O Tσίπρας μιλάει για «ψευδροπροφήτες» και ο Μητσοτάκης για «5-0»

Gazzetta team
O Tσίπρας μιλάει για «ψευδροπροφήτες» και ο Μητσοτάκης για «5-0»
Μεγάλη κόντρα ξέσπασε στην Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευση Κυριάκο Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία μετά από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Με σκληρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός: «Έχουμε κατά γενική ομολογία μία καλή συμφωνία, άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να απολογηθεί. Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής. Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο» σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση. Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεών σας υπάρχει μια άλλη εικόνα της Ελλάδας που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει βήματα προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στηλιτεύοντας το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: «Η οικονομία θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της» πρόσθεσε και αναφερόμενος στο «success story» των Σαμαρά-Βενιζέλου είπε ότι είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική, «αλλά τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα δικά σας πεπραγμένα».

Σημείωσε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλή κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους: «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο τόπος χρειάζεται σοβαρό και μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης με κέντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της εργασίας. Πρόσθεσε ότι: «Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Για πρώτη φορά, είπε, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά, συνέχισε, το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης».

Μητσοτάκης: Πραγματικότητα – Τσίπρας: 5-0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και για την συμφωνία στο Eurogroup αλλά και για τον τρόπο που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας .

«Είστε ο τελευταίος σε αυτή την αίθουσα που μπορεί να κάνει υποδείξεις στη ΝΔ για το πως θα ασκεί αντιπολίτευση. Σας θυμόμαστε στην έξαλλη περίοδό σας», τόνισε αρχικά και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Πάνο Καμμένο.

.«Πάνος Καμμένος. Το ύφος και το ήθος είναι σε γνώση όλων. Ταυτίζεστε μαζί του. Μπορεί ο κ. Καμμένος να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σα να είναι το χόμπι και το παιχνίδι του; Υπουργός Αμυνας ευνομούμενης δημοκρατικής χώρας να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη; Ποτε έχουν ξαναγίνει αυτά στην χώρα μας; Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Σε μια δημοκρατία όμως κ. Τσίπρα το αποφασίζει η δικαιοσύνη. Ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης».

Συνεχίζοντας τόνισε πως: «Η εξουσία σας έχει φθείρει κ. Τσίπρα. Το χειρότερο είναι ότι η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά και έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιπολιτευτικές πρακτικές. Ασκείτε πίεση στην δικαιοσύνη δημόσια και χωρίς ντροπή. Δεν ειναι πολιτικά ανεύθυνος αλλά και θεσμικά χυδαίος ο Πολάκης. Εσείς γνωρίζετε το γιατί τον καλύπτετε. Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να αποδώσει τις επιθέσεις του στον καύσωνα. Δεν χρειάζεται να εχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να ξέρετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν την εξουσία από τις αυθαιρεσίες».

Αναφερόμενος στις λίστες της φοροδιαφυγής είπε: «Από την λίστα Μπόργιανς έχετε εισπράξει 137.000 μπράβο σας…»

Αναφερομενος στην συμφωνία είπε: «Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν. Να σας θυμίσω το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με τους κόφτες και το ασφαλιστικό – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. Πάμε να θυμηθούμε μαζί ποιοί ήταν οι στόχοι που εσείς ο ίδιος είχατε θέσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την οικονομία στην ΔΕΘ. Στόχος λέγατε είναι να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα απομείωσης του χρέους και να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020. Αποτύχατε σε όλα. Πραγματικότητα – Τσίπρας: 5-0».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στους στόχους του πρωθυπουργού: Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από το Φεβρουάριο του 2016 – Έκλεισε το καλοκαίρι του 2017. Ανεβήκατε στην κυβέρνηση για παροχές 12 δις ευρώ και κρατιέστε σε αυτήν με μέτρα 14 δις ευρώ. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι γνωρίζατε πως δεν θα ληφθούν από τώρα αποφάσεις για το χρέος. Εσείς κ. Τσίπρα δε λέγατε ότι θα περάσετε τα μέτρα επειδή θα πάρετε το χρέος;».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πράγματι η χώρα πηγαίνει καλύτερα αλλά γιατί απεφυγε την καταστροφή που παραμονεύει σε κάθε στροφή, που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και πρόσθεσε: «Εμείς καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στην Ελλάδα, δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε εσείς. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ανάπτυξη ξεχνώντας ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργούς συκοφάντες. Αν υπάρχει ανάπτυξη αυτό συμβαίνει εξαιτίας όλων αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε. Στα οδικά έργα που εμείς ψηφίσαμε και εσείς καταψηφίζατε. Στην είσοδο της Cosco στο λιμάνι, στις αποκρατικοποιήσεις που αναγκαστήκατε με το στανιό να δεχθείτε. Αν η χώρα στέκεται όρθια είναι και χάρη στην στάση της αντιπολίτευσης. Χάρη στην υπέυθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να φύγει λέγοντας «Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια, το μέλλον δεν μπορεί άλλο να σας περιμένει».

Θερμό επεισόδιο

Ενταση προκλήθηκε όταν απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πρόσαψε ότι ψήφισαν τα μέτρα για να μην χάσουν την καρέκλα. Ειδικά ο Σωκράτης Φάμελλος φώναζε με αποτέλεσμα να τον ανακαλέσει στην τάξη ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: eleftherostypos.gr