Στην Ιταλία καταργούν τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών

Gazzetta team
Στην Ιταλία καταργούν τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών
Την απόφαση να καταργήσει τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών φαίνεται πως πήρε η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle από το χρόνου η Ιταλία θα σταματήσει να κόβει κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ προς μεγάλη ικανοποίηση των σερβιτόρων, όχι όμως και των καταναλωτών.

Η Ιταλία αποφάσισε να δράσει στα πολύ μικρής αξίας κέρματα με αυτό τον ριζοσπαστικό τρόπο, ακολουθώντας το παράδειγμα δύο άλλων χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, παρότι η αιτία της κατάργησης είναι απλή, δεν μοιάζει να γίνεται αποδεκτή από τους καταναλωτές, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στα βήματα της Ολλανδίας και της Νορβηγίας

Συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Γενάρη στο ιταλικό νομισματοκοπείο δεν θα κόβονται πλέον κέρματα του ενός και δυο λεπτών του ευρώ. Η απόφαση ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται, τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα. Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία και η τελική έγκρισή της θεωρείται σίγουρη.

Η Ιταλία κάνει την κίνηση αυτή ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο κύριος στόχος είναι να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να μην αναγκάζονται να έχουν πάντα το πορτοφόλι τους γεμάτο ψιλά. Μια ταλαιπωρία άνευ ουσιαστικής αιτίας, που αφορά και τους εμπόρους, κυρίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη η χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού χρήματος».

Διαφωνούν οι καταναλωτές

Με την νέα αυτή απόφαση θα ικανοποιηθούν, μάλλον, και οι σερβιτόροι των καφέ - μπαρ. Διότι τα κέρματα του ενός και δυο λεπτών του ευρώ, δεν χρησίμευαν ούτε για ουσιαστικό φιλοδώρημα. Δεν λείπουν βέβαια και οι αιτίες ανησυχίας. Οι ιταλικές ενώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών πιστεύουν ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα θα στρογγυλέψουν τις τιμές προς τα πάνω. Μια οικονομική ζημιά για τους πολίτες, η οποία μπορεί να προστεθεί στις σαφώς αρνητικότερες συνέπειες που υπέστησαν οι Ιταλοί με την υιοθέτηση του ευρώ, όταν οι τιμές στα τρόφιμα, σπίτια και είδη ρουχισμού, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Η κυβέρνηση της Ρώμης διαβεβαιώνει βέβαια τους Ιταλούς ότι θα παρακολουθήσει στενά την όλη διαδικασία για να αποφύγει αδικαιολόγητες αυξήσεις. Η χώρα πάντως σταματώντας να κόβει τα δυο μικρά αυτά κέρματα - όπως γράφει ο τύπος - αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: insider.gr