Εκτέλεση θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή

Gazzetta team
Εκτέλεση θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή
Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη ο κυβερνήτης της αμερικανικής Πολιτείας του Μισούρι διέταξε την αναστολή της καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία μετά την εξέταση δειγμάτων DNA που εγείρουν αμφιβολίες για την ενοχή του κατάδικου.

Ο Μάρσελους Γουίλιαμς είχε καταδικαστεί για τον φόνο της δημοσιογράφου Λίσα Γκέιλ στη διάρκεια διάρρηξης στο σπίτι της σε προάστιο του Σεν Λούις το 1998 κι επρόκειτο να εκτελεστεί απόψε με θανατηφόρα ένεση.

Η απόφαση του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Έρικ Γκρέιτενς ήρθε μετά από σχετικό αίτημα του συνηγόρου του θανατοποινίτη, ο οποίος επικαλέστηκε τα ίχνη DNA που βρέθηκαν στο όπλο του εγκλήματος -ένα μαχαίρι- και τα οποία προέρχονται από τρίτο, άγνωστο πρόσωπο κι όχι από τον πελάτη του. Ο εισαγγελέας της κομητείας του Σεν Λούις επιμένει ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετά άλλα στοιχεία για την καταδίκη του Γουίλιαμς και «μηδενική πιθανότητα» να είναι αθώος.

«Η εκτέλεση είναι η αμετάκλητη εσχάτη των ποινών», αναφέρει ο κυβερνήτης Γκρέιτενς στην ανακοίνωσή του. «Και για να προχωρήσουμε σ’ αυτήν θα πρέπει ο λαός του Μισούρι να είναι πεπεισμένος για την καταδίκη».

Ο Γκρέιτενς είπε ότι θα ορίσει μια πενταμελή επιτροπή από πέντε συνταξιούχους δικαστές που θα ερευνήσουν τα στοιχεία και θα εισηγηθούν στον κυβερνήτη αν πρέπει να προχωρήσει η εκτέλεση του 48χρονου Γουίλιαμς.

Ο συνήγορος του θανατοποινίτη, Κεντ Γκίπσον, επικαλέστηκε ακόμη και προηγούμενα τεστ DNA σε τρίχες που βρέθηκαν στη μπλούζα και τα νύχια του θύματος, που επίσης αποκλείουν τον Γουίλιαμς ως δράστη του φόνου και τόνισε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος δεν ταιριάζουν με εκείνα του πελάτη του.

Η καταδίκη του Γουίλιαμς βασίστηκε στη μαρτυρία δύο καταδικασθέντων εγκληματιών, του Χένρι Κόουλ και της Λόρα Ασάρο, οι οποίοι επρόκειτο να λάβουν αμοιβή 10.000 δολαρίων από την οικογένεια του θύματος για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, σύμφωνα με τον Γκίπσον.

Η Ασάρο ήταν πρώην σύντροφος του Γουίλιαμς και είπε ότι είδε γρατζουνιές στο σβέρκο του μετά το θάνατο της Γκέιλ. Είπε ακόμη ότι είδε τον Γουίλιαμς να κρατά την άδεια οδήγησης του θύματος, αν και το έγγραφο αυτό βρέθηκε στο σπίτι της Γκέιλ.

Πηγή: iefimerida.gr