Η επιθεώρηση εργασίας στην Ισπανία επέβαλε πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων

Gazzetta team
Η επιθεώρηση εργασίας στην Ισπανία επέβαλε πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων
Η ισπανική Επιθεώρηση Εργασίας αξιώνει από την επιχείρηση παροχής τουριστικών υπηρεσιών Externa Team το υπέρογκο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ για μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών σε 275 καμαριέρες που απασχολούσε από το 2013, καθώς είχε τις δηλώσει ως «ασκούμενες», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais.

Μολαταύτα η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε πως οι υπηρεσίες που παρείχε υπεργολαβικά μέσω των απασχολουμένων της η εταιρεία –καθαριότητα και τακτοποίηση των δωματίων στα ξενοδοχεία της εταιρείας Hotusa στη Σεβίλλη-- παρέχονταν από «ασκούμενες καμαριέρες που εκτελούσαν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με κανονικές εργαζόμενες».

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει με τον ωμότερο τρόπο την κατάσταση προσωρινής εργασίας που υφίσταται μετά την εργασιακή μεταρρύθμιση» του 2012 το μεγαλύτερο μέρος από τις 120.000 καμαριέρες ξενοδοχείων, μολονότι η Ισπανία αποτελεί έναν προνομιακό τουριστικό προορισμό και κάθε χρόνο αυξάνονται τα κέρδη των ξενοδοχείων.

Εν προκειμένω, η Externa Team αμειβόταν με 1.450 ευρώ ανά δωμάτιο, ενώ ο μισθός κάθε καμαριέρας ανέρχεται στα 601 ευρώ. Κάθε εργαζόμενη οφείλει να ετοιμάσει και καθαρίσει 14 δωμάτια στο εξάωρο, όμως καθώς ουδέποτε μπορεί να το καταφέρει μέσα σε τούτα τα ασφυκτικά όρια, είναι αναγκασμένη να εργάζεται επιπλέον έως δύο ώρες χωρίς να αμείβεται υπερωριακά.

«Εάν δεν συμπληρώσεις τα 14 δωμάτια, που είναι εξωπραγματικός στόχος, σου παίρνει για να το κάνεις μιάμιση με δύο ώρες περισσότερο. Είναι εξοντωτική δουλειά, αλλά όταν έχεις στο τέλος του μήνα να πληρώσεις το φως, το δάνειο ή να φας, το κάνεις», δηλώνει μία εργαζόμενη που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Έως το 2012 οι εργαζόμενες αυτές αμείβονταν με 1.200 ευρώ για 8ωρη εργασία. Τα εργατικά συνδικάτα χαρακτηρίζουν «σχεδόν δουλεία» τις συνθήκες εργασίας των «Κellys» (όπως ονομάζουν τις καμαριέρες ευρέως λόγω της ομώνυμης ταινίας), οι οποίες έχουν χάσει το 40% των αποδοχών τους από το 2012. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν επιβάλλει στο προσωπικό τους εξευτελιστικά συμβόλαια και μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει ακυρώσει 46 από αυτά κρίνοντάς τα απαράδεκτα.

Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος των ένωσης καμαριέρων Capise, Καρολίνα Μαρτίν, μολονότι η κλαδική σύμβαση καθορίζει τους μισθούς των εργαζομένων στον τομέα στα 1.200 ευρώ, οι γυναίκες που εργάζονται σε εταιρείες παροχής πολλαπλών υπηρεσιών αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ. «Οι περισσότερες Kellys είναι μητέρες, χωρίς σπουδές κι ο φόβος να μιλήσουν τις παραλύει. Εάν μιλήσεις, έχεις απολυθεί. Με τον φόβο σου κερδίζει ο επιχειρηματίας», τονίζει η Μαρτίν.

Ο ιδιοκτήτης της Externa Team Πέδρο Μαρία Μπουγκαϊγιάλ ναι μεν παραδέχεται πως οι μισθοί που πληρώνει δύσκολα μπορούν να συντηρήσουν μία οικογένεια, αλλά αποδίδει «το φταίξιμο στις συνθήκες της αγοράς». «Οι γυναίκες αυτές είναι ευχαριστημένες να δουλεύουν για την εταιρεία μου, σε άλλες εταιρείες τις εκμεταλλεύονται περισσότερο, γιατί αμείβονται λιγότερο και πρέπει να ετοιμάσουν περισσότερα δωμάτια», υποστήριξε. Ο ίδιος τόνισε πως θα εφεσιβάλλει την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας και αρνήθηκε πως δεν καταβάλλει υπερωρίες, ισχυρισμό που διαψεύδουν πάντως οι εργαζόμενες.

Στη Σεβίλλη όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε πως «η εργασιακή δραστηριότητα των ασκουμένων συνίσταται μόνον στην ετοιμασία των δωματίων», πράγμα που δεν γινόταν, και πως πολλές από αυτές τις γυναίκες απασχολούνταν περισσότερο από δύο έτη ως ασκούμενες, ενώ η νόμιμη περίοδος άσκησης είναι μόνον εννέα μήνες. Μετά την «εξάσκησή τους», οι εργαζόμενες υπέγραφαν συμβόλαιο ως ευκαιριακά ή μερικά απασχολούμενες μέσω εκμισθωμένων συνεργείων, των οποίων ιδιοκτήτες ήσαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Externa Team. Επίσης η Επιθεώρηση επέβαλε πρόστιμα 94.000 ευρώ για κάθε περίπτωση, τόσο στην εταιρεία, όσο και στην αλυσίδα ξενοδοχείων Hotusa, για τις συνθήκες εργασίας που παρείχαν στις καμαριέρες.

Επίσης, το υπουργείο επέβαλε τη μετατροπή των συμβολαίων τους, καθώς «αντικείμενό τους είναι η παροχή υπηρεσιών κι όχι η εξάσκηση των εργαζομένων». Συνεπώς, η πλειοψηφία τους θα λαμβάνει πλέον 619 ευρώ από 601 και για τα νυκτερινά θα λαμβάνει 32 λεπτά την ώρα, από 30, απόφαση που χαιρέτισε ως «κατάκτηση» η τοπική ηγεσία της Γενικής Ένωσης Εργαζομένων της Ισπανίας (UGT).