Τσίπρας: Έχω κάνει μεγάλα λάθη στην επιλογή ανθρώπων!

Gazzetta team
Τσίπρας: Έχω κάνει μεγάλα λάθη στην επιλογή ανθρώπων!
«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας»: η δήλωση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γίνεται τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “The Guardian”. Ας σημειωθεί επίσης ότι η εφημερίδα στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, «μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι μπορεί να συμβεί, ότι θα συμβεί». Συμπερασματικώς, «θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί», δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγει η χώρα από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει».

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει, «όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» και προσθέτει: «'Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (...) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάνει ευθεία, ονομαστική αναφορά στον τ. υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες... Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως ‘σχέδιο Β’ ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός μιλά όμως και για τη σχέση Βαρουφάκη –Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του εκτιμούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οκογένειας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; ... σε έναν άλλο γαλαξία;», λέει και προσθέτει: «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Σε ερώτηση δε, για το συμβιβασμό που έκανε, λέει: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις … Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος … επειδή έχεις δοκιμάσει ο,τιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός». Ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξανακερδίσουμε την (οικονομική) κυριαρχία μας».

Κλείνοντας όμως, ο πρωθυπουργός λέει κάτι ακόμη: «Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ