Πως η Ελλάδα έγινε τόπος εφηβικών οργίων (pics)

Gazzetta team
Πως η Ελλάδα έγινε τόπος εφηβικών οργίων (pics)
Λαγανάς, Κάβος, Φαληράκι, Μάλια. Νεαροί και νεαρές μέχρι 30 ετών επισκέπτονται τη χώρα μας για διακοπές προκειμένου να μεθύσουν, να τα σπάσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά και να βυθιστούν σε μέρες ακολασίας και απόλυτου παραληρήματος...

Πλήθος γραφείων, πρακτορείων, οργανισμών κ.λπ. αναρτούν συγκεκριμένες προσφορές στο Διαδίκτυο και αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των παιδιών της Δύσης για ένα διαρκές παραλήρημα φτηνού οινοπνεύματος και αχαλίνωτων πάρτυ αντί περίπου 500 ευρώ για επτά νύχτες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παραδείσους των καταχρήσεων, χωρίς το εμπόδιο του «ακατάλληλον δι’ ανηλίκους», βρίσκονται στην Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες αγόρια και κορίτσια κάθε καλοκαίρι πετούν από όλη την Ευρώπη απευθείας προς Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδο, Κω κ.λπ. Αυτό που βλέπουν από την Ελλάδα είναι ο Λαγανάς, ο Κάβος, τα Μάλια, το Φαληράκι, που έχουν μεταλλαχθεί σε μέρη-παράδεισους καταχρήσεων, όπου άτομα ηλικίας 18-30 ετών μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν μέχρι τελικής πτώσης.

«Ξεβράκωτοι στη Ζάκυνθο» γράφει το τατουάζ στο μηρό της νεαρής τουρίστριας



Το ότι ένας 22χρονος Αμερικανός επιστρέφει στην πατρίδα του μέσα σε φέρετρο, αφού ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στον Λαγανά της Ζακύνθου, είναι ένα γεγονός που δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν. Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει ορισμένα πολύ ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα δημοφιλή μέρη της υδρογείου που φιλοξενούν «lads holidays»: Οι τιμές στη Ζάκυνθο είναι πιο χαμηλές από ό,τι π.χ. στην Ιμπιζα ή στη Μαγιόρκα, ενώ η ανοχή προς τις παρεκτροπές είναι ακόμη μεγαλύτερη - και αυτό δεν οφείλεται στην πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Με τους μηχανισμούς καταστολής και πρόληψης της εγκληματικότητας να μην μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στον Λαγανά και τις συναφείς περιοχές ανά την Ελλάδα, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας και ανοχής στην ανομία. Το άγριο φονικό του Αμερικανού στον Λαγανά δεν μπορεί παρά να έχει, άμεσα ή έμμεσα, σχέση με το γεγονός ότι τα κλειδιά της νύχτας στη Ζάκυνθο έχουν περάσει πια στον υπόκοσμο.

Λιώμα το κορμί και όπου να 'ναι απλωμένο


Ούτε όμως αυτό πτοεί τα στίφη των νεαρών που έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα από διάφορα μέρη της Δύσης για να ξεσαλώσουν, να πιουν σαν να μην υπάρχει αύριο και γενικώς να οργιάσουν κουρελιάζοντας κάθε περιορισμό ή καθιερωμένη έννοια ατομικής αξιοπρέπειας. Ειδικά τις «lads holidays» η σημερινή Ελλάδα όχι μόνο τις καλοδέχεται, αλλά και εμμέσως διευκολύνει έμπρακτα την ανεξέλεγκτη κατρακύλα των νεαρών αλλοδαπών. Στον Λαγανά, λόγου χάρη, ενώ η παραβατικότητα ή ακόμη και το έγκλημα αυτό καθαυτό βρίσκονται σε φάση έκρηξης, το Αστυνομικό Τμήμα καταργήθηκε παρόλο που αναμενόταν αύξηση των αφίξεων στη φετινή θερινή περίοδο. Η παραβατικότητα στον Λαγανά, όπως και στον Κάβο, στο Φαληράκι, στα Μάλια, στην Κω κ.λπ, εφόσον εμμέσως υποθάλπεται από την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων, διογκώνεται διαρκώς. Κάθε βράδυ έχουμε ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και αναίσθητα κορμιά πεσμένα έξω από τα κέντρα διασκέδασης. Οι σειρήνες που ενίοτε ακούγονται μέσα στον πανζουρλισμό της ομογενοποιημένης χορευτικής μουσικής από τα κέντρα διασκέδασης πολύ σπάνια προέρχονται από περιπολικά της Αστυνομίας. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για ασθενοφόρα.

Γενικότερα, σε μέρη όπου συναθροίζονται νεαροί Βορειοευρωπαίοι με αποκλειστική διάθεση να επιδοθούν σε πάρτυ χωρίς όρια οποιουδήποτε είδους, οι ελληνικές αρχές μοιάζουν να θέτουν αυτοβούλως όρια μόνο στη δική τους παρουσία. Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων βίας, οι τραυματισμοί, οι βαριές βλάβες που προκαλούνται στην σωματική ακεραιότητα τουριστών και μη συνιστούν την οδυνηρή επιβεβαίωση ότι οι κρατικοί μηχανισμοί αποτροπής του εγκλήματος, περιφρούρησης της έννομης τάξης κ.λπ. σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη ανεπάρκεια.




Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Αμερικανό που δολοφονήθηκε στον Λαγανά, μια 18χρονη Βρετανίδα χαροπαλεύει στην Εντατική, αφού εισέπνευσε αέριο γέλιου από μπαλόνι που της έδωσαν σε ένα μπαρ στα Μάλια της Κρήτης. Τα μπαλόνια της χαράς είναι ένα από τα συνήθη μέσα που χρησιμοποιούνται στις «lads holidays», είναι όμως πολύ πιθανόν ότι ακόμη και αυτό το αέριο που θεωρείται ακίνδυνο νοθεύτηκε μέσω κάποιας δηλητηριώδους πρόσμειξης.
Μια άλλη κοπέλα, συμπατριώτισσά της προηγούμενης, ήπιε ποτό-μπόμπα πέρυσι στον Λαγανά, με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ σοβαρή βλάβη σε διάφορα όργανα του σώματός της αλλά και να τυφλωθεί. Ενας 23χρονος Βρετανός, πατέρας δύο παιδιών, λιθοβολήθηκε και αυτός σε beach bar της Ζακύνθου το 2016 από έναν μπράβο σερβικής καταγωγής. Το πτώμα του τελικά βρέθηκε στη θάλασσα, όπου είχε προσπαθήσει να σωθεί πέφτοντας. Κολυμπώντας τρομοκρατημένος δέχτηκε το θανατηφόρο χτύπημα από τις πέτρες που πετούσε ο Σέρβος από την ακτή.

Προ καιρού οι βρετανικές εφημερίδες περιέγραφαν με πάσα λεπτομέρεια πώς ένας 17χρονος πνιγόταν με τον ίδιο του τον εμετό στον Λαγανά, αφού οι μπράβοι κάποιου μπαρ τον έδειραν και τον πέταξαν στο δρόμο. Σε απόσταση μερικών μέτρων από τον νεαρό που σπαρταρούσε υπήρχαν αστυνομικοί που συζητούσαν μεταξύ τους και κάπνιζαν αδιάφοροι. Το ίδιο καλοκαίρι, πριν από 6 χρόνια, στη Ζάκυνθο και πάλι ένας οδηγός ταξί μαχαίρωσε και σκότωσε έναν 18χρονο Αγγλο ύστερα από διαπληκτισμό, ενώ τραυμάτισε τους τέσσερις φίλους του.
Οι «lads holidays», είτε διοργανώνονται στην Ιμπιζα της Μαγιόρκα είτε σε κάποιο σημείο του ελληνικού χάρτη, προϋποθέτουν τη χαλαρότητα της επιτήρησης και των ελέγχων. Ομως αυτό που συμβαίνει πια στην Ελλάδα τελευταία, με τις Αρχές και γενικώς τον κρατικό μηχανισμό να δίνουν την εντύπωση ότι εσκεμμένα απουσιάζουν αποφεύγοντας έστω και να υπενθυμίσουν την ύπαρξή του σε μέρη όπως ο Λαγανάς, ο Κάβος της Κέρκυρας, τα Μάλια κ.λπ., λειτουργεί σαν σύνθημα για το μεγάλο πάρτυ της παρανομίας. Το ελληνικό κράτος νίπτει τας χείρας του, περιθωριοποιώντας τους τόπους του εφηβικού ξεσαλώματος σαν να μην ανήκουν στην επικράτειά του.

«Lads holidays» ή αλλιώς καφριλίκι μέχρι τελικής πτώσης

Γυμνοί στον δρόμο

Τα επεισόδια που πιστοποιούν ότι το κράτος έχει επί της ουσίας καταλυθεί σε αυτά τα μέρη είναι πλέον αναρίθμητα. Η λεγόμενη «σκοτεινή όψη» της Ελλάδας συνιστά δυσφήμιση για τη χώρα στο εξωτερικό μολονότι σε ό,τι αφορά στον νεαρόκοσμο όλα αυτά τα -ενίοτε αιματηρά- έκτροπα θεωρούνται με κάποιον στρεβλό τρόπο κάτι σαν κομμάτι της διασκέδασης που προβλέπεται απαραιτήτως στις «lads holidays». Το να λιποθυμήσει κάποιος ή κάποια από το μεθύσι, να μπλεχτεί σε καβγά, να δείρει και να χτυπηθεί, να φωτογραφηθεί στην πλέον απρεπή, βρωμερή και αναξιοπρεπή κατάσταση κ.ο.κ. συνιστά ηρωισμό στην κουλτούρα των «lads holidays».

Πολλές φορές οι μεθυσμένοι καταλήγουν εκτός κλαμπ, αφού οι μπράβοι τούς πετάνε έξω


Εξάλλου, λόγω της παρατεταμένης μέθης, οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων μαθαίνουν τι έκαναν αρκετό καιρό αργότερα από τα social media, χάρη στις φωτογραφίες που τους τράβηξαν άλλοι παριστάμενοι.

Στην πλειονότητά τους οι έφηβοι που διψούν για την αναρχία και την απέραντη ασυδοσία αυτού του είδους των διακοπών, έχουν αρχίσει να πίνουν ήδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Είτε φτάνουν στην Ελλάδα μεθυσμένοι είτε όχι, έρχονται με άγριες διαθέσεις για να σπάσουν κάθε φραγμό, για να τα σπάσουν, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Πρόσφατα, οι αγανακτισμένοι κάτοικοι του Κάβου στην Κέρκυρα αποπειράθηκαν να δείξουν σε όλο τον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις περιβόητες «lads holidays».

Αρχισαν λοιπόν να αναρτούν στο Facebook φωτογραφίες με Βρετανούς εφήβους που έχουν λιποθυμήσει από το μεθύσι σε δρόμους και πεζοδρόμια, που κυλιούνται γυμνοί μέσα στον εμετό τους, συνουσιάζονται δημοσία, δέρνονται, αιμορραγούν και κλαίνε, διαλύουν δωμάτια ξενοδοχείων, κοιμούνται στις πιο παράδοξες στάσεις σε τουαλέτες και βεράντες ή που καταλήγουν με έναν ορό στο χέρι στο νοσοκομείο για να μην αφυδατωθούν από το οινόπνευμα που έχει πλημμυρίσει το αίμα τους. Ωστόσο, αντί του αποτροπιασμού στον οποίο είχαν επενδύσει οι Κερκυραίοι με την ελπίδα ότι θα ανέκοπταν τη ροή των παιδιών που μεταμορφώνονται σε βαρβάρους, η αντίδραση ήταν ακριβώς η αντίθετη: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από την αναπαραγωγή των ίδιων φωτογραφιών μόνο που η υποτιθέμενη κατάντια συνοδευόταν από σχόλια πανηγυρισμών και επαίνων από πλήθη επίδοξων μιμητών. Τελικά ο Κάβος (όπως και οι υπόλοιπες παρόμοιας διασκέδασης περιοχές) αντί να δυσφημιστούν και να ησυχάσουν, όπως επιθυμούσε μερίδα των ντόπιων, αποθεώθηκαν ως τόποι ισοπέδωσης κάθε ηθικού φραγμού.

Τρέλες και ντελίριο σε κλαμπ με άφθονο αλκοόλ



Το χρυσωρυχείο των εφηβικών διακοπών



Ο όρος «lad», μολονότι αναφέρεται καταρχήν σε άντρες που παρεκτρέπονται αγνοώντας καλούς τρόπους κ.λπ., περιγράφει αυτό που θα λέγαμε στην ελληνική αργκό καφριλίκι. Και βέβαια σήμερα ισχύει πλέον εξίσου για άτομα αρσενικού και θηλυκού γένους.

Το κύκλωμα των «lads holidays» είναι χρυσοφόρο και από αυτή την επιχειρηματική φλέβα επωφελούνται ποικίλοι κλάδοι επαγγελματιών, ακόμη και οι δημιουργοί εφαρμογών για κινητά. Υπάρχουν πλέον ειδικά σχεδιασμένα apps για smartphone ώστε να εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των νεαρών τουριστών για φτηνό ποτό και φαγητό, στα κλαμπ και τα πάρτυ, διαμονή, παραλίες και, κυρίως, για γνωριμίες με άτομα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και στο ίδιο μήκος κύματος μειωμένων αναστολών. Βέβαια, από το πορτοφόλι των lads ευημερούν κατά προτεραιότητα τοπικοί επιχειρηματίες, έμποροι ποτών, ορισμένοι επιτήδειοι «μάγοι» στη νόθευση του αλκοόλ, μπράβοι, μπάρμαν αλλά και λοιποί εργαζόμενοι που απλώς βρίσκονται εκεί για το μεροκάματο.

Κοιμούνται όπου βρουν μετά από νύχτες ξέφρενης διασκέδασης


Οι «lads holidays» είναι οπωσδήποτε επωφελείς και για τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς τα ασθενοφόρα που πηγαινοέρχονται στη «λεωφόρο της αμαρτίας» του Λαγανά είναι κατά το πλείστον ιδιωτικά. Η κατάσταση που περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας είναι επιεικώς ελεεινή: «Οσοι έχουν ιατρεία στον Λαγανά πλουτίζουν γιατί δεν διακομίζονται όλοι οι τουρίστες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου - και από μια άποψη ευτυχώς που γίνεται αυτό, διότι στο Νοσοκομείο δεν θα ξέραμε τι να τους κάνουμε όλους αυτούς λόγω και των ελλείψεων προσωπικού. Κάθε βράδυ, ιδιαίτερα την περίοδο της έντονης τουριστικής κίνησης, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υπάρχουν τουλάχιστον 20-30 περιστατικά που χρήζουν πρώτων βοηθειών.

Μιλάμε για άτομα που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους από τη μέθη, που ακόμη και η ζωή τους είναι σε κίνδυνο από τις παρενέργειες του αλκοόλ. Επειτα είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κυρίως από τα μπουκάλια τα οποία χρησιμοποιούνται αντί για ρόπαλα στις φιλονικίες που ξεσπούν διαρκώς στα μπαρ μεταξύ των θαμώνων ή από την παρέμβαση των μπράβων. Στο δημόσιο νοσοκομείο φτάνουν τα πιο βαριά περιστατικά, αυτά που δεν αναλαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί. Εχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου κάποια άτομα, λόγω μέθης και απώλειας αυτοελέγχου, φτάνουν ακόμη και στην απόπειρα αυτοκτονίας.

Ξύλο και βία στους ελληνικούς δρόμους


Αφ' ενός επειδή τα τελευταία χρόνια τα επεισόδια πολλαπλασιάζονται λόγω της πλημμελούς αστυνόμευσης και αφετέρου επειδή οι μπράβοι στα μαγαζιά του Λαγανά είναι πλέον στην πλειονότητά τους άτομα από τα Βαλκάνια (Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.λπ.) που συνηθίζουν να βιαιοπραγούν πιο εύκολα απ’ ό,τι οι Ελληνες τα πράγματα είναι σήμερα πολύ άσχημα. Και φυσικά υπάρχουν πάντα τα τροχαία δυστυχήματα από τους μεθυσμένους οδηγούς κ.λπ.».

Μια οξύμωρη πτυχή της όλης υπόθεσης είναι ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου διακομίζονται τα θύματα των επεισοδίων της νύχτας στον Λαγανά, έχει δώσει τις δικές του παραστάσεις ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Χειρουργώντας ο ίδιος, είχε προσπαθήσει να αποδείξει εμπράκτως ότι όλα λειτουργούν τέλεια σε μια δημόσια μονάδα υγείας που, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, νοσεί βαριά από τις ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού, υλικών κ.λπ.
Και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εκλέγεται, όμως, στη Ζάκυνθο. Και γι’ αυτό ακριβώς θα ανέμενε κάποιος να επιδείξει αυξημένη φροντίδα για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης εκτεταμένης ανομίας, η οποία προσλαμβάνει τάχιστα τραγικές διαστάσεις.

Στα social media «διαφημίζουν» τις χωρίς ενδοιασμούς φωτογραφίες τους


Η συμπεριφορά των τουριστών στον Λαγανά, στα Μάλια κ.λπ. δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, η υπόθεση όμως γίνεται περίπλοκη και επικίνδυνη όταν οι παρεκτροπές ξεφεύγουν από τα όρια των φιλονικιών, κάτι που συχνά συμβαίνει σε μέρη όπου το οινόπνευμα θολώνει το μυαλό. Οταν την αποκατάσταση της τάξης αναλαμβάνουν «γορίλες» που απλώς χτυπούν κατευθείαν στο ψαχνό, χωρίς καμία προειδοποίηση, τότε το έγκλημα γίνεται ζήτημα πιθανοτήτων.

Παλαιότερα, πριν από 10-15 χρόνια, οι επιχειρηματίες σε μέρη τέτοιου τύπου εμπιστεύονταν την ασφάλεια των καταστημάτων τους σε Ελληνες, κάτι που πλέον ισχύει μόνο κατ’ εξαίρεση. Κατά γενική ομολογία από τα σχόλια ανθρώπων που γνωρίζουν καλά και έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης, ειδικά στον Λαγανά, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια ποιοτική διαφοροποίηση, ιδιαίτερα αφότου τα μαγαζιά φρουρούνται από Βαλκάνιους μπράβους. Πολλοί από αυτούς είναι Σέρβοι που τρέφουν, ούτως ή άλλως, βαθύ μίσος για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, πιθανώς από τα χρόνια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Εξάλλου, ήδη υφέρπει ένας ιδιότυπος διχασμός στον Λαγανά, με τα κλαμπ να χωρίζονται σε εκείνα που είναι φιλικά προσκείμενα προς τους Σέρβους -ιδιαίτερα καθώς πληθύνονται οι τουρίστες από εκεί- και στα βρετανόφιλα.

Selfie στην παραλία με συγκεκριμένη θεματική



Με σαφή τα υπονοούμενα οι διαφημίσεις μαγαζιών, τα οποία κάνουν τεράστιους τζίρους κάθε καλοκαίρι



Το «αέριο του γέλιου» οδήγησε μια 18χρονη Βρετανίδα στην Εντατική, να χαροπαλεύει αφού η πρόσμειξή του ήταν δηλητηριώδης





Πηγή: protothema.gr