Απαγορεύονται drones και... ζέπελιν στα Μετέωρα με προεδρικό διάταγμα

Gazzetta team
Απαγορεύονται drones και... ζέπελιν στα Μετέωρα με προεδρικό διάταγμα
Επειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση 5 και πλέον ωρών το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες δραστηριότητες στους Ιερούς Βράχους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν απόψεις απ’ όλες τις πλευρές και το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Απαγορεύεται η πτήση αερόστατου, drones, αερόπλοιων – ζέπελιν, οι αγώνες µε µοτοσυκλέτες, η κατασκήνωση, το κυνήγι κ.α.. Απαγορεύει εξειδικευμένα αθλήματα αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, σε συγκεκριμένους βράχους που βρίσκονται µοναστήρια ή αρχαιολογικά κατάλοιπα. Το άρθρο 3 αφορά όλους τους βράχους όπου επιτρέπεται η εκτέλεση των προαναφερθέντων αθληµάτων της αναρρίχησης, σχοινοβασίας και ελεύθερης πτώσης ανθρώπων, µε την προϋπόθεση της µη όχλησης των µοναζόντων και των επισκεπτών των Ιερών Μονών Μετεώρων. Ειδικότερα στους βράχους αυτούς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση βατήρων ή άλλων βοηθητικών µέσων ως σταθερού σηµείου πτώσης, καθώς και η χρήση κρουστικών µηχανηµάτων για τη διάνοιξη οπών τοποθέτησης βυσµάτων, διότι προκαλούν βλάβες στους βράχους. Αυτό το άρθρο συνδυάζεται µε το επόµενο άρθρο 4 στο οποίο προβλέπεται η χαρτογράφηση της περιοχής µετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγµατος, προκειµένου να καθοριστούν επακριβώς οι αναρριχητικές διαδροµές.

Το άρθρο 5 αφορά στις επαγγελµατικές δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου (εµπορία ειδών λαϊκής τέχνης και ενθυµίων, και των τροχοφόρων καντινών εµπορίας τροφίµων και αναψυκτικών). Οι εν λόγω δραστηριότητες προβλέπεται να συνεχιστούν σε χώρο που θα επιλεγεί µε τη συνεργασία του Δ. Καλαµπάκας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα τεθούν προδιαγραφές ως προς τη µορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πηγή: iefimerida.gr