάγκη την ψυχολογική στήριξη λόγω της φρίκης που βιώνουν, δεν γίνεται και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Δημιούργησαν ένα ίδρυμα για πυροσβέστες που προσφέρει, εκτός των άλλων, ψυχολογική στήριξη σε όσους το χρειάζονται.

Δεν είναι όμως μόνο οι Βρετανοί πυροσβέστες άνθρωποι. Άνθρωποι είναι κι εκείνοι που πάλεψαν εδώ στην Αττική με τις φλόγες στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι ή πριν από δέκα χρόνια στην Ηλεία.

Σαν σήμερα στις πυρκαγιές της Ηλείας χάθηκαν 49 άνθρωποι. Τραγικά θύματα μιας από τις μεγαλύτερες και πιο φρικιαστικές πυρκαγιές που έχουμε δει στην Ελλάδα.

Θύματα όμως υπήρξαν και οι πυροσβέστες, που μπορεί μεν να επιβίωσαν από την φωτιά, όμως άφησαν ένα κομμάτι της ψυχής τους στις στάχτες.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλοι οι υπάλληλοι που υπάγονται στον δημόσιο φορέα απλά και μόνο ως «δημόσιοι υπάλληλοι». Το κάθε επάγγελμα έχει τις ιδιαιτερότητες του και οι πυροσβέστες, αντιμετωπίζοντας συνθήκες, εικόνες και εφιάλτες που ελάχιστα ακόμα επαγγέλματα αντιμετωπίζουν, χρειάζονται την στήριξη του κράτους, ώστε να παραμείνουν υγιείς ψυχικά άνθρωποι κι όταν πλέον αποσυρθούν. Ψιλά γράμματα, θα πει κάποιος. Τα... ψιλά γράμματα είναι όμως που κάνουν την διαφορά.

Πηγή: reader.gr