Γιατί τόσος θόρυβος για την Ηριάννα Β.Λ;

Gazzetta team
Γιατί τόσος θόρυβος για την Ηριάννα Β.Λ;
Ασχολήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφήνοντας αιχμές στη βουλή για την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.

Δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ υπέμειναν αδιαμαρτύρητα τους προπηλακισμούς για να βρεθούν στην συγκέντρωση αλληλεγγύης δύο μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Αθλητές, καλλιτέχνες , σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η Διεθνής Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευρωβουλευτές αλλά κυρίως 270 βιολόγοι και βιοτεχνολόγοι ζήτησαν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της και την αθώωσή της.

Το χρονικό

Τον Μάρτιο του 2011, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποιεί έφοδο σε σπίτι του φοιτητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνου που φέρεται να έχει σχέσεις με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Στο ίδιο σπίτι κοιμάται εκείνο το βράδυ και η φίλη, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, Ηριάννα.

Η Ηριάννα, θα δώσει οικιοθελώς, δείγμα DNA στην Αντιτρομοκρατική. Ο Κωνσταντίνος, παραπέμπεται τελικώς ως μέλος της ΣΠΦ, λόγω των φιλικών του σχέσεων με δύο μέλη τους.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθωώνει έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια.

Η απόφαση ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος της πράξης της συγκρότησης – ένταξης (άρθρ. 187 Α ΄§ 4 ΠΚ) που του αποδίδεται, διότι δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του… (αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) στα πλαίσια του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, στον οποίο ανήκει»

Εν τω μεταξύ τον Νοέμβριο του 2011, ανακαλύπτεται έπειτα από μαρτυρία στην Πολυτεχνειούπολη, ένα κουτί με όπλα. Έναν χρόνο και κάτι αργότερα, σε έναν από τους γεμιστήρες που βρίσκεται μέσα σε αυτό το κουτί γίνεται ταυτοποίηση «μέρους του DNA» της Ηριάννας, ο οποία συλλαμβάνεται και κατηγορείται για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» αλλά και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων».

Αμέσως μετά την απολογία της, στον ανακριτή, αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η Ηριάννα παραπέμπεται τελικώς από το δικαστικό συμβούλιο σε δίκη. Στο παραπεμπτικό βούλευμα, αναφέρεται ξεκάθαρα πως τόσο από την άρση του τηλεφωνικού όσο και από εκείνο του τραπεζικού απορρήτου, δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα και πάλι με το βούλευμα «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», ενώ αναφέρεται και η σχέση της με τον σύντροφό της, ο οποίος όμως έχει αθωωθεί και μάλιστα ομόφωνα και πρωτόδικα.

Το 2015,το Συμβούλιο Εφετών άρει τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για την Ηριάννα, ώστε να μεταβεί στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε συνέδρια που είχαν σχέση με την ακαδημαϊκή της ιδιότητα. Το βούλευμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κρίνεται ότι η στέρηση της δυνατότητας σ’ αυτήν παρακολούθησης του ως άνω συνεδρίου είναι πράγματι επαχθής με βάση την αρχή της αναλογικότητας».

Η δίκη της Ηριάννας Β.Λ.

Η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας της Φιλοσοφικής και επιστημονική συνεργάτιδα διαφόρων πανεπιστημιακών προγραμμάτων, καταδικάζεται με κύριο επιβαρυντικά στοιχεία το «μέρος του DNA» της πάνω στον γεμιστήρα και η σχέση της με τον σύντροφό της, ο οποίος ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε φιλικές σχέσεις στο πλαίσιο αυτό με άνθρωπο που καταδικάστηκε ως μέλος των ΣΠΦ.

Στην Ηριάννα, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε εκείνο του πρότερου έντιμου βίου.

Ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γράφει σε επιστολή του μετά την καταδίκη της «Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος, δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο , ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ. Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση.

Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη. Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής. Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος…»

Η ίδια η Ηριάννα, σε κείμενό της που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών λίγες μέρες μετά την καταδίκη της, αναφέρει:

«Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.»

Σχετικά με το DNA

Η οικογένεια της Ηριάννας, προσκόμισε στο δικαστήριο, τεχνική έκθεση του διορισμένου από την ίδια πραγματογνώμονα, Γεώργιου Φιτσιάλου, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis και γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA.

O πραγματογνώμονας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι σημειώθηκαν «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα».

Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ... Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού». Επισφαλές και αβάσιμο το αποτέλεσμα των εκθέσεων .

Η οικογένεια της Ηριάννας, απέστειλε την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του εγκληματολόγου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας καθώς και την έκθεση εργαστηριακής γνωμοδότησης από τον γενετιστή πραγματογνώμονα και σε άλλους βιολόγους και βιοεπιστήμονες, οι οποίοι υπογράφοντας επιστολή συμπαράστασης στην Ηριάννα Β.Λ. διαπίστωναν επιστημονικά σφάλματα στην ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων (δείγμα από γεμιστήρα εκτός όπλου και δείγμα από την Ηριάννα):

- Αναλύθηκαν 15 γενετικοί τόποι των οποίων η εξέταση απαιτείται για την πλήρη ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων. Εκτός των 7 γενετικών δεικτών που εμφάνισαν συμβατότητα, υπάρχουν άλλοι 5 οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από διπλή ανάλυση και δεν είναι πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της Ηριάννας Β. Λ. και επιπλέον 3 οι οποίοι δεν έχουν δώσει καθόλου αποτέλεσμα. Η εγκληματολόγος της Δ/νσης Εγκλ/κών Ερευνών της αστυνομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δείγμα από το γεμιστήρα εκτός όπλου προέρχεται από την Ηριάννα, βασιζόμενη μόνο στους 7 γενετικούς τόπους.

- Με βάση τα ηλεκτροφερογράμματα τα οποία προσκομίστηκαν από την Αστυνόμο, η εικόνα που παρουσιάζει το γενετικό προφίλ που αντιστοιχεί στο δείγμα που συλλέχθηκε από τον γεμιστήρα εκτός όπλου είναι χαρακτηριστική των υλικών κακής ποιότητας ή χαμηλής ποσότητας DNA.

- Στην ακόλουθη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλο το προφίλ αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της Ηριάννας Β. Λ. ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί τότε η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού. Πολύ σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη στατιστική ανάλυση με βάση τις αρχές δικανικής γενετικής δεν δίνει μοναδικότητα. Συμπερασματικά, το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ δεν αποδίδεται σε ένα άτομο.

- Η αξιοπιστία των τεστ DNA δεν είναι σε καμία περίπτωση διασφαλισμένη. Για την κατάληξη σε ένα, πέραν πάσης αμφιβολίας, αξιόπιστο αποτέλεσμα απαιτείται τήρηση αυστηρότατων κανόνων ορθού χειρισμού, που ξεκινάνε από το τρόπο που συλλέχθηκε το δείγμα στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την τελική στατιστική ανάλυση. Κατά τον χρόνο διενέργειας των πραγματογνωμοσυνών, το εργαστήριο στο οποίο υλοποιήθηκαν οι αναλύσεις DNA δεν διέθετε διαπίστευση κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025:2005, η οποία χορηγείται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και διαπιστεύει την ορθή εργαστηριακή πρακτική.

- Aκόμα και αν τηρούνται όλοι οι κανόνες διασφάλισης αποστειρωμένης και σωστής διαδικασίας που οδηγούν σε εργαστηριακά αλάνθαστα αποτελέσματα, δεν διασφαλίζεται (και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει) η ορθή ερμηνεία του αποτελέσματος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και έρευνες που καταδεικνύουν πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί DNA ενός ατόμου σε άσχετους χώρους και στη συνέχεια να ανιχνευθεί εκεί. Το μερικό γενετικό προφίλ που ανιχνεύθηκε κατά την ανάλυση του δείγματος μπορεί κάλλιστα να προέρχεται από γενετικό υλικό που έχει εναποτεθεί στο πειστήριο μέσω δευτερογενούς ή και τριτογενούς μεταφοράς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί η άμεση επαφή του δότη με αυτό.

- Στο πόρισμα της εγκληματολόγου της αστυνομίας φαίνεται να μην τηρούνται τα όρια και οι ορολογίες που έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται από τη διεθνή επιστημονική εγκληματολογική κοινότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άρνηση της Αστυνόμου ότι πρόκειται πράγματι για δείγμα χαμηλής ποιότητας, το οποίο καθίσταται σαφές από το προφίλ των ηλεκτροφερογραμμάτων. Κάθε επιστήμονας έχει χρέος να τηρεί αυστηρούς κανόνες και να κινείται εντός πλαισίων που καθορίζονται από διεθνή πρότυπα. Οποιαδήποτε απόκλιση θα πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της εργαστηριακής πρακτικής και κατ’ επέκταση την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.


Πηγή: reader.gr