«Εργα» και ημέρες της Χρυσής Αυγής μέσα από ρεπορτάζ

Gazzetta team
«Εργα» και ημέρες της Χρυσής Αυγής μέσα από ρεπορτάζ
Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, με τους δημοσιογράφους να καταθέτουν τις εμπειρίες τους από την επαφή με το ρεπορτάζ του νεοναζιστικού κόμματος. Ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου για την «Καθημερινή».

Βαρυσήμαντη κρίθηκε από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής η χθεσινή κατάθεση του ρεπόρτερ της «Κ» Γιάννη Παπαδόπουλου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στην άδεια από κατηγορουμένους ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, αλλά με τη σταθερή και ηχηρή παρουσία της Μάγδας Φύσσα στις θέσεις του κοινού, ο Γιάννης Παπαδόπουλος ξεδίπλωσε σημαντικές πτυχές της δράσης της οργάνωσης από το 2010, οπότε και ξεκίνησε την έρευνα γύρω από τη Χ.Α., μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Γιώργο Δήμου (κατηγορούμενος), συνέντευξη του οποίου είχε δημοσιευθεί στην «Κ» τον Μάιο του 2015 («Φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή», 3/5/15).

Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ο Δήμου τού ανέφερε ότι τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, μετά τις 11 μ.μ., έλαβε μήνυμα από την τοπική οργάνωση της Νίκαιας, με το οποίο καλούνταν όσοι ήταν κοντά. «Πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά για να ρωτήσει τι γινόταν, μετά κάλεσε τον Γιώργο Πατέλη, ο οποίος του είπε “έλα στα γραφεία της Νίκαιας”». Οταν συνάντησε στη συμβολή των οδών Καισαρείας και Μούγλων επτά μηχανές με δύο αναβάτες σε κάθε μία, με παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες, ένας του είπε ότι «πάμε για μάχη». «Ο Δήμου μού είπε ότι τότε είπε στον φίλο του που τον συνόδευσε “πάμε να φύγουμε, αυτοί είναι αλήτες, είναι συμμορία”». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η οποία είχε δημοσιευθεί στην «Κ», ο ίδιος δεν ήταν μπροστά στη δολοφονία Φύσσα. «Κάποιες μέρες μετά όμως, μου είπε ότι δέχθηκε απειλές από μέλη της Χ.Α. Του είπαν ότι μόνο αυτός είχε καλέσει τον Ρουπακιά πριν από το συμβάν και ότι θα του βρουν δικηγόρο του κόμματος για να φυλακιστεί 10-12 χρόνια για ηθική αυτουργία για να μην καταστραφεί ο πυρήνας της Νίκαιας».

Σχετικά με την κουλτούρα της βίας στη Χ.Α., ο δημοσιογράφος της «Κ» αναφέρθηκε λεπτομερώς στον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου, «ανεξάρτητου της Χ.Α.», από τους βουλευτές Γερμενή και Λαγό στον Μελιγαλά, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013. Οπως είπε, το περιστατικό περιέγραφε ο Χάμος με αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου Ελληνοκρατείν και επίσης επιβεβαίωναν σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι χρυσαυγίτες Τσακανίκας (κατηγορούμενος στη δίκη της Χ.Α.) και Δεβελέκος («Ο Καιάδας του πάταγε το κεφάλι σαν σκουλήκι», «Κ», 21/9/14). Καταθέτοντας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος ανακάλεσε και τη συνέντευξη που είχε πάρει από τον Παναγιώτη Μανάβη, πρώην στέλεχος της Χ.Α. στη Νεμέα (είχε δημοσιευθεί στα «Νέα» το 2013).

«Οπως είπε, συμμετείχε ο ίδιος σε πορεία με 20 άτομα στην Κόρινθο και με τον κ. Μπούκουρα (σ.σ.: βουλευτή της Χ.Α. στην Κόρινθο), και όταν τελείωσε, είδαν μετανάστες στο λιμάνι της πόλης και έτρεξαν εναντίον τους. Οι μετανάστες φοβήθηκαν και έπεσαν στη θάλασσα. Ο Μανάβης μού είχε μιλήσει επίσης και για άλλες επιθέσεις κατά μεταναστών, λέγοντας ότι γίνονταν υπό την ανοχή της αστυνομίας». Οπως ανέφερε επίσης ο Παπαδόπουλος, ο Μανάβης στη συνέντευξή του είπε ότι «όποτε έδινε κάποιος 20 ευρώ για να γίνει υποστηρικτής, θα έπρεπε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του, πού έκανε στρατό και ότι θα ακολουθεί πιστά τις εντολές του αρχηγού».

Στον Αγιο Παντελεήμονα

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, τέλος, έδωσε διευκρινίσεις και γύρω από το περιστατικό στο οποίο ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, τον Οκτώβριο του 2010, στον Αγιο Παντελεήμονα, όταν, κατόπιν σφυρίγματος, ομάδα νεαρών επιτέθηκε εναντίον μετανάστη. Τότε είχε εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου στο οποίο είχε σπάσει ο καθρέφτης κατά την επίθεση στον μετανάστη και είχε πει στον Παναγιώταρο για τους νεαρούς: «Μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο».

Πηγή: kathimerini.gr