271 φορές πάνω από τους υπαλλήλους αμείβονται οι διευθυντές

Gazzetta team
271 φορές πάνω από τους υπαλλήλους αμείβονται οι διευθυντές
Πλουσιοπάροχα αμείβονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Economic Policy Institute για το 2016, οι CEOs έβγαλαν πέρσι 271 φορές τον μέσο μισθό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι εταιρείες τους.

Μαζί με τα δικαιώματα μετοχών, οι μέσες απολαβές των στελεχών που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας έφθασαν τα 15,6 εκατ. δολάρια πέρσι στις εταιρείες τις οποίες εξέτασε το Ινστιτούτο. Η αναλογία 271 προς 1 είναι ιδιαίτερα υψηλή αλλά παραμένει χαμηλότερα από τις προηγούμενες χρονιές. Το 2000 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 300 προς 1 και το 2015 ήταν 281 προς 1.

Ακόμη και έτσι, το κενό αποδοχών είναι τεράστιο σε σχέση με αυτό που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Το 1965 η αναλογία έφθανε το 20 προς 1 και το 1989 το 59 προς 1. Στα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη περιλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος ηλεκτρονικού εμπορίου της Wal-Mart, ο διευθύνων σύμβουλος της Google και ο επικεφαλής της CBS.

Οι συγγραφείς της έρευνας αναφέρουν μάλιστα ότι οι απολαβές των CEO αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από τα κέρδη των επιχειρήσεων που διοικούν. «Αυτό σημαίνει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν περισσότερα λόγω της ικανότητας τους να θέτουν μόνοι τους, τους όρους των πληρωμών και όχι επειδή είναι πιο παραγωγικοί, ή επειδή έχουν ειδικά ταλέντα, ή καλύτερη εκπαίδευση», σημειώνουν. «Αν οι CEOs έβγαζαν λιγότερα ή φορολογούνταν παραπάνω δεν θα υπήρχε καμία σοβαρή συνέπεια στην οικονομία ή την απασχόληση», προσθέτουν.

Το Ινστιτούτο προτείνει την αύξηση των φόρων σε όσους βγάζουν τα περισσότερα χρήματα, καθώς και την μεγαλύτερη φορολόγηση των εταιρειών που έχουν μεγαλύτερο κενό απολαβών ανάμεσα στους CEO και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επίσης προτείνει οι μέτοχοι της εταιρείας να έχουν μεγαλύτερο λόγο στο πόσα λαμβάνουν τα κορυφαία στελέχη.

Πηγή: reader.gr