«Η δόση θα εκταμιευθεί σε 48 ώρες», λέει το Μαξίμου

Gazzetta team
«Η δόση θα εκταμιευθεί σε 48 ώρες», λέει το Μαξίμου
Ως θέμα 48ώρου εμφανίζουν κυβερνητικές πηγές την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από το συμβούλιο των γενικών διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υποστηρίζοντας πως δεν θα υπάρξει εμπλοκή, ούτε με τα ζητήματα που ανέδειξε το ΔΝΤ, ούτε με τις αξιώσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την έκδοση νομικής γνωμάτευσης για τη συνταγματικότητα της μείωσης των συντάξεων, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει επακριβώς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και με το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, δεν έχουν υλοποιηθεί στο 100%.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί από την πλευρά τους ζητούν να δρομολογηθεί η οριστική απαλλαγή των ξένων εμπειρογνωμόνων που είχαν διωχθεί για υπόθεση πώλησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ και επιμένουν στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για την πολυετή δικαστική του περιπέτεια.

Εφόσον όλα τα παραπάνω διευθετηθούν οι διευθυντές του ESM, δηλαδή οι αναπληρωτές και υφυπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα δώσουν το τελικό «οκ» για την καταβολή των χρημάτων.

Να σημειωθεί πως για σήμερα έχουν προγραμματισθεί δύο τηλεδιασκέψεις του ESM. Αρχικά θα συνεδριάσουν οι Κυβερνήτες του ESM, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με θέμα την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης του ESM με την Ελλάδα (θα αναθεωρήσει ουσιαστικά το προηγούμενο Μνημόνιο, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2016).

Ακολούθως έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη των διευθυντών του ESM, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με αποκλειστικό θέμα την απελευθέρωση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτή η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανόν να μεταφερθεί για αύριο Πέμπτη προκειμένου να υπάρξουν ενδιάμεσα κάποιες συνεννοήσεις για τα ζητήματα που το ΔΝΤ και η ΕΕ θεωρούν ανοικτά. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες το βράδυ τη βεβαιότητα πως είτε σήμερα είτε αύριο οι γενικοί διευθυντές του ΔΝΤ θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των χρημάτων. «Όλα θα πάνε καλά, δεν θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο insider.gr.

Πηγή: reader.gr