Δύο αστροναύτες βγαίνουν από το σταθμό για επείγουσα επισκευή

Gazzetta team
Δύο αστροναύτες βγαίνουν από το σταθμό για επείγουσα επισκευή
Δύο αστροναύτες θα βγουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αύριο για μια επείγουσα επισκευή ενός υπολογιστή, που αποτελεί έναν από δύο υπολογιστές υπεύθυνους για σημαντικά αμερικανικά συστήματα μέσα στον σταθμό με συγκεκριμένη τροχιά, είπε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA χθες.

Η κύρια συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί το Σάββατο, αφήνοντας το περιστρεφόμεν διαστημικό εργαστήριο εξαρτημένο από τον εφεδρικό υπολογιστή, ο οποίος χρειάζεται να στέλνει εντολές στο σύστημα ηλιακής ενέργειας, το σύστημα θέρμανσης, τους βρόγχους ψύχης και άλλο εξοπλισμό.

Το προσωπικό των πέντε αστροναυτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, και τη Γαλλία δεν βρέθηκαν σε κίνδυνο καθ' οποιαδήποτε στιγμή, ανακοίνωσε η NASA σε δήλωσή της.

Η διοικητής του σταθμού Πέγκι Ουίτσον και ο ιπτάμενος μηχανικός Τζακ Φίσερ, αμφότεροι της NASA, θα εργαστούν μαζί περίπου δύο ώρες έξω από το διαστημικό σταθμό μετέωροι στο διάστημα, είπε η υπηρεσία.

Νωρίτερα χθες, η Ουίτσον συναρμολόγησε και δοκίμασε ένα υποκατάστατο της χαλασμένης συσκευής, η οποία είχε τοποθετηθεί στις 30 Μαρτίου έξω από τον διαστημικό σταθμό, είπε ο εκπρόσωπος της NASA Νταν Χουότ.

Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να βγούν αστροναύτες από διαστημόπλοιο και να βρεθούν μετέωροι στο διάστημα ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 όταν δύο αστροναύτες άφησαν τον σταθμό για να λύσουν το φρένο σε ένα ρομπότ.

Ο σταθμός, στον οποίο υπηρετούν εκ περιτροπής ομάδες αστροναυτών και κοσμοναυτών από το 2000, χρησιμεύει ως εργαστήριο έρευνας για επιστήμες όπως η βιολογία και η γεωλογία και για πειράματα φυσικής, καθώς και για παρατηρήσεις αστρικών σωμάτων και της Γης.

Ο σταθμός ανήκει σε 15 κράτη, τα οποία και τον συντηρούν, πετάει σε ύψος περίπου 400 χλμ πάνω από τη Γη και κάνει μία πλήρη περιστροφή του πλανήτη κάθε 90 λεπτά περίπου.


Πηγή: imerisia.gr