Τα χαμόγελα μετά την πρώτη έξοδο στις αγορές και οι πρώτες σκέψεις

Gazzetta team
Τα χαμόγελα μετά την πρώτη έξοδο στις αγορές και οι πρώτες σκέψεις
Η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια προκάλεσε χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Νίκης.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός από το βράδυ της Δευτέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε προβλέψει σε διάλογό του με τους πολιτικούς αρχηγούς πως το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι περί το 4,7%.

Κάπως έτσι, αντλήσαμε γύρω στα 3 δισ. ευρώ, με το Μαξίμου να αποτιμά την επιτυχημένη έκδοση, για την οποία έγινε ενδελεχής προετοιμασία, ως ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι, μετά την έξοδο, τι; Διότι, σε ορισμένους κύκλους υπάρχει ανησυχία, μήπως τα πανιά των κυβερνώντων παραφουσκώσουν και σπεύσουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το πνεύμα της παρέμβασης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δια στόματος της Φριντερίκε Φον Τίζενχαουζεν, η οποία ουσιαστικά περιέγραψε το «μετά» της έκδοσης. «Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Γνώστες των διεργασιών στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθαρίζουν, πάντως, στο Insider.gr πως κάθε άλλο παρά είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καθυστερήσει, μιας και αυτό θα είναι εις βάρος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προοπτικής πλήρους επιστροφής στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαξίμου θα ολοκληρώσει αυτό το διάστημα, έως τις 4 Αυγούστου που κλείνει η Βουλή, τον νομοθετικό του σχεδιασμό, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και διεργασίες, όπως τα συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Παράλληλα, ουσιαστικά προς το τέλος Αυγούστου, θα ξεκινήσει και η προετοιμασία στο κυβερνητικό επιτελείο, ώστε η τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ήταν αυτός που προέβλεψε χθες, στην παρουσίαση της ομολογιακής έκδοσης στους επενδυτές, πως υπάρχει παράθυρο για ένταξη στο QE τον Οκτώβριο.

Άλλωστε, σε νεότερη παρέμβασή του ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας μετά την επιτυχή έκβαση της ομολογιακής έκδοσης, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και δεύτερη και τρίτη έκδοση. Στην κυβέρνηση, όπως έχει γράψει το Insider.gr, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ενόψει του θέρους του 2018, κάτι που προϋποθέτει αρκετές δοκιμαστικές εξόδους, πριν μπορέσει η χώρα να επιστρέψει κανονικά ή έστω σε πολύ μεγάλο βαθμό στις χρηματαγορές. Αυτό, όμως, προϋποθέτει πως οι ρυθμοί εκτέλεσης των προαπαιτούμενων δεν θα χαλαρώσουν.

Συνεπώς, όπως είπε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί που πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στη χώρα μας, υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας.

Πηγή: insider.gr