Πάμε για νέο 2015; Το Μαξίμου διαψεύδει

Gazzetta team
Πάμε για νέο 2015; Το Μαξίμου διαψεύδει
Το αχαρτογράφητο τοπίο προκαλεί πανικό στο κυβερνητικό σχήμα που αλλάζει θέσεις και εκτιμήσεις διαρκώς. Η ΚΟ σιωπά ηχηρά ή καταφεύγει σε παληκαρισμούς.

Σε ραντεβού στα τυφλά εξελίσσεται το επικείμενο Eurogroup για την κυβέρνηση που βλέπει την κρίσιμη ημερομηνία να πλησιάζει χωρίς να διαθέτει ίχνος βεβαιότητας και στρατηγικής.

Αντίθετα το αχαρτογράφητο τοπίο προκαλεί πανικό στο κυβερνητικό σχήμα που αλλάζει θέσεις και εκτιμήσεις διαρκώς, ενώ και η κοινοβουλευτική ομάδα σιωπά ηχηρά ή καταφεύγει σε άσφαιρα πυρά και παληκαρισμούς.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες τα σταθερά πατήματα του Πρωθυπουργού μετατράπηκαν σε αβέβαια βήματα και τα ελπιδοφόρα μηνύματα από εταίρους, σε δυσοίωνα σενάρια.

Το τσουνάμι επενδύσεων, οι γραβάτες, η διευθέτηση του χρέους και το QE φαντάζουν τώρα πολύ μακριά, ενώ κάτω από το χαλί έχουν μπει οι απειλές περί μη εφαρμογής των μέτρων.

Μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο η κυβέρνηση μην διαθέτοντας σχέδιο B καταφεύγει στην διέξοδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και στην προσπάθεια σχηματισμού συμμαχιών υπέρ της, γνωρίζοντας πάντως από το παρελθόν ότι τα προγνωστικά δεν είναι υπέρ της.

Η αυριανή συνάντηση Γιούνκερ – Σόιμπλε θεωρείται από το Μαξίμου ως ιδιαίτερης σημασίας, ενώ υπερτονίζονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα – Μακρόν, Τσίπρα- Τούσκ (πρόεδρος Ευρωπαικού Συμβουλίου) και Τσίπρα –Μέρκελ

Η ελληνική πλευρά ποντάρει στο δίδυμο «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» με «δορυφόρους» την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ξεχνά πάντως ότι ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών που στο Eurogroup του Μαίου έριξε την ιδέα να μπει το ΔΝΤ ως παρατηρητής στο πρόγραμμα μη βάζοντας το χέρι στο τσέπη.

Τι ζητά η κυβέρνηση ; Λύση με ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος και να ανοίξουν έτσι οι πόρτες για τον «παράδεισο» του QE.

Την προυπόθεση αυτή βάζει και ο διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απαιτείται να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος κάτι που σύμφωνα με αναλυτές απαιτεί προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Αυτό δηλαδή που ζητεί το ΔΝΤ αλλά αρνείται σταθερά και επίμονα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το Μαξίμου επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση προσπάθησε να ρίξει στο ελληνικό ζήτημα τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ, αλλά τελικά αυτό που κυριάρχησε ήταν το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD που επικαλούμενη τον υπουργό Οικονομικών υποστήριζε ότι η ελληνική πλευρά θα μπλοκάρει από μόνη της την εκταμίευση της δόσης αν δεν πάρει λύση για το χρέος. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να διαψεύσει την νέα αυτή «απειλή», ενώ αλλάζοντας πάλι της επιδιώξεις της κυβέρνησης υποστήριξε ότι ακόμα και χωρίς QE η Ελλάδα δεν θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πάντως αργά χθες το απόγευμα ότι δεν πρόκειται η χώρα να βρεθεί σε ασφυξία όπως το 2015 διότι έχει προνοήσει να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να καλύψει τις ανάγκες της. Χαρακτήριζαν ωστόσο «διαστροφή» τα περί μη αποδοχής των επτά δις.

Η περιρρέουσα κατάσταση προκαλεί αρρυθμίες και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που φορτώθηκε ψηφίζοντας μέτρα σχεδόν 5 δις ευρώ χωρίς τελικά να βάλει ούτε ένα αντίβαρο από τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις στο καλάθι των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Μετά λοιπόν τον εκνευρισμό και την οργή επανήλθαν στο προσκήνιο προτάσεις για αντίποινα. Πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαδόπουλος πρότεινε η κυβέρνηση να μην αποδεχθεί συμφωνία που δεν την ικανοποιεί, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης ανέφερε πως η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο της ρήξης.

Σε διαφορετικό πνεύμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο αλλά κάλεσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει στο τηλέφωνο Μέρκελ –Σόιμπλε για να στηρίξει την ελληνική πλευρά.

Ήταν το Μαξίμου που άδειασε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Στην συνέχεια και ο κ. Παπαδημούλης «πατώντας» πάνω στην άρνηση της ΝΔ ευθυγραμμίστηκε με την κυβερνητική γραμμή καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση «αμηχανία και εμμονή στην μηδενική αντιπολίτευση».

Πηγή: thetoc.gr